Haberler

MİMED 2009 Ödülleri Açıklandı

Tarih: 26 Mayıs 2009 Yazan: Betül Tuncer
Bu yıl sekizincisi düzenlenen MİMED Öğrenci Yarışması'nın sonuçları İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü'nde 25 Mayıs 2009 Pazartesi günü yapılan törende açıklandı. Tören, İTU Mimarlık Fakültesi Dekanı Orhan Hacıhasanoğlu'nun yaptığı açılış konuşması ile başladı. Hacıhasanoğlu, MİMED'in 1997'den beri sürdüğünden, etkinlikleri içerisinde öğrenci yarışmalarının, mimarlık eğitiminde üstün hizmet ödüllerinin ve de bilimsel çalışma kapsamında düzenlenen mimarlık eğitimi forumlarının bulunduğundan bahsetti ve bu anlamda Türkiye'de mimarlık eğitimi ortamına öncülük ettiğini belirterek sözü, Dernek Başkanı Prof.Dr. Gülsün Sağlamer'e devretti.



Dernek Başkanı Prof.Dr. Gülsün Sağlamer, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde, sivil toplum örgütlerini güçlendirmeye çalışan bir strateji uygulamakta olduğundan, MİMED'in de doğrudan mimarlık eğitimini hedef alıp, Türkiye'de mimarlık eğitimini geliştirmek, mimarlık okullarını ve eğitimimizi uluslararası derecede görülür hale getirmek için kurulduğundan bahsetti. Sağlamer, MİMED'in en önemli aktivitelerinden birinin öğrenci projeleri olduğunu tekrar dile getirerek, MİMED'in diğer bir etkinliği olan mimarlık eğitimi forumlarının bu yıl dördüncüsünün Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde düzenlendiğini açıkladı.

Ayrıca ikinci defa bu yıl, mimarlık eğitiminde emeği geçen emekli ve aktif öğretim görevlilerine, ilki MİMED'in organize ettiği eğitim forumlarından üçüncüsü olan FORUM3 kapsamında 2006 yılında verilen, Üstün Başarı ve Üstün Hizmet Ödülleri verildi. Bu sene Üstün Başarı ve Üstün Hizmet Ödülü alan öğretim görevlileri şunlar:

Prof.Dr. Erol Kulaksızoğlu (İTÜ)
Prof.Dr. Latife Gürer (İTÜ)
Prof.Dr. Enis Kortan (ODTÜ)
Prof.Dr. Semra Ögel (İTÜ)
Doç.Dr. Leyla Baydar (Gazi Ü.)
Prof.Dr. Metin Ahunbay (İTÜ)
Prof.Dr. Ayten Çetiner (İTÜ)
Prof.Dr. Afife Batur (İTÜ)
Prof.Dr. Bülent Özer (MSGSÜ)
Prof.Dr. Doğan Tuna (DEÜ)
Prof.Dr. Cevat Erder (ODTÜ)

Öğretim görevlilerine Üstün Başarı ve Üstün Hizmet Ödülleri verildikten sonra, MİMED Öğrenci Projesi Kolokyumu'na geçildi ve sözü, yarışmanın sponsoru olan İş GYO temsilcisi Hülya Demir aldı.

Hülya Demir, İş GYO olarak mimarlık eğitiminin ne kadar geniş sınırları olduğunu ve dolayısı ile okul yılları ile sınırlı olmayıp ömür boyu devam ettiğini düşündüklerini ve bu yüzden öğrenci yarışmalarının, mimarlığın gelişimi için gerekli olduğunu düşündüklerini belirtti. Gayrimenkullerden ve gayrimenkul projelerinden oluşan bir portföy şirketi olarak, İş GYO'nun tasarımın etkisini projelerine mümkün olduğu derecede yansıtıp, yatırımlarına getirdiği katma değer ile birlikte sektörde lider projelerine devam etmeye çalıştıklarını açıkladı. Tasarımın, yatırımın ticari tarafına ne kadar katkıda bulunduğunu ortaya koymaya çalıştıklarını, sürdürülebilir, dünya çapında standartlara sahip ve alanında farklılık yaratan projeler geliştirdiklerini belirten Demir, buna örnek olarak Kanyon projesini verdi. Yeni mezun olacak arkadaşların da tasarımlarını gayrimenkul sektöründe görmek istediklerini belirten Demir, sözü MİMED Öğrenci Yarışması ile ilgili bilgi vermek üzere Prof. Dr. Gülsün Sağlamer'e bıraktı.

Prof.Dr. Gülsün Sağlamer, bu yıl 8.si düzenlenen MİMED Öğrenci Yarışması'nın ilk yılından itibaren kaydedilen katılımcı rakamlarını açıkladı. Buna göre, 1. yıl 110 proje, 2. yıl 120 proje, 3. yıl 160 proje, 4. yıl 200 proje, 5. yıl 225 proje, 6. yıl 291 proje, 7. yıl 336 proje ve bu yıl 257 proje katılmış. Sağlamer, jüri üyelerini ve raportörleri tanıtıp, değerlendirmelerinden ötürü teşekkürlerini sunarak sözü, kazanan projelerin sahiplerini açıklamak üzere Jüri Başkanı Ayfer Aytuğ'a bıraktı.

