Haberler

"Rüzgarda esip esmemeye yıl sonunda karar verilecek"

Tarih: 25 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Evrim Ergin
Türkiye'deki enerji pazarındaki altyapı yatırımlarından yüzde 15'lik pay hedefleyen Siemens rüzgâr türbini yatırımı konusunda yıl sonunda karar verecek.

Siemens Enerji Direktörü Oğuz Tezel, hedeflerinin oldukça iddialı olduğunu belirterek, "Siemens olarak enerjide Türkiye'nin 120 milyar dolarlık yatırım hedefinin en az yüzde 15'ini almak istiyoruz" diye konuştu. Tezel, Meclis'ten geçmesi beklenen yenilenebilir enerji yasası ile birlikte Türkiye'de üretilecek rüzgâr türbinleri için ekstra teşvik verilmesi konusunda, "Bu tasarının yasalaşması halinde önemli bir teşvik unsuru olacak. Biz zaten bir süredir Türkiye'de rüzgâr türbini kurmayı düşünüyorduk. Bu konudaki çalışmalarımızı bu yıl sonunda tamamlayıp nihai bir karar vereceğiz" dedi. Türkiye'de bir rüzgâr yatırımının fizibl olabilmesi için yılda en az 500 megawatt'lık üretim yapılması gerektiğini anlatan Tezel, "Ayrıca çevre ülkelere de buradan satış yapılabilmeli. Ancak yeni tasarının yasalaşması halinde yerli üretime ekstra teşvik verileceği için yıllık 400 megawatt'lık üretim fabrika yatırımını kurtarabilir hale getirir. Yani bir fabrika yılda bu kadar (200 - 230 adet türbin) üretmeli ki para kazanabilsin" dedi.

Hedefimiz Doğu Akdeniz
Rüzgâr türbini yatırımı konusunde net bir rakamın kafalarında olmadığını ve lokasyonun belli olmadığını belirten Tezel, "Ancak böylesi bir yatırımın deniz kenarına limana yakın bir yere yapılması mantıklı. Biz bu yatırımı mevcut fabrikamızı biraz daha genişletmek, başka bir şirketle ortaklık kurarak onların kapasitesini artırmak veya tamamen bağımsız bir biçimde de yapabiliriz. Bu opsiyonların hepsi masada" dedi. Pazar olarak Türkiye dışında Doğu Akdeniz'deki ülkelerini potansiyel gördüklerini sözlerine ekledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.