Haberler

Ültimatom Başkenti fena sarstı

Tarih: 28 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Ankara
Başkent'te bir türlü çözülemeyen oto galerilerin şehir dışına çıkartılması konusunda İçişleri Bakanı Atalay'ın "Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve Ankara Valisi'ni bu konuda göreve davet ediyorum.

Yoksa ben bizzat İçişleri Bakanı olarak farklı işlem yapacağım" açıklamasına hem Vali Önal'dan hem de Başkan Gökçek'ten yanıt geldi.

Başkent'te bir türlü çözülemeyen oto galerilerin şehir dışına çıkartılması konusunda İçişleri Bakanı Atalay'ın sert açıklamasına Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Vali Kemal Önal'dan yanıt geldi.

Bakan Atalay'ın "Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve Ankara Valisi'ni bu konuda göreve davet ediyorum. Yoksa ben bizzat İçişleri Bakanı olarak farklı işlem yapacağım" açıklaması üzerine Gökçek, "Buradan çağrıda bulunayım Beşir Abi'ye; Bize bir 30 milyon dolar bulursa, kamulaştırmayı da hemen bitiririz, sorunu da hemen hallederiz" dedi.

"Beşir Abi, aşağı yukarı 2-3 seneden beri kişisel olarak bana 'Melih bu işi bitirelim' diye söylemiştir. Bu manada iş bitmeyince biraz daha bizi sıkıştırmak suretiyle haklı olarak, konuyu halletmeye çalışıyor" diyerek açıklamalarına devam eden Gökçek, şunları söyledi:

"Ben bundan dolayı en ufak bir alınganlık göstermiyorum. Çünkü Beşir Bey art niyetle söylemiş değildir. Netice itibariyle 'Abi' dediğimiz bir kişidir.

Çalışmalarımız yeni değil
Bizim bu konudaki çalışmalarımız, yeni değil. Aşağı yukarı 5-6 yıldan beri bu çalışmayı yapıyoruz. Ama bu çalışmayı gerçekleştirebilmemiz için her şeyden önce kamulaştırma faaliyetlerinin bitmesi lazım. Gölbaşı ilçemizde gölün bittiği noktadan sonra 3 kilometre Konya Yolu'na doğru gidildiği yerde 4 milyon metrekarelik bir alanı özellikle ikinci el satışlar, oto galerileri, kamyon ve TIR park alanı olarak dizayn ettik ve planını geçirdik. Planı geçirirken de bölge Özel Çevre Koruma Kurulu'nun alanında kaldığı için planı onlara da tasdik ettirdik.

Kamulaştırmada fırsatçı iddiası
Daha önce mesela 5 dolara karşılığı Türk lirasına anlaşarak aldığımız yerler, bugün 30-35 hatta 40 dolar karşılığı Türk lirasına, bir takım fırsatçı kimseler tarafından çıkartılmış vaziyette. Tabi bunların fırsatçılığı dolayısıyla da kamulaştırma da ciddi müşkülatlar yaşıyoruz. Şimdi çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Kamulaştırmayı daha kolay hale getirmek için bir takım formüller üzerinde duruyoruz. İnşallah Belediye Meclisimizden çıkartacağımız yeni bir kararla üç ila altı ay içerisinde kamulaştırmayı daha değişik bir yöntemle çözme durumumuz söz konusu olabilecek. Aksi takdirde kalan kısım için minimum 30-40 milyon dolar karşılığını bulan Türk lirası daha para sarf etmek gerekecek."

Sıkıntıları birebir görüyor
Ankara'da oto galerilerinin taşınabileceği Gölbaşı'ndaki arazi dışında herhangi bir müsait yer bulunmadığını kaydeden Gökçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıklamalarıyla ilgili olarak da "Beşir Bey Ankara'da yaşayan bir vatandaş. Ankara Milletvekili. Sayın Bakan Ankara'daki sıkıntıları bire bir görüyor. Üstelik de Beşir Bey, Bahçelievler'de oturmasından dolayı da durumları daha iyi bilir" dedi.

Vali Önal: Görev belediyenin
Atalay'ın sözleri üzerine topu Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne attı. Önal, şunları söyledi: " İmar yetkisi tamamen belediyenindir. Belediyede bu işlerin yürümediğini görünce, sayın bakanımız valileri devreye sokmak istedi. Bize verilen talimatı aynen belediye başkanına ilettik. Bu işin takipçisiyiz. Galerilerin il dışına çıkması için çabalarımız sürüyor. Tabi bu büyük bir finans meselesidir. 3 bine yakın galeri özel sektördür. Bunları alıp da mağdur etmeden yerlerinden çıkarmak gerçekten büyük bir projedir."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.