MİMED Öğrenci Yarışması'nda Ödül Kazananlar
1. Yıl Ödülleri

Başarı Ödülü: Elif Gözde Öztoprak (İTÜ)
Teşvik Ödülü: Canan Ganiç (İKÜ)
Jüri Özel Ödülü: Mustafa Küstür (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Zeynep S. Enhoş (İTÜ)

2. Yıl Ödülleri
Başarı Ödülü: Deniz Üstem (İTÜ)
Teşvik Ödülü: Zuhal Kol (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Gürcan Demirtaş (Uludağ Ü.)
Jüri Özel Ödülü: Müge Öztürk (DEÜ)
Jüri Özel Ödülü: Müge Kuzubaşıoğlu (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Emine Bahar Avanoğlu (İTÜ)

3. Yıl Ödülleri
Başarı Ödülü: Işılay Dikeç (MSGSÜ)
Teşvik Ödülü: Enes Yücepur (MSGSÜ)
Jüri Özel Ödülü: Erman Uçaroğlu (Bahçeşehir Ü.)
Jüri Özel Ödülü: Mehmet Düzen (YTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Müge Kruşa (ODTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Yusuf Uyar (Uludağ Ü.)
Jüri Özel Ödülü: Caner Bilgin (İKÜ)
Jüri Özel Ödülü: Erdem Dokuzer (Çukurova Ü.)

4. Yıl Ödülleri
Başarı Ödülü: Okan Aydoğu (İTÜ)
Teşvik Ödülü: Burçin Baykurt (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Nil Tuzcu (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: H. Işıl Uysal (İTÜ)
Jüri Özel Ödülü: Nazlı Öncel (Bahçeşehir Ü.)

Ayfer Aytuğ, MİMED'e teşekkür ederek, sürecin zor olduğundan ve birtakım aksaklıklar tüm projelerde görüldüğü için eğitimcilerin bir ders çıkartması gerektiğinden bahsetti ve tüm projelerin düzeyli ve jüriyi zorlayıcı olmasının Jüri Özel Ödülü sayısının arttırılmasına neden olduğunu açıkladı. Aytuğ, kapalı zarflar açıldığında, Türkiye'nin her yerinden katılım ve başarı görmekten duyduğu mutluluğu belirtti.

Ödüller, öğrencilere Prof.Dr. Gülsün Sağlamer ve Hülya Demir tarafından verildi.

Prof.Dr. Gülsün Sağlamer ödüller verildikten sonra, kadın akademisyenler üzerine yaptığı bir araştırmanın sonuçlarından bahsetti. Kadın akademisyenlerin oranlarına bakıldığında, Türkiye'nin %27'lik bir orana sahip olduğunu, ve bu oranla %20'lik bir orana sahip Avrupa ülkelerini geride bıraktığını açıkladı. Mimarlık ve mühendislik alanlarında ise, kadın akadesmisyenlerin oranının %15,5, Avrupa ülkelerinde ise %2-3'lerde olduğunu açıkladı. Sağlamer, geçtiğimiz günlerde vefat eden Türkan Saylan'ı da anarak, kadın akademisyenlerimizle övünmemiz gerektiğini söyleyerek, "Türkan Hoca'mızın da dediği gibi Türkiye kızlarına dikkat etmeli, kızlarına yatırım yapmaya devam etmeli, onları gericiliğin tuzağından kurtarmayı başarmalıdır" diye devam etti ve herkesi kızlarımızı okutmak için her türlü önlemi almaya davet etti.

Sağlamer sözlerini noktaladıktan sonra kolokyum, jüri üyelerinin katılan ve seçilen projeler üzerine genel bir yorumuyla son buldu. Tüm ürünlerin arkasındaki emek ve düşünceleri görmenin çok güzel ve ufuk açıcı olduğu, başka akademisyenlerle birlikte başka projeleri değerlendirmenin önemli olduğu ifade edildi. Biçimciliğin mimarlığa hakim olmaya başladığı, yer ve bağlam ilişkileri kuvvetli olan projelerin daha başarılı olduğu, ancak çevreyi yadsıyan, topoğrafya ve çevreyle ilişki kurmayan, imza isimlerin türevleri olan projelerin ise daha ön aşamalarda elendiği belirtildi. Sunum teknikleri açısından çok sayıda başarılı proje olduğu ve tüm bunlardan, mimarlık eğitiminin nasıl bir evrim geçirmesi gerektiğine dair sonuçlar çıktığı, Türkiye'nin farklı yerlerinden, farklı üniversitelerinden başarılı projeler geldiğini görmenin çok güzel olduğu da jüriüyelerinden gelen yorumlar arasındaydı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.