Haberler

Çuvallayan Ekolojik İcatlar

Tarih: 27 Mayıs 2009 Kaynak: Webecoist.com Çeviren: Gökçe Aras

Lilypad

Kağıt üzerinde güzel, uygulamada kötü: Yapay adalardan kasırgalardan enerji elde etmeye kadar çoğu zavallı durumda olan ve yeryüzünü çevresel faktörlere karşı korumayı amaçlayan çılgın icatlar. Birçok çevre sorununu halletmek için bilim adamları yeni teknolojiler geliştirmeye ve yaratıcı çözümler bulmaya çalıştılar. Bu gelişmelerin bir kısmı yaratıcılığından ve potansiyelinden dolayı övgü aldı. Başlarda makul gibi görünen diğer çalışmaların ise bir süre sonra imkansız, tehlikeli ya da sadece absürd olduğu anlaşıldı.

Küresel ısınma, gıda ve su kaynaklarının azalması, yakıtların tükenmesi, ormanların yok olması, bazı hayvan soylarının tükenmesi, olağandışı iklim değişiklikleri, metan gazı kirliliği, asit yağmurları, azalan kaynaklar ve daha birçok etken. 21. yy'ın ilk 10 yılında karşımıza çıkan bütün bu çevresel faktörlerle yüzleştik. Tabii ki araştırmacılar birçok şey denediler. Fakat bu çalışmaların çoğu başarısızlıkla sonuçlandı.

Yapay Adalar ve Yer Değiştiren Kentler
Yatırımcılar tarafından dünyaya faydası dokunması iddiasıyla ortaya çıkarılan fakat çevreye zarar veren ve kırılgan ekosistemi bozarak birçok eleştiriye maruz kalan Dubai'deki yapay ada projesi "The World" bir arazi kazanma projesi olmaktan çıkıp zengin ve ünlü insanlar için bir oyun alanına dönüştü.

Çevrenin korunmasını isteyen diğer yapay adalar ise güvenilir: Bay Area'daki Treasure Adası projesi, Çin'deki Dongtan ve yüksek teknoloji ürünü yükselecek suları da hesaba katan amfibik Lilypad. Bu yapay kentler, kendi kendine yetebiliyor ve tamamen sürdürülebilir. Çok büyük ölçekli olan Lilypad gibi projelerin mali olarak da riske girmek gerektiği için gerçekleştirilmesi zor. En pratik çözüm, varolan kentlere teknolojinin entegre edilmesi. Superstar buna güzel bir örnek.

İnsan Gücüyle Yüzen Spor Salonu
İnsan gücüyle yüzen spor salonu, örtülü bir kabuğun içinde bir düzine terli insanla beraber olduğunuzu umarsamazsanız kendinizi akıntı yönüne götürmek için iyi bir yol. Bu New York'un trafik problemine de bir cevap olabilir mi? Araştırmacılar insanların spor salonlarında harcadığı enerjiyi kullanılabilir hale getirmek için çalışarak bu sonuca ulaştılar. Yüzen spor salonunun ne kadar pratik olduğu tartışılabilir. Spor salonu inşa etmek için kullanılan kaynaklar enerji tasarrufu için önemli mi? Yürümek ya da bisiklete binmek daha ucuz ve kullanılır bir yöntem değil mi?



15 Yıl Yanan Lamba
Herkes 15 yıl yanan bir lambayı sever. Fakat ne yazık ki, bu fikir ne kadar heyecan verici olsa da gerçek şu: Bu lamba radyoaktif olduğu için hala zehirli olmayan elektiği kullanmamız gerekiyor.

Yol Birimleri
Araçlar yolda giderken sürtünme ve ısı ortaya çıkıyor ve bu da yüklü miktarda boşa harcanmış enerji demek. Araştırmalar sonucunda bu enerjiyi özel bir birimle emerek yeniden kullanma fikri ortaya çıktı. Tek problem fizibilite problemiydi: Hala bakımsızlıktan dökülen bir altyapıya sahipken yollara özel birimler yerleştirmek. Kullanmayla aşınma ikilemi hala çözülmedi.

