Haberler

Kült Filmlerde Kullanılan Metruk Binalar

Tarih: 22 Mayıs 2009 Kaynak: WebUrbanist, Wikipedia, Historic Decay Derleyen: Emine Merdim Yılmaz
Hiç Blues Brothers filminin çekildiği alışveriş merkezine ya da Tarkovsky'nin filmi Stalker'ın sarsıcı ve gerçeküstü mekanlarına ne olduğunu merak ettiniz mi? Kült ve çağdaş filmlerde set olarak kullanılan binaların pek çoğu ya terkedilmiş bir şekilde bırakılıyor ya da kent kaşiflerinin tesadüfi konusu oluyorlar. Bu haberde 5 filmde kullanılmış alışveriş merkezinden akıl hastanesine oradan tamamlanmamış nükleer reaktöre uzanan yelpazedeki mekanlar ele alınıyor.

Blues Brothers
Yönetmen:
John Landis
Oyuncular: John Belushi, Dan Aykroyd, John Candy, Carrie Fisher
Gösterim Yılı: 1980
Bu filmin tek bir sahnesini çekmek için bir alışveriş merkezi gerçekten tahrip edilseydi ne olurdu hiç merak ettiniz mi? Meşhur alışveriş merkezi kovalama sahnesinde filmin kahramanları hırslarını çıkartıcasına binaya hasar veriyor ve geriye tahrip edilmiş Dixie Square Mall kalıyor.



Daha önce Batık Alışveriş Merkezleri başlığıyla yayınlanan haberde de yer verilen Illinois-Harvey'deki Dixie Square Mall, 1966 yılında açıldı. İlk 4 yıl hiçbir sorun yaşamayan Dixie Square Mall, 1970'lerde yaşadığı yanlış marka seçimleri ile bir çöküş dönemine girdi. Yeni mağazalar ve yeni tasarım ile bu dönemden kurtulmaya çalışsa da 1978 yılında kapanmak zorunda kaldı. Kapandıktan bir sene sonra Blues Brothers filminde araba yarışı sahnelerinde kullanılan mekan, film çekimlerinden sonra yine boş olarak kaldı. 1984 yılında vandalların saldırısına uğradı ve büyük zarar gördü. AVM'deki tüm metal elemanlar çalındı. 1990'larda uyuşturucu satışı, cinayet ve tecavüz gibi suç olaylarına tanıklık etti. Bu olayların ardından Harvey Polis Merkezi Dixie Square Mall'un park alanına bir birim kurdu. 2000'li yıllara dek evsizlerin yaşam alanına dönüştü ve pek çok yangın geçirdi.

2005 yılında Amerika Mutfak Ürünleri'nin mağazası olarak kullanılması konusunda anlaşmalar yapıldı. Binanın bir kısmının yıkılarak yenilenmesine karar verildi. Ancak yapının asbest içerdiği anlaşıldı ve bu nedenle yıkılmayan kısımlar plastikle kaplanarak bu sorunun çözümü için arayışlara girildi. Projeyi alan firmanın inşaat izninin olmadığının anlaşılmasının ardından izinsiz olarak binayı yıkmaya kalkışan firma çalışanlarının üzerine çöken Dixie Square Mall'un yenilenmesi konusundaki şans tamamen ortadan kalktı. 2006 yılında başka bir şirkete satılan Dixie Square Mall hala bir çöküntü alanı olarak kentteki varlığını sürdürüyor.

12 Monkeys
Yönetmen:
Terry Gilliam
Oyuncular: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, Christopher Plummer
Gösterim Yılı: 1995

Bu retrofütüristik filmin mekanları malikanelerden Baltimore'daki güç istasyonlarından Maryland'daki cezaevlerine ve Philadelphia'daki kongre merkezlerine kadar değişiklik gösteriyor. Bu ürkütücü mekanlardan bir tanesi Maryland'daki Westport Güç İstasyonu. Bu mekan kıyamet sonrası gelecekteki dondurucu iç mekanlarının çekimi için kullanılmıştı. Bu halim-selim çekimler, filmde gerekli olan steampunk tarzındaki sahnelerin nasıl oluşturulacağını gösteriyor.

