Haberler

Bu şehir haftada bir gün vejetaryen

Tarih: 19 Mayıs 2009 Kaynak: Taraf
Belçika'nın Ghent şehri, ‘et yenilmeyen gün' uygulamasıyla, haftada en az bir gün vejetaryen beslenen ilk kent olmaya hazırlanıyor. Buna göre, her perşembe günü Ghent sakinlerine sınırsız vejetaryen mönüler sunulacak; okullar yemeklerinde sebze ürünlerini temel unsur olarak sunacak ve lokantalarda mutlaka ayrı bir vejetaryen mönü seçeneği bulunacak. ‘Etoburların' korkmasına gerek yok, zira bu program zorunlu değil, gönüllü. Yani her zaman et yemek için bir seçenek olacak.

Ghent kenti yetkililerinin, çiftlik hayvanlarının çevreye olan etkilerine dikkat çekmek amacıyla aldığı karar kapsamında, kamu çalışanları ve seçimle göreve gelmiş belediye görevlilerinin, ‘vejetaryen günü' boyunca et ürünleri dışındaki seçeneklere yönelmesi bekleniyor.

Ghent kentinin aldığı karar gereği, haftada bir gün et yemeyi bırakacak olan ilk grup arasında kamu yetkilileri ve siyasetçiler yer alıyor. Eylül ayından itibaren de okullarda, öğrencilerden haftada bir kez vejetaryen beslenme günü ilan etmeleri istenecek. Bu sayede Ghent kentinin çevreye verdiği zararların azaltılması ve obeziteyle mücadele edilmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra halka dağıtılmak üzere kentteki vejetaryen lokantaları ve dükkânları gösteren, vejetaryen yemek tariflerinin yer aldığı 90 bin adet sokak haritası hazırlandı.

Birleşmiş Milletler, çiftlik hayvanları ve üretiminin, küresel düzeyde sera etkisine yol açan gazların beşte birinin ardındaki neden olarak görüldüğünü belirtiyor. BM araştırmalarına göre, sera gazına yol açan gazların yüzde 18'i hayvancılıktan geliyor. Buna göre, bir yıl boyunca haftada bir kere vejetaryen beslenmeyi seçmek, yarım milyon arabanın trafikten alınmasıyla eş değerde karbon tasaruffu sağlıyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.