Biyoyakıt
Bir başka muhteşem buluş da bastırılamaz yakıt susuzluğu hakkında. Biyoyakıt sihirli bir bilet gibi görünüyordu fakat onun da suyu ısındı. Biyoyakıt fikri hala büyüyor ve politikacılar hala tarım kaynaklarının kullanılabileceğini umuyorlar. Neyse ki insanlar ormanların yok olma hızını ve ortaya çıkan küresel gıda krizini gördüler. Bu zamana kadar uygulanan yönetimle ve yapılan üretimle ortaya çıkan sonuçlar ise hasarlarından dolayı tartışmaya açık.

Büyük Çantalarla Kirliliği Okyanusa Gömme
Okyanusları da kapsayan karbondioksit meselesini halletmek için birçok fikir ortaya atıldı: Kireç ekme, demir atma ve en az makul olan karbon kaplı torbalar atma. Aslında bazı fikirler makul olabilirdi ama çuvallar uygun gözükmüyor. Bu büyük, sosis şeklindeki kaplar, kaynakları kolayca dönüştürebiliyor (karbon tankları için gerekli olan kaynaklar ve nakliye sisteminin canlandırıldığı görselde bunun boş bir hayal olduğu görüldü). Ayrıca bunlar kolayca yırtılarak zarar görebilir ve bilim adamları buna 2020'ye kadar hazır değiller. İnsanlar her saniye 800 ton karbon üretiyorlar, bu orana göre insanlar her 11 gün için bir çanta kullanacaklar. Eğer okyanuslar karbondioksiti emmeye mahkum kalırlarsa, asit derecesi artar ve deniz hayatı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalır. En önemli sorunlardan biri de kalıntılar.

Tüylü Bitkiler
Bilim adamları kurak bölgelerdeki bitkilerin tüylü olduğunu, bu karakteristik özelliğin zararlı kızılötesi ışınları yansıttığını ve daha verimli fotosenteze olanak tanıdığını söylüyorlar. Önerilen çözüm ise şu: Tüylü bitkileri arka bahçenize ekin. Ne yazık ki doğal ekosistemi bozucu bu öneri çok zayıf bir fikir. Bu bitkilerin artmasıyla oluşan ekstra yansıma daha az suyun buharlaşması ve gezegenin daha çok ısınması demek.

Uzaydan Enerji Yayma
Dünyaya temiz enerji göndermesi için uzaya devasa bir güneş enerjisi cihazı gönderme. Japonlar şiddetle bu teknolojinin üzerinde çalışıyorlar. Ancak bir problem var: Bu ışınlar teorik olarak alıcıyı ve komşularını kızartır. Bilim adamları bu potansiyel afetin önüne geçmek için çalışıyorlar, ama kısa vadede pek şansları yok.

Devasa Yapay Ağaçlar
Bir diğer bilimadamının önerisi ise dünya çapında milyonlarca yapay ağaç yerleştirmek. Bu bitkiler karbondioksiti emiyor ve böylece iklim değişimi tehdidine teorik olarak bir çözüm getiriyor. Bu küresel ısınmaya farklı bir açıyla bakan proje de ne yazık ki tutulmuyor.

Kasırgaları İşe Yarar Hale Getirme
Kasırgalarda çoğu zaman büyük bir enerji açığa çıkar. Bilimadamları da bu enerjiyi kullanılır hale getirmek için makinalar icat etmeye çalışıyorlar. Bir bilimadamı "eğer bir kasırgayı ağımıza düşürebilirsek ihtiyacımız olan enerjinin çoğunu elde etmiş oluruz" diyor. Ama büyük bir tehlike var: Eğer kasırga iyice kontrolden çıkarsa ve makinayı tahrip ederse yıkım daha da geniş bir alana yayılmış olur.



Volkanların Patlaması

Bir diğer ilginç fikir de volkanik patlamalarla soğutma etkisi yaratma. 1991 yılında Mt. Pinatubo Yanardağı patladığında ortaya çıkan milyonlarca ton sülfürdioksit soğutma etkisi yaratmıştı. Ne yazık ki bilimadamları hala küresel ısınmaya çok hakim değiller. Bu yüzden faydasından çok zararı olan büyük soğutucular ve doğal afetlerle çözüm arıyorlar.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.