Haberler

İstanbul'un yeni spor ve kongre merkezleri isimlerine kavuştu

Tarih: 15 Mayıs 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi; açılışı yapılan Sütlüce Kongre Merkezi'nin "Haliç Kongre Merkezi", yapımı devam eden Bayrampaşa Spor Salonu'nun "Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi" ve Harbiye Kongre Vadisi'nin "İstanbul Kongre Merkezi" olarak isimlendirilmesine karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı toplantılarının 3. birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda gerçekleştirdi. Meclis 2. Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve 5. Dünya Su Forumu'nun da ev sahipliği yapan Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nin "Haliç Kongre Merkezi" olarak isimlendirilmesini karara bağladı. Başbakan Erdoğan da açılışta yaptığı konuşmada tesisin "Haliç Kongre Merkezi" olarak isimlendirmesi gerektiğini kaydetmişti.

Meclise sunulan komisyon raporunda bir dönem Sadabad bahçelerine ve sarayına ev sahipliği yapmış olan bu su yolunun ünlü Fransız edebiyatçı oryantalist Pierre Loti'nin de İstanbul'da en sevdiği yer olarak bilindiğine dikkat çekilerek, Haliç'in son yıllardaki dönüşümle sanayiden arındırılarak kültür havzasına dönüştüğü vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü'nce yapımı tamamlanan Haliç Kongre Merkezi, 1923 tarihinde inşa edilen Sütlüce Mezbahası binasının yeniden yapılmış ve genişletilmiş bir projesi. İttihat ve Terakki döneminin İstanbul imar etkinliklerinin en kapsamlı olanlarından biri olarak inşa edilen yapı, kuleli buzhane binasıyla dikkati çekici. Buzhane binası; simetrik cephe düzeni, birer kubbeyle örtülü, sivri kemerli pencereleri, kademelenerek alçalan çatı parapetiyle sivri kemer arasında kalan, mavi çinilerle kaplı bölümleriyle, yapıldığı dönemin 1. Ulusal Mimarlık Üslubu'nu yansıtıyor.

Haliç Kongre Merkezi; 65 bin metrekarelik yüzölçümü, 88 bin metrekarelik inşaat alanı, 9 bin 400 metrekarelik fuaye ve sergi alanları, 7 bin 700 metrekarelik açık hava etkinlikleri alanı, 8 bin 250 metrekarelik rıhtım, 17 bin metrekarelik yeşil alan, 700 araçlık katlı otopark, beş adet salonu, 3 bin 35 kişilik konser salonu, 1120 kişilik tiyatro salonu, 900 kişilik üç adet sinema salonu, 14 adet çalışma salonu ve toplam 650 kişilik üç adet restorana sahip.

Dünyaca ünlü sporcumuzun adı Bayrampaşa'da yaşayacak
Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bayrampaşa Yıldırım Mahallesi 1158 nolu parsel üzerinde inşa ettiği spor kompleksine, NBA'de Türkiye'yi başarıyla temsil eden Bayrampaşalı Milli Basketbolcu Hidayet Türkoğlu'nun adının verilmesini de onayladı.

Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle onaylanan rapor, Şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bayrampaşa Belediyesi'nin ilçeye yaptığı 256 milyon TL'lik yatırımların toplu açılışı ile kapatılan Bayrampaşa Cezaevi'nin yıkımı için düzenlenen törende Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge tarafından teklif edilmiş, Başkan Kadir Topbaş'ın onayıyla Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulmuştu.

İstanbul Kongre Merkezi Ekim'de tamamlanıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü'nün yapımını büyük bir hızla sürdürdüğü Harbiye Kongre Vadisi de tamamlanmadan önce ismine kavuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayında Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nun yeni binası ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması planlanan Kongre Merkezi'nin isminin "İstanbul Kongre Merkezi" olmasına karar verdi.

Harbiye Kongre Vadisi'nin İstanbul'da yeni bir sanat ve kültür merkezi oluşturularak "denize açılan" konseptiyle şehrin kullanımına sunulması amaçlanıyor. Oluşturulan meydan; sadece mevcut çevre binaları ve yeni yapılan Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile sınırlı değil. Kent bütününde kamuya açık her türlü açık hava etkinliklerinin düzenlenebileceği, dolaşım alanı olarak da kullanılacak mevcut meydana ilaveten ayrıca yeni bir meydan daha oluşturuluyor.

Toplam alanı 8 bin 610 metrekare olan yeni Muhsin Ertuğrul Tiyatro Sahnesi'nde fuaye alanları, 600 kişilik tiyatro salonu, çocuk tiyatrosu odası, idari odalar, altı adet sanatçı odası, iki adet teknik oda, Tiyatrolar Müdürlüğü'ne ait 17 adet idari ofis, iki adet sahne direktör odası, iki adet toplantı odası, sahne kontrol merkezi, kütüphane, kafeterya ve teknik servis odası yer alıyor.

Projeye göre yer altında inşa edilen Kongre Merkezi de hem Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'na bağlı olarak çalışabilecek, gerektiği zamanlarda Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ni destekleyerek çok amaçlı salon ihtiyacına cevap verecek. Toplam alanı 110 bin 950 metrekare olan İstanbul Kongre Merkezi'nde; fuaye alanları, 64 adet simültane odası, iki adet toplantı odası, 10 adet ofis, yeme-içme alanları, altı adet teknik oda, çok amaçlı sahne kontrol merkezi, dokuz adet çok amaçlı toplantı salonu, 3.000 kişilik çok amaçlı kongre salonu, kokteyl alanları, sağlık merkezi, teknik servis alanları, üç adet çevirmen odası, sirkülasyon alanları, iki adet kaçış tüneli, Rumeli Salonu'na bağlantı holü, 11 adet sanatçı odası, Taşkışla Caddesi tünel bağlantısı araç giriş-çıkışı, 850 araçlık otopark ve sığınak yer alıyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.