Haberler

Müziğin Tasarımla Buluştuğu Sahne

Tarih: 25 Mayıs 2009 Kaynak: Eurovision.tv, Joonas.kiik.ee, Hürriyet, Eurovision-Turkey.com, Wikipedia Derleyen: Zeynep Güney

Kaynak: Eurovision.tv

Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nun her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü yarışmalarından Eurovision Şarkı Yarışması ilk olarak 1956 yılında Sandiz Remo Şarkı Festivali'nde düzenlendi. 24 Mayıs 1956'da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilen ilk gecenin ardından her yıl, bir önceki yarışmayı kazanan ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı ortalama 400 ile 600 milyon izleyici izliyor ve bu sayı her geçen yıl giderek artıyor.


Kaynak: Eurovision.tv

Bu yıl 12 - 16 Mayıs tarihleri arasında, Moskova Kapalı Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilen ve alt logosu "Fantastik Kuş" olarak belirlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nın sahnesi John Casey tarafından tasarlandı. John Casey daha önce 1997 yılında Dublin'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nın sahnesini de tasarlamış ve 1994 - 1995 yıllarında da sahne tasarımı işinin içinde yer almıştı. Rus Avangard Sanatı temasıyla hazırlanan sahnenin neredeyse tamamı LED ekranlarının farklı türleri ile oluşan bir kurguyla hazırlandı. Sahnenin büyük bölümünü oluşturan kavisli LED ekranlar her yönde hareket edebiliyordu ve sahnenin tam ortasında yer alan yine LED ekranlardan oluşan dairesel kısım da şarkılara eşlik ederek sahne şovunun bir parçasını oluşturdu.


Kaynak: Eurovision.tv

Tasarımını "Daha önce 1998 yılında yine Moskova'da düzenlenen TEFI Televizyon Ödülleri'nin sahne tasarımında da Ruslar'la birlikte çalışmıştık ve o zaman da Rus Avangard Sanatı'ndan özellikle de konstrüktivistlerden etkilenerek, bunu tasarımda kullanmıştık. Bu yıl Eurovision sahnesinde de Rus Avangard Sanatı'nı çağdaş bir kurguyla yorumladık," sözleriyle açıklayan Casey, farklı boyutlarda LED ekranlarla süslenen sahnenin bazı kısımlarının hareket özgürlüğü sağlayacak şekilde özellikle geniş tutulduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Bu işi her yıl yapabilirim!"

2008 - Sırbistan
20 - 22 Mayıs 2008 tarihleri arasında Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da düzenlenen yarışmada ise, daha önce 2006 ve 2007 Eurovision Şarkı Yarışmaları'nın sahnelerini de inşa eden İngiliz şirket StageOne tarafından kurulan sahnenin ana teması "Seslerin Bütünlüğü" olarak adlandırıldı. Yarışmanın düzenlendiği Belgrad Arena, 20.000 kişilik kapasitesiyle, Avrupa'nın en büyük kapalı arenalarından biri.


Kaynak: Eurovision.tv

Bu kez sahne tasarımı, Sırbistan Radyo Televizyon Kurumu (RTS) tarafından açılan bir yarışmayla belirlendi ve yarışmayı Şikagolu tasarımcı David Cushing kazandı. Sırbistan'ın iki önemli nehri, Sava ve Tuna'yı simgeleyen, dört taraftan da izlenebilen sahnede, ortada Kalemegdan Parkı'nda birleşen bir görünüm sergiliyordu. 25 metre genişliğinde ve 27 metre derinliğindeki sahne, yaklaşık 72 ton ağırlığa ulaşan yüzlerce aydınlatma elemanıyla ışıklandırıldı.

Ülkenin yerel değerlerini, tarihi öğelerini, modern sembollerini ve ulusal mesajları yansıtan tasarımda birçok LCD ve televizyon ekranı kullanıldı. Ancak sanatçıların şovuna göre hareket edebilen sahne platforumunun kaygan olması zaman zaman sorun yarattı.


Kaynak: Ukslc.org

İlk yarı finalde yarışmacılar şarkılarını, panaromik Belgrad fotoğraflarının gösterildiği şehir temasıyla süslenen sahnede söylediler. Sahnenin arka fonundan çıkıp, sahneye doğru dökülen iki dalga merkezde birleşip iki nehrin birleşim noktasını simgelediler. İkinci yarı finalde ise bütün sahne su temasıyla hazırlandı ve renklendirildi. Finalde tamamen Sava ve Tuna nehirlerinin kesişim noktası üzerine kurulu olan sahne, medya ve Eurovision fanatikleri tarafından da beğeniyle karşılanarak, yarışma tarihinin en iyi sahnelerinden biri olarak gösterildi.

