Haberler

Hastanelerde neden mühendisler çalıştırılmıyor

Tarih: 28 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Bursa'da son yaşanan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangın olayından sonra ihmal ve göz ardı edilen bir durumu anlatmak istiyorum. Hastanelerde mühendis ya hiç çalıştırılmıyor ya da yetersiz sayıda, birçok yetkiden arındırılmış durumda çalıştırılıyor.

Devlet hastaneleri, üniversite ve özel hastanelerin birçoğunda mühendis çalıştırılmıyor. Bir mühendisin kontrolünde olması gereken işler teknisyen ya da ustaların sorumluluğu altında yapılıyor, dolayısıyla aksamalar kaçınılmaz oluyor, bütün yük bir elektrik ya da mekanik teknisyeninin omuzuna yıkılıyor. Teknisyen arızayı mı yapsın, bakım mı yapsın yoksa günlük işleri mi takip etsin? Tabii ki yetişemeyince birçok cihaz bakımsız kalıyor.

Oysa ki hastanelerin hepsinde bulunan asansör, lift, platform, kalorifer kazanı, buhar kazanı, hidrofor, kompresör, otoklav, hasta nakil ve taşıma araçlarının periyodik kontrolleri ile bakımlarının yapılması zorunludur. Bunun yanında yangın söndürme sistemleri (yangın tüpleri, yangın dedektörleri, sprinkler sistemi) sürekli kontrol edilmelidir. Ameliyat teçhizatları, yoğun bakım cihazları, hasta muayene aletlerinin sürekli bakım ve kontrolleri yapılmalıdır.

Üniversitelerden binlerce mühendis mezun ediyoruz fakat böyle yerlerde çalıştırmaya korkuyoruz. Ayrıca çok önemli olan hastane klimaları ile havalandırma sistemlerinin kontrolü de mühendislerin yetkisinde olmalıdır. Hastanelerin yeni doğan ünitelerinde gerçekleşen bebek ölümlerinin bir çoğunun hastane klimalarından kaynaklandığı bilinmektedir. Yine ısıtma soğutma sistemleri ile bina izolasyonu da çok önemlidir. Bunun yanında jeneratör ve trafolar ile elektrik panolarının bakımı, kompanzasyon sistemi, elektrik, hava ve su tesisatlarının kontrolü, hastanelerin aydınlatma, ses düzeni, haberleşme ağlarının da mühendis kontrolünde yapılması hem hastanenin itibarını artırır, hem de işleri daha kolaylaştırır.

Hastanelerde mühendislerin alacakları önlemlerle belki de oluşabilecek birçok kazanın önüne geçilecektir. Ayrıca enerji daha verimli kullanılacaktır. Bakım ve kontrolleri yapılan cihazlarla hem hastane yönetimi hem hastalar daha güvencede olacaktır. Selahattin AK

Sağlıklaşma değil taşeronlaşma
DİSK, Dev Sağlık İş sendikası olarak yıllardır 'Sağlıkta taşeron olmaz, insan ihale ile çalıştırılmaz' diye bağırıyoruz.

Bursa'daki elim olayın verdiği derslerinde göz önünde bulundurularak öncelikle yangının gerçekleştiği hastanemizdeki tüm taşeron ihalelerin iptal edilmesini, hastanenin bir bütün olarak, toplumsal yararlılık ve iş güvenliği kuralları gözetilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Sağlık sistemimize bir virüs olarak sokulan taşeronlaştırma uygulamalarının sağlık kurumlarımız başta olmak üzere tüm hizmet alanlarında yasaklanması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.