Haberler

Eroğlu, hemşerilerinin su sıkıntısını çözüyor

Tarih: 20 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İzmirlinin 2040 yılına kadar susuzluk çekmesini önleyecek projeyi başlatıyor.

Manisa il sınırları içinde inşa edilen Gördes Barajı'ndan İzmir'e, yılda 59 milyon metreküp su temin edilmesini sağlayacak isale hattının temeli, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından önümüzdeki cuma atılacak. 114 kilometre olması planlanan isale hattının ilk etapta İzmir'in başlıca su kaynakları arasında yer alan Manisa Muradiye yakınlarındaki Sarıkız Su Havzası'na kadar olan 35 kilometrelik bölümü 500 gün içinde tamamlanacak. Böylece, Gördes Barajı'ndan gelen su, Sarıkız kuyularından başlayan ve Göksu üzerinden Menemen'e oradan da Çiğli'deki Cumhuriyet deposuna ulaşan mevcut içme suyu isale hattı aracılığıyla kente ulaşacak. Gördes'ten gelecek suyla, kentte yıllık 1 milyon 27 bin kişinin su ihtiyacı karşılanacak. İsale hattının Sarıkız-Bornova arasındaki 79 kilometrelik kısmının inşaatının ise, yine bu yıl yapılması beklenen ihalesinin ardından 2011 yılı sonlarında tamamlanması hedeflendi. Hattın tamamı devreye girdiğinde İzmir'in başka hiçbir kaynak olmasa bile 2040 yılına kadar olan su ihtiyacının karşılanması garantilenecek. Hattan İzmir'e yıllık 59 milyon metreküp Gördes Barajı suyu taşınabilecek. DSİ'nin İzmir İçmesuyu II. Merhale Projesi kapsamında yapımına başlanan Gördes Barajı'nın devamı niteliğindeki Çağlayan, Başlamış ve Düvertepe Barajları tamamladığında ise İzmir'e yıllık 235 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.

Başbakan Hızlandırdı
Yapımına 1998 yılında başlanan Gördes Barajı'nın, 2012 yılında tamamlanması hedeflenmişti. Ancak son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle harekete geçen Çevre ve Orman Bakanlığı, ilave ödenekler ayırarak inşaatı hızlandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 30 Kasım 2008'de su tutmaya başlayan Gördes Barajı sayesinde, İzmir 2040 yılına kadar su sıkıntısı çekmeyecek. 114 kilometrelik isale hattı tamamlandığında Gördes'in suyu 2 metrelik çelik borularla Bornova ve Buca ana depolarına gelecek ve buradan kentin kullanımına sunulacak. Toplam su tutma kapasitesi 175 milyon metreküp olan Gördes Barajı'nın suyunun yüzde 50'si içme ve kullanma suyu olarak İzmir'e verilecek. Diğer yüzde 50'lik kısım ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara'daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.

Egelinin Hizmetkarı
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kendisinin de Egeli olduğunu hatırlatarak, "İsale hattıyla, İzmir'in su problemini çözme yolunda büyük bir adım attık. Ben bütün Egelilerin bakanıyım, hizmetkarıyım. Gerek DSİ genel müdürlüğüm gerek bakanlığım sırasında Ege'deki yatırımların hızlandırılması ve kısa sürede tamamlanması için gayret sarf ettim. Ege için İzmir ne kadar önemliyse, İzmir için de İzmir halkının su sıkıntısının giderilmesi o kadar önemli. Bundan dolayı İzmir'i susuz bırakmamak için her türlü A planlarını, B planlarını yapıyoruz ve bir bir hayata geçiriyoruz. Değerli hemşerilerimin su sıkıntısı benim sıkıntımdır. Bunu bilmelerini isterim" diye konuştu.

Arıtma Tesisi Yapılacak
Barajın suyunu İzmir'e taşıyacak isale hattının ilk etaptaki 35 kilometrelik bölümünün inşaat ihalesi Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 27 Mart 2009 tarihinde Ankara'da yapıldı. En uygun teklifi Koçoğlu İnşaat'ın verdiği ihalede, isale hattının keşfi 2009 yılı fiyatlarıyla 76 milyon 900 bin TL olarak belirlendi. Bu 35 kilometrelik hattan gelen suyu arıtmak için Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, bölgeye bir arıtma tesisi inşa edecek.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.