2007 - Finlandiya


Kaynak: Kalleahonen.com

Finlandiya'da ilk kez, 10 - 12 Mayıs 2007'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın sahne tasarımında bir Fin destanı olan "Kalevala"dan esinlenildi. Sahne görüntüsü tasarım öğrencileri Kalle Ahonen, Samuli Laine, Kristian Schmidt ve Jenni Viitanen tarafından hazırlandı.


Kaynak: Barco.com

Helsinki'nin Hartwall Arena'sında düzenlenen yarışmada, ulusal müzik aleti "kantele" formundaki sahne aynı zamanda bir balığın ağzını andıran elemanlarla desteklendi. Gerçekle fantezi dünyasının birbirine karıştığı bir atmosfer sunan tasarım StageOne tarafından inşa edildi. Sahnenin yerden yüksekliği 1,2 metreyken, elips kısmı 9,2 ve eni 10,5 metre ölçülerinde hazırlandı.

2006 - Yunanistan, 2005 - Ukrayna



2006 yılında Yunanistan'ın başkenti Atina'da ve 2005 yılında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen yarışmaların sahne tasarımlarına ise birtakım kazalar damgasını vurdu.


Kaynak: Kievukraine.info

2006 yılında büyük bir mekanik basamak panelinin kırılarak parçalanması ve 2005'te sahnenin tabanını oluşturan büyük cam yüzeyin çatlaması, sonraki yarışmalarda tasarımcıların daha tedbirli olmalarını sağladı.

2004 - Türkiye
Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 2004 Eurovision Şarkı Yarışması, 12 - 15 Mayıs tarihlerinde İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Eurovision 2004 dekor tasarımını yapmaya hak kazanan kişi, TRT bünyesinde açılan yarışmada 6 proje arasından seçilen, TRT'nin anlaşmalı iç mimar ve tasarımcısı Esra Akbulut oldu.


Kaynak: Esctoday.com

Dekor "farklı medeniyetlerin, kültürlerin, dinlerin, buluştuğu sular ülkesi Türkiye" yaklaşımından yola çıkılarak tasarlandı. "Aynı Gökkubbe Altında" adı verilen tasarım için sahneye biri ana kubbe olmak üzere 3 kubbe kuruldu. Şarkılara göre ışıklarla bu dekorda farklı atmosferler yaratıldı. Zemindeki aşağı yukarı hareket eden elips podyumlar sayesinde yarışmacıların gösterilerine uyum sağlandı.

Soyunma odaları aynı anda 240, makyaj kabinleri 50 kişiye hizmet verdi. Sadece prodüksiyon için Abdi İpekçi'de 12 jeneratör desteğiyle toplam yaklaşık 3 gigawatt güç kullanıldı. Elektrik, yayın ve bilgisayar ağı için toplam 185 kilometre kablo döşendi.

2003 - Letonya


Kaynak: Jblpro.com, Pro-music-news.com


Letonya'nın başkenti Riga'da gerçekleştirilen 2003 Eurovision Şarkı Yarışması için 5.000 kişi kapasiteli Skonto Spor Salonu seçildi. Aydınlatma işlerini, 2000 ve 2002 tarihli yarışmalarda da bu işi üstlenen İsveçli aydınlatma şirketi Spectra+ gerçekleştirdi. Gecenin teması "Sihirli Randevu"ydu.

2002 - Estonya
2002 Eurovision Şarkı Yarışması Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlendi. "Modern Bir Peri Masalı" temasıyla gerçekleştirilen yarışma için Saku Suurhall Arena'da kurulan sahnenin tasarımını Iir Hermeliin, Ülar Mark ve Ain Nurmela üstlendi.


Kaynak: Joonas.kiik.ee

Tasarımda zaman ve mekan metamorfozları ile oyunun farklı anlamlarını kullanarak tanımlanan peri masalı teması, daha ufak ölçülerde yaratılan Estonya haritası formundaki sahne üzerinde canlandırıldı. Kısmen transparan olan çok katmanlı ve hareketli sahne platformunun ölçüleri her bir gösteriye uyum sağlayacak şekilde değişebiliyordu. Böylece geometrik formların yer aldığı sahne üzerinde farklı büyüklüklerde ve yüksekliklerde alanlar yaratılabiliyordu. Programın bir televizyon şovu olması nedeniyle yakın ve geri plan çekim yapabilen kameralar, güçlü ışık düzeni gibi teknik sistemlere tasarımda ağırlık verilmişti.


Kaynak: Joonas.kiik.ee

Her yıl artan ilgi ve gelişen teknoloji sayesinde Eurovision'a ev sahipliği yapan ülkeler, büyük bir özenle hazırlanan sahne tasarımlarıyla birbirinden farklı ve göz alıcı, bazen yerel öğelerin ağırlıklı olduğu, bazen de fantastik bir dünya yaratıyorlar. Böylece Eurovision Şarkı Yarışması, sadece şarkı temelli olmaktan kurtulup görsel bir şölene dönüşüyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.