Haberler

Paris'te 'Bilginin Tapınakları'

Tarih: 19 Mayıs 2009 Kaynak: Radikal
Ahmet Ertuğ'un fotoğrafları, İspanya El Escorial Sarayı'nın kütüphanesi gibi, insanların son dört yüzyıl boyunca 'okuma'yı karşılamak için inşa ettikleri mimarlık şaheserlerini gösteriyor.

Özellikle tarihi mekânlarda çektiği görkemli fotoğraflarla tanınan Ahmet Ertuğ, kütüphaneler projesi 'Bilginin Tapınakları'nı Fransa Ulusal Kütüphanesi'nde sergiliyor.

Tarihi mekânları ve sanat eserlerini etkili fotoğraflara dönüştüren Ahmet Ertuğ, kütüphaneler üzerine olan yeni çalışmasını Paris'te sergiliyor. 'Bilginin Tapınakları' adlı sergide, Ertuğ'un pek çok ülkeyi dolaşıp çektiği, görkemli kütüphaneleri gösteren fotoğraflar yer alıyor. Sergi, Fransız Ulusal Kütüphanesi (BnF) Sergiler Bölümü'nde 12 Mayıs'ta açıldı. İnsanların son dört yüzyıl boyunca 'okuma'yı karşılamak için inşa ettikleri akıl almaz mimarilerin görülebileceği fotoğraflar ziyaretçileri, Prusya'dan İspanya'nın ücra köşelerine; İngiltere'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun derinliklerine götürüyor. Avusturya manastırlarının barok kütüphanelerinden, XIX. yüzyılın laik kütüphanelerine uzanan footğraflar, büyük ciltlerin sessizliğinde uygulanan bu özel disiplini, okumuşların okuma ritüellerini görselleştiriyor. BnF Başkanı Bruno Racine sergi için yazdığı önsözde "Ahmet Ertuğ'un kullandığı büyük boyutlar, özel teknik ve ışık-renk ustalığı, bu bilgi saraylarının ihtişamını hakkıyla yansıtıyor" diyor.

Ahmet Ertuğ'un her projesinde olduğu gibi özel kamera ve film kullanarak, ışığı, detayları ve bakış açısıyla büyük bir etki yarattığı fotoğraflarından 32 adeti bu sergide yer alıyor. 30 farklı kütüphaneyi gösteren fotoğraflar 150x205 cm boyutlarında basılmış. Diğer Ahmet Ertuğ projelerinde olduğu gibi Ertug&Kocabıyık Yayınları tarafından basılan, titizlikle hazırlanmış 'özel bir kitabın' da eşlik ettiği sergiye Fransız Le Figaro gazetesi de geniş yer ayırdı.
Mimarlık eğitimi alan Ertuğ, Bizans ve Osmanlı eserlerini, Efes, Ayasofya, Kapadokya Kaya Kiliseleri, İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki heykellerin de aralarında bulunduğu projeler gerçekleştirdi. Ertuğ'un fotoğrafları pek çok uluslararası müze ve galeride sergilendi, müzayedelerde satıldı. 'Bilginin Tapınakları' sergisi 12 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.