Haberler

3 bin 300 yıllık taş köprüler ayağa kalkıyor

Tarih: 27 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hitit'ten Roma'ya ve Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve Osmanlı'dan günümüze 3 bin 300 yıllık tarihi taş köprüleri ayağa kaldırmak için kolları sıvadı. Bakanlık ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, ilk olarak Edirne'de bulunan 9 köprü, 4 milyonu aşkın bir bütçe ile onarılmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, engelleri aşmak, bir diyardan diğerine ulaşmak için Anadolu'nun büyük ve coşkun suları üzerine inşa edilen taş köprüleri, ayağa kaldırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün yaptığı açıklamada, taş köprülerin bakım ve onarımının yaptırılarak korunmasını sağlamak amacıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında 2005 yılında imzalanan protokol imzalandığını söyledi. Bu protokol gereğince, ilk olarak Edirne'de tarihi 9 köprünün restorasyonuna başlanıldığını belirten Düzgün, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde 2 milyon 250 bin TL, Edirne İl Özel İdaresi'nden 1 milyon 981 bin 258 TL olmak üzere toplam 4 milyon 231 bin 258 TL ödenek sağlandığını kaydetti.

Düzgün, Edirne'deki, Roma Dönemine ait olan ancak yapılan esaslı onarımlarla adeta Osmanlı yapısı sayılan Gazi Mihal Köprüsü ile yine Osmanlı Dönemine ait olan Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz, Saraçhane, Beyazid, Tunca ve Meriç köprülerinde 2005-2008 yılları arasında yapılan çalışmalar çerçevesinde, onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda korkuluklar sökülerek yeniden yapıldığını, köprü üzerindeki asfalt ve beton kaldırılarak, tecrit ve taş döşeme kaplandığını anlattı.

Dünyanın En Uzun Köprüsü Onarılacak
Karayolları Genel Müdürlüğünce yapımına devam edilen alternatif betonarme köprünün bitirilmesinden sonra dünyanın en uzun köprüsü olan Edirne-Uzunköprü'nün restorasyonuna başlanacağını bildiren Düzgün, Ayrıca Yalnızgöz ve II. Beyazid köprüleri arasındaki bağlantı köprüsü ile Saraçhane Köprüsü'ne ilave köprünün de bu yıl içinde restorasyonun planlandığını kaydetti. Düzgün, Roma Dönemine ait Adıyaman'daki Cender Köprüsü ile Bizans Dönemine ait Sakarya'daki Justinianus Köprüsü ve Osmanlı Dönemi Kocaeli Valide Sultan Köprüsünün restorasyonuna yönelik proje çalışmalarının ise tamamlanarak, uygulama işleri için işlemlerin devam ettiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Günümüzde betonarme ve çelik köprülerde üstün başarılar elde edilmiş olsa dahi yüzyıllar öncesinde inşa edilen ve nice medeniyetlerin geçişine izin vermiş olan bu taş köprüler yıllara inatla hala aynı işlevini sürdürüyor. Restorasyon programına dahil edilen 12 köprü içinde yer alan Osmanlı Dönemi köprüleri; balkonları, odacıkları, korkulukları, kapıları ve tarih köşkleri gibi mimari öğeleri ile farklı bir kompozisyon sunuyor. Bunların en göze çarpan yerlerine konulan ve Selçuklu geleneğinin bir ürünü olan kitabeler ise edebi güzelliklerinin yanı sıra döneminin manevi izlerini de bugüne yansıtıyor. Bir nevi tapu senedi olan bu kitabelerde; yapının sahibi, tarihi ve hatta bazılarında mimarı ve kitabeyi yazan sanatkarı dahi belirtiliyor. İslam inancından hareketle, bu köprülerin aynı zamanda bir hayır işleme amacıyla yaptırıldığı biliniyor. Kitabelerde geçen; "Dünya, ahret köprüsüdür. Cennet nimetlerine erişmek için ona ibret gözüyle bakmak ve orada sürüp giden sadakalar bırakmak en uygun bir harekettir' sözü de bu amacı somut olarak ortaya koyuyor. Eski Anadolu sanatkarlarının kültürel miras olarak bıraktıkları "Taş Köprülerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmakta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de köprü görevini üstlenmeye devam edeceğiz."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.