Haberler

Kira pazarlıkları yatırımcıyı korkutmadı, 41 AVM yolda

Tarih: 26 Mayıs 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Hale Tüzün
İnşaat ve proje halinde 126 yatırım bulunurken yılsonuna kadar 41 AVM'nin açılacağı Türkiye'de, aslan payını ise 17 AVM'yle İstanbul alacak.

Bu yılın ilk dört ayında açılan beş alışveriş merkezinden (AVM) üçü Türkiye'nin doğusunda yeralırken yatırımlarda yine aslan payını İstanbul alacak. Geçtiğimiz yılın sonlarında yüksek kiralar ve düşen cirolar nedeniyle AVM'ler perakendecilerin ‘eleştiri ok'larına hedef olurken, bazı yerlerde kepenklerin kapanmasına rağmen yatırımcıların AVM hevesi geçmemiş görünüyor. Özellikle toplamda 76 AVM'nin bulunduğu ve 'AVM enflasyonu yaşanıyor' eleştirilerine maruz kalan İstanbul'a bu yıl 17 AVM birden açılacak. Geçen yıl 56 AVM'nin açıldığı Türkiye genelinde ise bu rakam krize rağmen toplamda 46 olacak.

Bu yıl aralarında Aksaray, Bitlis, Kastamonu, Manisa, Şanlıurfa ve Sivas'ın da bulunduğu şehirlerin katılımıyla Türkiye'de AVM'lerle tanışan şehirlerin sayısı da 42'ye yükseldi.

İnşaat halinde 126 yatırım var
Soysal Alışveriş Merkezleri Kataloğu 2009'a göre bu yıl faaliyette olan AVM sayısının Türkiye genelinde 223'e ulaşması beklenirken krizin inşaat ve proje halindeki AVM'lerin açılışlarını yavaşlattığı görülüyor. Geçen yıl 133 olan inşaat ve proje halindeki AVM sayısının bu yıl 126'da kaldığı gözleniyor. Bu yıl sonuna kadar 17 AVM'nin açılacağı İstanbul'u, 6 AVM açılışıyla Ankara, 3 AVM'yle İzmit izlerken Kahramanmaraş ve Mersin'de 2, Adapazarı, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, Karabük, Kayseri, Nevşehir ve Trabzon'da 1'er AVM hizmete girecek.

Kiralanabilir alan da 4.6 milyon metrekareden 2012'de 8.9 milyon metrekareye yükselecek.

Krizde ‘çocuk' alanları artırıldı
Kriz sürecinde hem ziyaretçi sayısını artırmak hem de ziyaretçilerin içerde geçirdikleri süreyi uzatmak için AVM'lerin alışveriş dışındaki etkinlik alanlarını da fazlalaştırdığı görülüyor. Geçen yıl yüzde 69 seviyesindeki çocuk oyun alanları bu yıl yüzde 74'e çıkarken sinema salonlarının oranı aynı kaldı. Bbuz pateni, bowling gibi etkinliklerin de payı artırılmış durumda.

Ankara metrekarede lider
Bin kişiye düşen toplam kiralanabilir alan bakımından Ankara 167 metrekareyle liderliği kimseye kaptırmıyor. Bu şehri 144 metrekareyle İstanbul izlerken, Denizli 125 metrekareyle üçüncü, Eskişehir ise 123 metrekareyle dördüncü sırada yer alıyor. En düşük rakam ise üç metrekareyle Çanakkale'de.

41 AVM'nin 8'si outlet
Bu yıl Türkiye genelinde 41 AVM'nin açılması planırken bunların 8'si özellikle son dönemde yatırımcıların ve perakendecilerin nakit dönüşümünü hızlandırması açısından büyük rağbet gösterdiği 'outlet' tipi AVM'ler olacak.

2009 sonuna kadar açılacak AVM'ler
Sangarius AVM Adapazarı
Akcenter AVM Ankara
Etipark Outlet Center Ankara
Gordion AVM Ankara
Kentpark AVM Ankara
Keyf-i Divan Ankara
Via/Life Fashion Outlet Ankara
Özdilekpark Antalya
Nilpark AVM&Ofis Bursa
Erzurum AVM Erzurum
Lapis Outlet Gaziantep
Antakya AVM Hatay
Isparta İYAŞ Park Outlet AVM Isparta
212 İstanbul İstanbul
CarrefourSa Bahçelievler AVM İstanbul
Deepo İstanbul AVM İstanbul
Demirören AVM İstanbul
Ekinoks Beylikdüzü İstanbul
Forum İstanbul İstanbul
Güzelşehir AVM İstanbul
İstanbul Sapphire İstanbul
M1 Meydan Merter AVM İstanbul
Pelican Mall AVM İstanbul
Pendorya AVM İstanbul
Perla Vista AVM İstanbul
Real Fulya AVM İstanbul
Verde Molino AVM İstanbul
Metronom AVM İstanbul
Armina AVM İstanbul
Gebze AVM İstanbul
Arasta Park AVM İstanbul
İzmit AVM İzmit
Arneila AVM Kahramanmaraş
Arsan Outlet Center Kahramanmaraş
Kares AVM Karabük
Boydak Mağazacılık Parkı Kayseri
Soli Center Mersin
Tarsus Regma Outlet AVM Mersin
Forum Kapadokya Nevşehir
Trabzon Cevahir Outlet Trabzon

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.