Haberler

İnsaf! Kapalıçarşı'ya yakışır WC için 8 ay niye beklenmeli?

Tarih: 15 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Şelale Kadak
Bu ülkede taş üstüne taş koymak isteyenlerin işinin kolay olmadığını biliyorum da bu kadarını tahmin etmiyorum.

Dünyanın bilinen ilk çarşısı olma özelliğini taşıyan tarihi Kapalıçarşı'nın güzelliğine hiç mi hiç yakışmayan tuvaletlerini (WC) sırf toplum yararına diye yenilemek için aylardır mücadele eden bir grup olduğunu söylesem, bir Türk olarak şaşırmazsınız herhalde!

Başbakan Erdoğan'ın dahi zaman zaman bürokrasiden şikâyet ettiği, gereksiz bürokrasiyi aşmak için mücadele verdiği bir ülke ne de olsa burası. İyi ama yerel seçimlerde İstanbul'a yeniden başkan olmak için mücadele eden ve gazetelere sayfa sayfa şairane ilanlar veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, neden böylesine önemli olan ve 'Biz her şeyi üstleniyoruz. Hiçbir şey istemiyoruz. Bunu topluma hizmet etmek için yapıyoruz' diyen grubun önünü açamaz?

Turist bayıltan WC!
Bu sorunun yanıtını bilmiyorum. Bildiğim şu. Kapalıçarşı'nın, ki Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Dr. Hasan Fırat'tan duyduğum kadarıyla, bazen kirliliği karşısında turistlerin bayılacak hale geldiği WC'lerden üçü, tam 8 ay evet yanlış okumadınız 8 ay izin için bekletildikten, yıpratıldıktan sonra, Elginkan Topluluğu tarafından baştan sona yenilendi. İçine Kapalıçarşı'nın tarihi dokusuna uygun özel Osmanlı Serisi ürünleri yerleştirildi ve tarihi doku özenle korunarak adeta baştan yaratıldı. 5 yıldızlı bir otel tuvaletinde görebileceğiniz güzellik, estetik ve hijyene sahip yeni WC'lerden bir tanesi Evliya Han'da, diğeri de Sorguçlu Han da bulunuyor.

Elginkan Topluluğu şirketlerinden Elmor Genel Müdürü Hakan Günderen haklı olarak 'Bazen beklemek bıktırıcı oluyor. Düşünün 8 ay bekledik. İnşaat bir ayda tamamlandı. Yasal düzenlemelerinin hızlandırılması şart" diyor.

Üstelik tarihi yapı olduğu için, Elginkan yöneticileri en ince detaya kadar çok dikkatli davranmış ve de mimari çözümlerle tuvaletlerin mekânı sanki daha genişlemiş.

Öğrendik ki Kapalıçarşı'nın içinde 11 tane WC var. İnsanın en önemli ihtiyacı olmasına rağmen Kapalıçarşı esnafının da yeteri kadar bu konuya tepki göstermemesi, oralı olmaması nedeniyle bu WC'ler korkunç durumda. Kimi de özel mülkiyet olduğu için dokunulamıyor. Düşünün yani, turistlerin uğrak yeri önemli bir tarihi mekânın tuvaletlerinin bir kısmı özel şahısların mülkiyetinde diye kimse elini süremiyor.

Birileri, 'Tamam senin olsun ama bırak da daha modern ve hijyen hale getirelim' dese dahi bu isteklere kulak tıkanıyor. Kimi tuvaletler de sahipsizlikten işgal edilmiş!

Çarşı 9 bakanlığa bağlı
Dernek Başkanı Fırat, Kapalıçarşı'nın bir görünen, bir de görünmeyen yüzü olduğunu söylemek de haksız değil o nedenle. 'Bu tür tarihi yerler özel yasalarla ele alınmalı. Ama düşünün biz 9 bakanlığa bağlıyız! Esnaf kazanıyor sonra gidip yat, kat alıyorlar" diyerek isyan ediyor.

Öğreniyorum ki Kapalıçarşı'da 25 bin kişi çalışıyor. Özellikle yazın 500 bin kişi girip çıkıyor. Fırat, böyle bir yerde neden tuvalet gibi önemli ihtiyaçların var olup olmadığına bakılmaksızın işletme ruhsatı verildiğini anlayamadıklarını söylüyor.
Kapalıçarşı'da yaz aylarında 50 bin kişiye bir lavabo hacminin düştüğünü düşününce kâbus gibi geliyor bu durum.

Gündemde ne yazık ki bu konular bir türlü öne çıkamıyor oysa unutmamalı ki Türkiye bu haliyle İstanbul'unu 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak lanse edecek.

Osmanlı Serisi ürünlerle yenilenen WC'ler
Elginkan Topluluğu'ndan Hakan Günderen, 8 ay izin için bekledikten sonra Kapalıçarşı'da sadece 3 WC'yi üstte gördüğünüz hale getirebilmiş. Ben WC'lerin önceki görüntülerini de gördüm ama sanıyorum siz görmek istemezdiniz!

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.