Filmin Çekildiği Konu Olan Güç İstasyonları
Westport Güç İstasyonu:
1906 yılında betonarme ve çelikten inşa edilen dev bina zamanında dünyanın en büyük güç istasyonu ve Pentagon inşa edilene kadar en büyük betonarme sütrüktüydü.


Delaware Güç İstasyonu

Delaware Güç İstasyonu: Gittikçe kalabalıklaşan kuzey kentlerine enerji sağlamak için 1920 yılında inşa edildi.

Richmond Güç İstasyonu: Delaware Nehri kıyısında, 19. yüzyılın başlarında Delaware İstasyonu'nun güç ihtiyacını karşılamak için inşa edildi. 1985 yılında çevrimdışı bırakıldı.

Abyss
Yönetmen:
James Cameron
Oyuncular: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, J.C. Quinn, Kimberly Scott
Gösterim Yılı: 1989


Cherokee Nükleer Güç İstasyonu

Bu sürükleyici bilim-kurgu filmi Güney Carolina'daki Cherokee Nükleer Güç İstasyonu'nda çekildi. Milyonlarca galonluk su arazideki bitmemiş strüktürün içini doldurmak için getirildi ve böylelikle Abyss dünyanın en büyük sualtı film dekoru rekorunu kırdı. Güç istasyonu tamamlanmamış olmasına rağmen turbin bacaları ve tekneler birincil ve ikincil setlerde, depolar iç mekan çekimlerinde kullanıldı.

Cherokee Nükleer Güç İstasyonu
1970 yıllarındaki enerji krizi sırasında firmalar ABD'nin her yerinde yeni nükleer güç istasyonları kurmaya başladılar. Three Mile Adası'ndaki kazadan sonra hepsi durduruldu. 1983 yılında terkedilmesinden sonra yerel film yapımcıları Duke Power'dan aldılar ve yönetmen James Cameron'a gösterdiler. Cameron'da mekanı Abyss'da kullanmaya karar verdi.

Session 9
Yönetmen:
Brad Anderson
Oyuncular: David Caruso, Stephen Gevedon, Paul Guilfoyle, Josh Lucas, Peter Mullan, Brendan Sexton III
Gösterim Yılı: 2001


Danvers State Hastenesi'nin 1893 yılında çekilmiş fotoğrafı

2001 yılında gösterime giren korku filmi Session 9'nın neredeyse bütün çekimleri, metruk Danvers State Hastenesi'nin terkedilmiş odaları ve koridorlarında çekildi. Filmin mesajında gerekli sütrüktüler için gerçek akıl hastanesinin yeniden inşa edilmesi, binaymış gibi davranılmasına tercih edildi, bu özelliği ile açık şekilde öncül oldu.


Kırmızılar yıkılan binalar, siyah dış kabuğu bırakılan bina

Danvers State Hastanesi
Massachusetts'in kırsal bölgesinde izole edilmiş bir arsada 1878 yılında inşa edildi. Tasarımını Bostonlu mimar Nathaniel Jeremiah Bradlee'in yaptığı bina Kirkbride Planı'na göre inşa edildi. Bütçe kesintisi dolayısıyla 1992 yılında kapatıldı. 2005 yılında hastane Avalon Bay Development'a satıldı. 2006 yılında 497 daireli bir site yapılması için yıkımına başlandı. Kirkbride Binası'nın tuğla cephesi bırakılarak içine katlar yeniden inşa edildi.

Stalker
Yönetmen:
Andrei Tarkovsky
Oyuncular: Alexander Kaidanovsky, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Gösterim Yılı: 1979

Tarkovsky'nin meşhur olmakla kalmayan, garip ve üzücü öyküsüyle sinemayı etkilemiş olan filmi Stalker, Estonya'nın başkenti Tallinn'deki kimya fabrikalarında, güç istasyonlarında ve diğer tehlikeli mekanlarında çekilmiş. Film ekibinin geçirdiği alerjik reaksiyonların ve Tarkovsky'nin kanserinin sebebinin mekanların etrafına saçılmış zehirli sıvılardan olduğu söylenmişti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.