Haberler

Gecekondu'ya En Cesur Yaklaşım

Tarih: 25 Mayıs 2009 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Türkkent'in Antalya'daki panelinde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 6 ayda bir belediyelerden, uydu fotoğraflarıyla belirlenmiş yeni yapıların ruhsatlarını istemesi gerektiğini belirterek, "Ruhsatsız binaları yıkmayan başkanlara da ceza verilmeli. Sorun ancak böyle çözülür" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, büyük kentlerdeki çarpık yapılaşmanın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nü aktif bir şekilde sisteme dahil eden ve uygulamaya katılmayan belediye başkanlarına cezai müeyyide getiren yeni bir yasayla çözülebileceğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in, hazine arazilerinin kent dönüşümünde kullanılmak üzere belediyelere devredilmesi konusunda hazırladığı yasa tasarısının hem belediyelerin, hem kooperatiflerin hem de halk tarafından desteklenmesi gerektiğini de kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Kentlerin sağlıklı gelişimi için çok önemli bulduğumuz bu tasarının TBMM'den geçmesi için baskı unsuru oluşturmamız lazım. Gecekondulaşmanın panzehiri, hazine arazilerinin büyükşehir belediyelerine verilmesi ve onun düzenleyeceği planlamadır" şeklinde konuştu.

Kısa adı Türkkent olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Antalya'da düzenlediği toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, çarpık kentleşme sorununun çözümüne ilişkin önerisini şöyle özetledi: "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nü, uydu fotoğraflarından da yararlanarak aktif bir şekilde sisteme dahil edeceksiniz. Çıkartacağınız bir yasa ile belediye başkanlarına yeni görevler vereceksiniz. Onlardan 6 ayda bir, kentte uydu fotoğraflarıyla belirlenmiş yeni yapıların ruhsatlarını isteyecek, ruhsatsız olanları yıktıracaksınız. Ve cezasını da koyacaksınız. Uygulamayan başkanlara cezasını vereceksiniz. Merkezden bir yetkiyle bunu yaparsak, sorunu çözebiliriz. Aksi taktirde, bu işin üstesinden gelmeniz mümkün olmaz."

‘Yap-boz'un parçaları
Oturum Başkanlığını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ruşen Keleş'in yaptığı "Yeni dönemde belediyeler ve kent kooperatifleri işbirliği" başlıklı panelde, gecekondulaşma sorunuyla ilgili görüşlerini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, "Geldiği kasabadaki sosyal ve kültürel alışkanlıklarını sürdüren, hayatında 2 kattan daha yüksek evde oturmamış insanları siz 15 katlı, asansörlü binalara yerleştiremezsiniz. Her bölgede uygulanması gereken kent dönüşümü farklı olmalıdır. Bölgelerin tamamını, kendi özgün koşullarına göre planlamak gerekiyor. Bunu bir ‘yap-boz'un parçaları gibi düşünmek lazım. Bu bütüncül yapıyı yakaladığımızda, çarpık yapılaşma sorununu daha kolay çözebiliriz" dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: "Ben Ankara'nın gecekondularını seviyorum. Tek katkı, çatılı, yanında da bir kavak ağacı.. Tam bir Anadolu evi görünümünde. Ama İzmir'deki gecekondular 2-3 kat civarında değişiyor. Adam 80 metrekare arsaya 3 kat çıkıp oğlunu ve kızını da daire sahibi yapmış. Arsa biraz daha büyükse, çapraz büyümüş. Bir kapıdan giriyorsunuz, karşınıza 5-6 daire birden çıkıyor. Bunlar çözülecek, çözülmeli! Türkiye'deki konut ihtiyacını TOKİ'nin tek başına karşılaması mümkün değil! Gerçekçi olmak lazım. Kooperatiflere arsayı bedava da verseniz, her türlü alt yapıyı da yapsanız, sabit gelirli insanlarımızın gelirlerindeki düşme nedeniyle, bu iş çok zora girdi. Çok ucuz, 4-5 yıl ödemesiz, 15-20 yıl vadeli, bir kısmı devlet bir kısmı da belediyeler tarafından sübvanse edilen taze kaynak bulamadığınız ve insanları 10 ay içinde evinde oturacağı bilim ve aklı kullanmadığınız taktirde, kooperatifçiliğin işi çok zor."

"Herkes planlama yapmasın!"
Kentlerdeki planlama konusunda tam 11 kuruluşun müdahil olabildiğini ve bu durumun sağlıklı planlama açısından ciddi bir sıkıntı olduğunu da belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle konuştu: "Çeşitli bakanlıklar, TOKİ, Karayolları, Özelleştirme İdaresi, herkes planlama yapabiliyor. Böyle bir planlama anlayışıyla, böyle bir zihniyetle ülkeyi ve kentleri sağlıklı bir şekilde yönetmek, işin içinden çıkmak mümkün değil! Hangi kurum olursa olsun, o yöredeki belediye ile mutlaka işbirliği içinde olmalı. Çünkü o kentin kalkınma stratejisini, vizyonunu Ankara doğru belirleyemez. Çünkü Ankara orada yaşamıyor, bilmiyor, bilmesine de imkan yok. Bu söylediklerim siyaset değil; sadece bugünkü hükümet için değil, tüm hükümetler için geçerli. İzmir'in vizyonunu, Belediye'nin öncülüğünde İzmirliler belirler. Kentin nerede, neye ihtiyacı olduğunu; Çambidi'nin de, Bayraklı'nın da, Limontepe'nin de nasıl dönüştürüleceğini hükümet değil biz biliriz."

Yaşam felsefesi itibariyle hep kooperatifçiliğin yanında olduğunun da altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Kooperatifçilikte çok doğru uygulamalar da var, üyesini perişan eden uygulamalar da.. O nedenle Türk kooperatifçilik sistemi; bilim, teknoloji ve aklı rehber alarak mutlaka kendini yenilemek zorundadır" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.