Haberler

Avrupa'nın 100 Genç Yeteneği Arasında Bir Türk Tasarımcı: Tamer Nakışçı

Tarih: 14 Mayıs 2009


2009 Avrupa Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yılı etkinlikleri çerçevesinde Bölgeler Komitesi ve Avrupa Komisyonu ortaklığı ile 20-21 Nisan 2009 tarihlerinde Brüksel'de Yaratıcılık Forumu düzenlendi. Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden seçilen 100 Yaratıcı Genç Yetenek Avrupa'nın yaratıcılık ve yenilikçilik alanındaki geleceğini şekillendirmek için hazırladıkları projelerini paylaştılar. İstanbul'u temsil eden genç Endüstriyel Tasarımcı Tamer Nakışçı'nın bilgisayar oyunlarını sokaklara ve parklara taşıdığı "Smartground" projesi Forum'da geniş yankı buldu.

Forum'da İstanbul'u temsil eden 26 yaşındaki Endüstriyel Tasarımcı Tamer Nakışçı, geçen Şubat ayında GAIA34 tarafından aday gösterildi. 27 ülkeden gelen 267 aday arasında yapılan değerlendirme sonrasında belirlenen Avrupa'nın 100 Yaratıcı Genç Yeteneği içinde, "Bilim, Araştırma ve İnovasyon" alanında Avrupa'nın yaratıcı geleceğini belirleyecek 22 gençten biri olarak seçildi.

Tamer Nakışçı Forum ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"İstanbul'u böylesine kapsamlı bir organizasyonda temsil etmek benim için büyük bir gururdu. Böylece İstanbul'un yaratıcılık ve yenilikçilik anlamında taşıdığı değeri ve barındırdığı potansiyeli Avrupa'ya bir kez daha gösterme fırsatı bulmuş olduk. Projelerimizle, fikirlerimizle bu organizasyonda önemli bir iz bıraktığımıza ve güçlü bir etki yarattığımıza inanıyorum. Umarım bu yaratıcı potansiyel, doğru stratejik adımlarla desteklenir ve daha iyi değerlendirilir. Bu noktada artık biz yaratıcı beyinlerden çok yönetimlere görev düşüyor. Genç nesil olarak, yeniçağın en önemli rekabet unsurlarından birine dönüşen yaratıcı ve yenilikçi girişimlere ülkemizde de gereken önemin gösterilmesini istiyoruz."

Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden 2006 yılında mezun olan Tamer Nakışçı, uluslararası tasarım kariyerine Fiat'ın Milano'daki tasarım laboratuvarında adım attı. 2005 yılında Nokia için tasarladığı 888 "şekil değiştirebilen" telefon ile ilk uluslararası ödülünü kazandı. Nakışçı, 2006 yılında kurduğu kendi stüdyosunda aralarında Çanakkale Seramik, Kalebodur ve Koleksiyon Mobilya'nın da bulunduğu kuruluşlar için tasarımlar yapmaya devam ediyor.

Forum'un ardından Tamer Nakışçı, TUSIAD Brüksel Temsilciliği tarafından onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı. Avrupa Komisyonu yetkilileri, Brüksel'deki çeşitli ülke delegasyonları, basın, sanayi ve iş çevrelerinden geniş bir katılımla gerçekleşen resepsiyonda Tamer Nakışçı'nın tasarımları ilgi ile izlendi. Katılımcılar Tamer Nakışçı'nın Avrupa'nın 100 Yaratıcı Genç Yeteneği arasında gösterilmesinin Türkiye'nin Avrupa'daki imajı ve tanıtımı açısından önemini vurguladılar.

Bu yıl Avrupa'da Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yılı
Avrupa Komisyonu'nun çeşitli birimleri bu konuda toplantılar ve aktiviteler düzenleyerek yaratıcılık ve yenilikçiliğin Avrupa açısından önemini gündeme getiriyorlar. Son yıllarda Avrupa şehirleri ve bölgeleri için yaratıcılık ve yenilikçilik ekonomik ve sosyal gelişmenin en önemli araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Avrupa Komisyonu'nun yerel yönetimlerle ilgili organı olan Bölgeler Komitesi tarafından 20-21 Nisan tarihlerinde Brüksel'de düzenlenen ‘Yaratıcılık Forumu'nda bir araya gelen şehir ve bölge planlamacıları, yaratıcı sektörlerin temsilcileri ve yenilikçilik uzmanları bu konuyu çeşitli yönleri ile tartıştılar.

