Haberler

Rosatom, Türk atom santrali ihalesinin sonucunu heyecanla bekliyor

Tarih: 29 Mayıs 2009 Kaynak: Dünya Yazan: Ahmet Coşkunaydın
Atom santralı inşası konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Rosatom'un gözü kulağı şu sıralar Türkiye'de. Rosatom yetkilileri daha önce ihaleye katıldıkları Türkiye'nin ilk atom santralı ihalesinde finale kaldıklarını ve Türk Devleti'nin ihalede son kararının önümüzdeki günlerde (Haziran ayı içinde) vereceğini ve bu nedenle sonucu heyecanla beklediklerini söylediler. Rosatom bu ihaleye yine bir Rus şirketi olan İnter RAD UES ve Türk ortağı Park Teknikle birlikte katılmıştı.

Türkiye'nin açtığı uluslar arası atom santralı inşa ihalesine dünyanın bir çok ülkesinden kuruluşlar katılmıştı fakat, ekonomik krizin en şiddetli olduğu o günlerde Ruslar'dan başka hiçbir ülke ihalede teklif vermemişti. Bu gelişmeler sonucu ihalede tek teklif veren kuruluş olan Rosatom'un üzerinde ihale kalmıştı.

Türk Hükümeti de gerekli incelemelerin yapıldıktan sonra son kararın ve sonucun açıklanacağını duyurmuştu. Söz konusu son kararın bu haziran içinde açıklanması ve atom santralı inşasına başlanılması bekleniyor.

Bir atom santralının anahtar teslim sıfırdan inşası ortalama 4 ile 6 milyar dolara mal oluyor. Türkiye eğer gerçekleşirse ilk atom santralına sahip olacak. Türkiye'nin atom santralı her biri 1. 2 GW'tan oluşan dört adet tribün içerecek. Atom santralı konusunda Türkiye'de henüz tam bir fikir birliği oluşmuş değil. Bir çok çevre atom santralına karşı çıkmayı sürdürüyor.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.