Haberler

Troya'nın köyü, ekoköy haline dönüştürülecek

Tarih: 25 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Kelkit, "Kırsal Alanların Modernizasyonu" projesi kapsamında, Troya Antik Kenti'nin de yer aldığı Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünün ekoköy haline dönüştürülmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Doç. Dr. Kelkit, Tevfikiye köyüne yönelik proje hazırladıklarını belirterek, öncelikle köyün altyapısının iyileştirilmesi ve geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bu kapsamda köyün altyapısına yönelik çalışmalara başladıklarını kaydeden Kelkit, şöyle konuştu: "Köyün ekoköy haline dönüştürülmesini, Troya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin köyün içinden geçmesini, burada konaklamasını ve zaman geçirmesini sağlayarak köyü bir anlamda gelen turistlerle kaynaştırmayı amaçlıyoruz. Öncelikle köy meydanında düzenleme yapılacak. Bunun yanı sıra köyün ikinci meydanında amfiteatr çalışması var. Amfiteatr, köy halkının şenlik ve toplantılarının yapılabileceği nitelikte olacak."

Troya Atlarının Markalaştırılması Hedefi
Doç. Dr. Abdullah Kelkit, köyün modernizasyonu çalışmaları kapsamında mevsimlik işçilerin kullandığı derme çatma ünitelerin yerine düzenli yerler oluşturulması, ahır ve ağılların köy dışında daha modernize bir alanda kurulması, rekreasyon alanı oluşturulması, hafta sonu aktiviteleri için tesis, mezarlığın yenilenmesi, yolların ıslahı ve genişletilmesi çalışmalarının yürütüleceğini belirtti.

Kelkit, şunları söyledi: "Cami bölgesinin bulunduğu meydan yeniden elden geçirilecek ve bu meydanda köydeki el işi sanatları sahnelenecek, ahşap Troya atı gibi. Çok kötü koşullarda, atölyelerde yapılan çalışmaların, daha modernize bir hale getirilip birleştirilerek belki kooperatif şekline dönüştürülmesi ve buradan da bir marka ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz. Yani Tevfikiye köyünde ahşap Troya atı yapımı ve bunun markalaşmasını hedefliyoruz."

Abdullah Kelkit, proje fikrinin 2007 yılında Polonya'da bulunan Wroclaw Tarım Üniversitesine yaptıkları ziyaret sırasında doğduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Oradaki öğretim üyesi arkadaşlar bize köylerdeki uygulama çalışmalarını gösterdi. Bu projeyle bağlantılı olarak köylerin modernizasyonu kapsamında oradaki projeleri yerinde gördük. Ağırlıklı olarak tarımla ilgili köylerle çalışmışlardı. Yer yer turizm odaklı köyler vardı. Onları gördük ve döndükten sonra dedik ki biz niye bu çalışmayı yapmayalım. Turizm odaklı olsun istedik ve buna en uygun yer olarak Tevfikiye köyünü düşündük. Daha sonra, köy muhtarıyla görüştük ve onlar da bize 'Seve seve birlikte çalışabiliriz' dedi."
Daha sonra rektörlüğe ve valiliğe müracaat ettiklerini belirten Kelkit, buraların da olumlu yaklaşması üzerine projeyi başlattıklarını söyledi.

Doç. Dr. Kelkit, köyde ilk kazmayı geçen yıl vurduklarını, ilk etapta amfiteatra başladıklarını, buranın bir haftada tamamlanabileceğini ifade ederek, ondan sonra diğer alanlarda çalışılacağını bildirdi.'

"Turizme Yönelik İlk Örneklerden Biri"
Türkiye'de böyle bir çalışmanın sadece birkaç yerde olduğuna değinen Kelkit, Konya ve Erzurum'da bazı çalışmalar yapıldığını belirterek, ''Ama bu nitelikte turizme yönelik ilk örneklerden biri. Bundan sonraki amacımız turizm odaklı örnek bir köy yaptıktan sonra tarım odaklı örnek bir köy yapmak. Çünkü tarımsal niteliği ön plana çıkan köylerimiz de var. Onların da altyapısını bu anlamda değiştirerek örnek bir tarım köyü haline dönüştürmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Doç. Dr. Abdullah Kelkit, giderleri İl Özel İdaresince karşılanan projenin 830 bin TL'ye mal olacağını bildirdi. Tevfikiye köyü muhtarı Mehmet Er ise projenin köye uzun vadede refah ve zenginlik getireceğini ifade ederek, bunun için de turizm, tarım ve hayvancılığın bir arada yapılması gerektiğini söyledi.

Er, bulundukları yerleşim alanının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Burayı bir Tevfikiye köyü olarak düşünmemek lazım. Hemen köyümüzün bitişiğinde Troya ören yeri var. Burası günde yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi bir yer. Ancak biz buradan yeterince yararlanamıyoruz. Buraların daha temiz ve düzenli olması lazım, esnafın eğitilmesi lazım, bunların hepsi bütçeyle olan şeyler.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.