Haberler

El Maktum'un parası gelmedi, belediye borç arıyor

Tarih: 15 Mayıs 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Nedim Şener
Satışı iptal edilen Levent'teki İETT arazisinden beklediği 1 milyar 156 milyon dolar gelirden mahrum kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, meydana gelen açığı gidermek için yurtdışından 500 milyon dolarlık borçlanmaya gidiyor.

Dün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan Bütçe Komisyonu toplantısında, 6 AKP'li üyenin oylarıyla yurtdışına tahvil ihracı kararı alındı. Karar bugünkü Belediye Meclisi toplantısında görüşülerek kesinlik kazanacak.

Üç CHP'li üyenin karşı çıkmasına rağmen, Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçen borçlanma kararı hakkında üyelere bilgi veren belediyenin mali işlerden sorumlu yetkilisi, bu borçlanmanın bir ilk olduğunu ve ‘iyi koşullarda' 500 milyon dolarlık borçlanmaya gidileceğini söyledi.

Borç, Avrupa ve ABD'den
CHP'li üyelerin paranın nerede kullanacağına ilişkin sorulara ise "planlanan yatırım programlarında kullanılacağı" yanıtı verildi. CHP'li üyelerin karşı çıkmaları karşısında, Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Japonya'ya tahvil ihracı örnek gösterildi. Belediye yetkilileri, Belediyeler Kanunu'nun bu tür borçlanmaya izin verdiğini de vurguladı.

Borçlanmanın Arap ülkelerinden mi yapılacağı sorularına ise, "ABD ve Avrupa piyasaları" yanıtı veren yetkililer, borçlanmanın tarihi, vadesi ve faiziyle ilgili bilgi vermediler. Borçlanmada zorluk çekilmeyeceği düşüncesinde olduklarını belirten yetkililer, borçlanmaya aracılık yapacak kuruluşun da daha sonra belirleneceğini söylediler.

Bilindiği gibi, Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Levent'teki İETT arazisinin yeşil alan, turizm ve ticaret alanı olarak ayrılmasına izin veren nazım imar planı değişikliğinin iptal istemini reddeden İdare Mahkemesi kararını bozdu.

Böylece, Dubai Kuleleri olarak bilinen proje, önemli bir engelle karşılaştı. Yerel mahkeme kararında direnirse dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek. Araziyi alan Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai ise dava nedeniyle ihale bedelini yatırmıyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.