Haberler

Metrobüs birkaç yıla rampada kalır

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Akşam
İTