Haberler

Seyrantepe'de son söz Şeyh'e kaldı

Tarih: 28 Mayıs 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Dilek Taş
Seyrantepe Projesi'nin ortaklarından Talu, TOKİ'nin ihtarıyla birlikte projede ortaklık yapısının değişebileceğini belirterek, "Dhabi/Zarooni ortaklığının hisse payı yüzde 70'e çıkabilir" dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gelir paylaşımı modeli ile ihale edilen Galatasaray'ın Seyrantepe Spor Kompleksi Projesi'nde ikinci uyarı süreciyle beraber, projenin ortaklık yapısının değişme ihtimali gündeme geldi. TOKİ'nin 13 Ekim 2009'da bitirilmesi öngörülen garantör ve kefalet problemleri nedeniyle projeyi yapan Eren Talu Dhabi Group-Al Zaroni ortaklığına geçtiğimiz gün ihtar çektiğini açıklamasının ardından grup, kendi içinde ortaklık yapısını ele almaya başladı. Projenin ortaklarından Eren Talu, yaşanan durumun projedeki ortaklık durumunu değiştirebileceğini söyledi. Talu, "Şu anda projede bizim payımız yüzde 49, Dhabi Group-Al Zarooni ortaklığının payı yüzde 51. Bu ortaklık yapısı değişebilir. Biz hisselerimizi yüzde 30'a kadar düşürebiliriz. Ortağımızın hisse payı yüzde 70'e çıkabilir" diye konuştu.

Talu, Abu Dabi'ya Gidiyor
Eren Talu, konu ile ilgili pazartesi günü Abu Dabi'ye giderek ortaklarıyla görüşme yapacaklarını ve B planı yapacaklarını bildirdi. Kefaletin uluslararası ortaklar tarafından oluşturulacağını kaydeden Talu, projeye yeni bir ortak eklenmesinin ise söz konusu olmadığını belirtti. TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, önceki gün projede inşaatta yaşanan gelişmeler nedeniyle şirkete ihtar çektiklerini açıklamıştı. Şirkete ikinci ihtarı çektiklerini hatırlatan Tıraş, firmaya 1 ay süre vereceklerini, firmanın vereceği yanıtın uygun bulunmaması halinde ise TOKİ'nin ihaleyi iptal edebileceğini bildirmişti. Talu ise şimdi yaşanan sürecin bir iptal süreci olmadığını, sadece bir uyarı süreci olduğunu belirtti. İhtarın kendilerine henüz ulaşmadığını, haberi basından öğrendiklerini de kaydeden Talu, Halk Bankası ve TOKİ ile pazartesi günü bir toplantı yaptıklarını, salı günü yaptıkları ikinci toplantıdan da bir sonuç çıkmadığını söyledi.

"180 Milyon Dolar Yatırdık Geri Dönmeyiz"
Projeye şimdiye kadar 180 milyon dolar yatırdıklarını ve bu aşamadan sonra geri dönmeyeceklerini belirten Talu, "Hiçbir ülkede bu büyüklükteki projelerin tamamı özkaynaklarla yapılmaz. Haziran sonuna kadar bir çözüm bulmamız lazım. Kimse bugüne kadar buraya yatırdığı paraları yakmaz. Ne biz, Şeyh Al Nahayan ne de Zarooni Group'un geçmişinde böyle bir başarısızlık var" dedi.

"Yalnız Hissediyordum Başbakan'a Teşekkür"
Bir açıklama yapan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak da, Seyrantepe projesinin mutlaka biteceğini vurgulayarak, "Başbakan, Galatasaray ve TOKİ sorunların çözümü için formül bulmaya çalışıyoruz. Başlamış proje mutlaka biter" dedi. Talu da, "Başbakan'ın stadın bitirilmesi için çabasını gördüm, çok mutlu oldum. Kendimi bu projede çok yalnız hissediyordum. Bu, Eren Talu'nun tek başına bitirebileceği bir proje değildi. Başbakan'a teşekkür ediyorum" diye konuştu. Talu, kredide sorun çıkacağı düşüncesinde haklı çıktığını belirtirken, "Körfezli ortaklarımızla 180 milyon dolar yatırdık. Türkiye'de buna kredi bulabileceklerine inanıyorlardı. Ben haklı çıktım" dedi.

İlk İhtarda Abu Dabi'li Ortak Geldi
TOKİ'nin Galatasaray Spor Kulübü'nün kullanımına sunulmak üzere 2007'de Seyrantepe Stadı için açtığı ihaleyi, Eren Talu-Alke İnşaat ortak girişim grubu idareye ödenecek tutar için 334 milyon 567 bin 890 YTL, toplam gelir tutarı olarak da 777 milyon 777 bin 777 YTL ile en yüksek teklifi vererek kazandı. TOKİ, projeden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ortaklığa ilk ihtarnameyi çekince, Kasım 2008'de Talu, Abu Dabi Şeyhi Al Nahayan'ın şirketi Dhabi Group ve Al Zarooni'yi projeye yüzde 51 hisseyle ortak etti.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.