Haberler

'Kilise mutlaka görünecek'

Tarih: 20 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Erdoğan Özgörkey Grubu'nun Çankaya'da Hilton Oteli'nin karşısında bulunan arsasına rezidans yapma projesi için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan "Kilise mutlaka görünecek" şartı geldi. Konak Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz aylarda söz konusu araziyi 79.30 metre yapılaşma koşullu metropoliten etkinlik merkezi olarak belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğini "onay" için görüşen Kurul, projeye onay vermeden önce bazı değişiklikler yapılmasını istedi.

Kurul ayrıca, Çankaya semtindeki alanda yapılacak binanın yüksek bölümü ve otopark girişinin, Gürel Recidence yönünden olmasını istedi.

Boşluk Bırakılsın
Kurul, inşa edilecek yapının yükselen tarafının, yani kule bölümünün tarihi St. Polikarp Kilisesi değil, Hilton Oteli'nin sol çaprazındaki Gürel Recidence'a doğru olmasını istedi. Kurul ayrıca, bina inşa edildiğinde Gürel Recidence'ın önünden bakıldığında kilisenin görünmesini sağlayacak biçimde, yüksek yapının altında bir boşluk veya geçiş bırakılması şartı da getirdi. Kurul, binada yapılacak otoparkın giriş kısmının da, tescilli yapı konumundaki kilisenin bulunduğu taraftan değil, Gürel Recidence tarafından yapılmasını istedi. Yaşanan son gelişme üzerine Konak Belediyesi de kurulun yazısını, 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği önerisiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderdi.

Hep Sorun Oldu
Daha önce, çevresindeki yollarla bina arasında 5 metrelik çekme mesafesini bırakmak istemeyen Özgörkey Grubu, yeni plan tadilatı önerisinde bu mesafeyi kabul edince, geçtiğimiz aylarda Konak Belediye Meclisi İmar Komisyonu konuyu değerlendirmişti. 1500 metrekarelik arazide kamuya terk edilecek alanların ve çekme mesafelerinin bırakılmasından sonra kalan kısımda zemin altı otopark yapılmasına izin verildi. Binanın yüksekliğinin 79.30 metre olarak belirlenmesiyle hemen yanındaki Gürel Recience'a benzer bir binanın yapılmasına olanak tanınırken, Özgörkey Grubu'nun istediği 10 bin 500 metrekare inşaat alanı yerine imar kanunundaki hakkı olan 9 bin 372 metrekareyi geçmemesine karar verildi. Arazinin iki köşesinden üçgen şeklinde olmak üzere toplam 150 metrekare kamuya terk edildi.

Özgörkey Grubu'nun önünü açan en önemli plan değişikliği ise, imar planlarında "ticaret merkezi" plan notuna sahip olan parsele 'metropolitan aktivite merkezi' plan notunun getirilmesi oldu. Bu değişiklik, Koruma Kurulu tarafından da onaylandı. Büyükşehir de onaylarsa, 16 yıldır atıl duran eski tütün deposunun yerinde dev bir bina yükselecek.

'Değerlendiriyoruz'
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Özgörkey Grup İcra Kurulu Üyesi Selim Özgörkey, "Dosya şimdi Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. Prosedür neyse gelişmeleri takip ediyoruz. Süreç neyse o süreci devam ettirmeye çalışıyoruz. Kurulun yönlendirmelerine uygun şekilde projeyi değerlendiriyoruz. Biz bu işin hukuka uygun en iyi şekilde olmasını istiyoruz" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.