Haberler

Kars, ilk yapay adaya sahip oldu

Tarih: 19 Mayıs 2009 Kaynak: Zaman
Kars'ın Arpaçay ilçesinde bulunan ve 204 çeşit kuş türünün bulunduğu Kuyucuk Gölü'nde Türkiye'nin doğa koruma amaçlı ilk Yapay Adası yapıldı.

Kuyucuk Gölü'nde yapılan yapay adanın, Türkiye'deki en büyük ekolojik çalışma restorasyon çalışması olduğunu ifade eden Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, "Türkiye'de daha önce değil kuşlar için başka amaç için bile ada yapılması söz konusu olmamış. Hele de doğa için bir adanın yapılması dünya ekolojik restorasyon tarihi içinde çok önemli. Bu Türkiye'deki ilk yapay ada ve bu Kuyucuk Gölü'nü ikiye bölen eski toprak yolun kepçelerle her iki tarafından 50 metre alınarak bir yapay ada haline getilmesi projesi." dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden, Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü ve çevre köylerin halkıyla birlikte Türkiye'nin çevre koruma tarihi için bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen Şekercioğlu, "Şu anada Kuyucuk Gölü'nde 200 metre uzunluğunda bir ada oluştu ki bu İstanbul'daki Galatasaray Adası'ndan daha büyük." dedi.

Adanın tilkilerin, hayvanların ve insanların ulaşmayacağı için kuşlar için bir sığınak haline geldiğini söyleyen Şekercioğlu, şöyle dedi:

"Bizim ümidimiz birçok su kuşunun koloni halinde üreyebileceği ve bölge için doğa turizm için bir çekim merkezi haline gelecek bir sığınak olacak. Bu da tabi hali hazırda dünya çapında önemli bir alan olan Kuyucuk Gölü'nün çekiciliğini daha da arttıracak. Kuşlar için uygunluğunu daha da geliştirecek. Şu anda 205 kuş türü tespit etmiş bulunuyoruz. Bazen 40 bini geçen sayıları var bu kuşların. Fakat çevredeki aşırı otlatma nedeniyle sazlıklar yok. Bu da birçok kuşun emniyetle üreyebileceği alanların olmaması demek. Fakat bu ada artık herhangi bir insan ve hayvan girişi olmayacağı için, bizim ümidimiz, bu alanda bu adada sazlıklar geri gelecek. İl Çevre Müdürlüğünün ağaçlandırmasıyla uygun diğer bitki örtüsü oluşacak. Ve de taciz görmeyen kuşlar burada üreyerek dünya çapında önemli bir sahayı daha da önemli bir hale getirecek."

Bu arada, adanın açılışı, Kafkas Üniversitesi'nin ev sahipliğiyle Doğu Anadolu'da ilk kez gerçekleştirilen ve Türkiye'nin her köşesinden doğaseverlerin katıldığı 11. Türkiye Kuş Konferansı'nda yapıldı. Açılış, Arpaçay Kaymakamı Murat Demirci, Akyaka Kaymakamı Karahan Daşdan, Kars Çevre Orman İl Müdürü Erol Bilgir, Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay, Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, ekibi ve dünya çapında değişik üniversitelerden gelen kuş gözlemcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.