İki gün boyunca şehir ve bölgeler iyi uygulama örneklerini sergilerken, yürütülen tartışmaların eksenindeki sorular ise "Yaratıcılık ve İnovasyon Nedir? Nerde ve Nasıl Ortaya Çıkar? Nasıl Beslenir ve Gelişir?" oldu. Forum'da 344 bölgeden yaklaşık 300 delege yer aldı. Forum'da Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Komiseri Ján Fígel, Avrupa Komisyonu Bölgeler Komitesi Başkanı Luc Van den Brande ve Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Direktörü Odile Quintin yaratıcılık ve yenilikçiliğin desteklenmesi için Komisyon'un politikalarını aktardılar. Panel oturumlarında ise ağırlık iyi uygulamaları ile öne çıkan akademisyen ve yerel yöneticilerde idi. 2009 Yaratıcılık ve İnovasyon Yılı'nın resmi elçilerinden Hint kökenli İrlandalı tasarımcı Damini Kumar ilgi ile izlenen konuşmasında herkesin yaratıcı olabileceğini ama bunun için risk alması gerektiğini vurguladı.

Birmingham Üniversitesi'nden Prof. Lisa de Propris yaratıcı sektörlerin ekonomiyi canlandırma ve yeni işler yaratma açısından bilinenin ötesinde önemli bir yeri olduğunu ve yaratıcı sektörlerdeki istihdamın Avrupa çapında 6 milyonu bulduğunu belirtti.

Bölgeler Komitesi Başkanı Luc Van den Brande ise yaratıcılığın verimli topraklarda geliştiğini, bunun için de meraklı olmak kadar özeleştiri yapabilmenin de önemli olduğundan bahsetti. Politikacıların görevini de yaratıcılık ve yenilikçilik için gereken verimli ortamı yerel düzeyde sağlamak olarak tanımladı.

Toplantıya katılan 100 Avrupalı Yaratıcı Genç Yetenek'in bazıları ise yaşadıkları yerlerde bu ortamı bulmanın zorluklarına dikkat çekti. Fikirleri finanse edip pazara ulaştırmanın zorluklarını aşmak için gençlerin ihtiyaç duydukları şey bazen birkaç yüz metrekarelik boş bir alan bile olabiliyor.

Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Komiseri Ján Fígel ise yerel yönetimlerin yaratıcı işgücünü kaybetmemek için özel çaba sarf etmesi gerektiğini, Komisyon'un bu alanda geliştirdiği politika ve programlarla yerel yönetimlere destek verdiğini vurguladı. Özellikle eğitim sisteminin ve yaşam boyu öğrenme süreçlerinin yaratıcılığı teşvik etmesi için bu yıl pek çok adım atılması da planlanmış durumda.

Uzmanlara göre ise yaratıcılık politika ve programlardan daha çok risk alabilme ve kontrolü elden bırakabilmeyi gerektiriyor. Yaratıcı sektörlerle ve kişilerle çalışmak isteyen politikacıları ve şehir yönetimlerini bekleyen zorluklardan en önemlisi işte bu.

Forum sonunda katılımcıların hemfikir olduğu konuların başında yaratıcılığın gelişebilmesi için öncelikle buna uygun bir ortam sağlanması gerekliliği olarak ortaya çıktı. Geleceğin işlerinin bilgi ekonomisi ve yaratıcı sektörler de bulunacağının bilincine varmak bunun ilk adımı. Kuralların gevşetilmesi, düşünce yapısının ve çalışma biçimlerinin değiştirilmesi ise diğer yapılması gerekenler.

Yerel yönetimlerin şehir ve bölgelerinde yaratıcılığın ve yenilikçiliğin gelişmesi için yapması gerekenler arasında önerilenler ise girişimciliği desteklemek, iyi uygulamaları paylaşmak, yerel iletişim ağlarını güçlendirmek ve insanların bir araya gelebilecekleri mekânlar oluşturmak. Bunları yaparken de mutlaka yöre halkının katılım ve desteğini sağlamak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.