Haberler

Çöküş

Tarih: 29 Mayıs 2009 Kaynak: A10 Yazan: Lukasz Wojciechowski, Roman Rutkowski Çeviren: Betül Tuncer


Polonya'da ve muhtemelen her yerde, savaş sonrası modern mimarlığın görünen ve görünmeyen düşmanları var.

Görünenler, çeşitli nedenlerle Polonya modernizminin gri örneklerinden kurtulmaya çalışanlar. Görünmeyenler ise, yapının kendi derinliklerinde ve de kullanılan malzemenin kalitesinde saklı. Polonyalılar tarafından hayranlık duyulan, Karkonosze Dağı'ndaki Śnieżka Hava Gözlem Evi ve restorana saldıran görünmeyen düşman oldu. 9 Mayıs'ta, hava istasyonunu barındıran, üç diskten biri olan en üst disk çatladı ve kısmi olarak çöktü. Daha önceki haftalarda binada çalışan bilim adamları bazı çatlaklar ve tedirgin edici sesler farketti (kapıları kapatırken sorunlar bile yaşandı), bunun üzerine bina boşaltıldı ve felaketten kimse yara almadı. Geçen yaz inşaat mühendisleri tarafından yapılan detaylı teftişe karşı, çok düşük sıcaklığa ve rüzgara dayanıklı olması için oval biçiminde tasarlanmış bina yıpranmıştı.

Çökmeden bir ay sonra, Śnieżka dağcılara kapalı kalırken gözlem evinin orta ve alt diskleri kullanılmakta ve neredeyse tüm hava gözlem aletleri çalışmakta. Bina, geçici olarak sağlamlaştırıldı, istasyondan çok uzak olmayan Çek barınağında uyuyan çalışanların ise binaya girmelerine her üç saatte bir izin veriliyor. Bu yazının yazıldığı sırada daha fazla yetkili tekrar inşadan bahsettikçe, binanın geleceği oldukça olumlu görünüyor. İnternet ise profesyonel olmayanlardan gelen sıcak destek mesajları ile dolu. Belki bu sefer bir modern Polonya mimari parçası tekrar ışıldayabilmek için yeterli dikkati görecek.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.