Haberler

Modern Dünyanın 7 Mühendislik Harikası

Tarih: 15 Mayıs 2009 Kaynak: WebUrbanist Çeviren: Selcen Karatay
Fransa'nın en uzun köprüsünün Eyfel Kulesi'nden daha yükseğe ulaştığına ya da Çin'de tek bir barajın 40 milyar metreküp suyu zaptedebildiğine inanabiliyor musunuz? Burada tanımlanan projelerden her biri yüksekliği, büyüklüğü, cüretkarlığı ya da ustaca yapılmış olmasından dolayı en az bir dünya rekoruna sahip. Bunlar, Venedik'ten Boston'a, Mısır'dan İngiltere'ye, modern dünyanın yedi olağanüstü mühendislik harikası.


Venedik, İtalya: Venedik Med Cezir Bariyeri Projesi dünyadaki en büyük sel engelleme projesi olacak. Su üzerinde kurulu bu tarihi şehri gelecek nesillere taşıyabilmek için 40 yıldan uzun bir süre boyunca bu proje üzerinde çalışıldı. Su seviyesinin zamanla yükselmesi ve yavaş yavaş batan Venedik için sellerin her zaman bir tehdit olması nedeniyle, İtalyanlar uzun zamandır bu projenin gerekliliğinin farkındaydılar. Sonuçta, İtalya Başbakanı içinde her biri 600 metrekarelik 80 hareketli bariyer bulunan planı uygun buldu.


Zhangjiajie, Çin:
Bailong Asansörü dünyanın en büyük harici asansörü. 300 metre üzerinde uzunluğa sahip asansörün kanalları, aşağıdaki bir vadiye bakan bir uçurumun seviyesinde. Buna ek olarak asansör, yolculara aşağıdaki derinliklerin baş döndürücü manzarasını sunmak amacı ile çoğunlukla camdan yapılmış. Buna rağmen, asansörün doğal çevre üzerindeki uzun süreli etkisine dair bazı endişeler var.


Millau, Fransa:
Millau Viyadüğü dünyadaki en yüksek köprü. Yaklaşık 300 metre yüksekliğinde (Eyfel Kulesi'nden bile yüksek) ve 2.500 metre uzunluğunda. Fotoğraflarda görülebileceği gibi bazen bir bulut sırasının üstünde yer alıyor. Köprünün mühendislik harikası olan tasarımı, neredeyse aşağıdaki vadinin manzarası kadar olağanüstü.


Norveç - Easington arası, İngiltere:
Langeled Boru Hattı dünyanın en uzun su altı boru hattı olmak üzere planlanmış. Bittiğinde 1.200 kilometre uzunluğunda bir su altı kompleksi ile İngiltere'yi Avrupa'nın en geniş gaz rezervine bağlayarak, İngiltere'nin gaz ihtiyacının %20'sini karşılayacak. Mühendisler boru hattının yerini belirlemek için kullandıkları teknikleri, sıfırın altındaki sıcaklıkları ve fırtınalı suları hesap ederek geliştirdiler. Boru hattına her gün muzazzam büyüklükte ve toplam 13 km uzunluğunda boru ekleniyor.


Yangtze, Çin:
Three Gorges Barajı, faaliyete geçip sular yükseldiğinde, arazideki milyonlarca Çinli'yi evinden edecek olması nedeniyle çok tepki topladı. Buna rağmen, benzersiz bir mühendislik işi. Three Gorges Barajı, 180 metre yüksekliği ve 3 milyon metreküp betonun arkasında zaptettiği 40 milyar metreküp su ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajı olacak. Bu mühendislik harikası, tamamlandığında Çin'in enerji ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılayacak.


Boston, Massachusets:
Big Dig (Büyük Çukur) olarak isimlendirilen yapı, Boston'un kalbinde yer alan muazzam bir tünel projesi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ve pahalı inşaat projesi (15 milyar Dolar). Projenin başlangıcından beri, ihmallerden ötürü kazalar, ölümler ve hatta tutuklamaların olduğu skandallar yaşandı. Mühendisler Boston'un hareketli sokaklarında sıkıntı yaratmamak için projenin gidişatını (metro ağı, boru ve hizmet hatları) idare etmekte zorlandılar.


Mubarak, Mısır:
Toshka Projesi 2.000 kilometrekare çöl arazisini tarıma elverişli bir araziye dönüştürmek için yapılan olağanüstü bir girişim. Mubarak Pompa İstasyonu bu projenin merkezinde yer alıyor ve her saat milyonlarca metreküp su pompalayacak. Proje tamamlandığında ülkenin Nil nehrinden sağladığı suyun %10'unu yeniden yönlendirmiş olacak ve Mısır'da oturmaya elverişli alanı %25 kadar artıracak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.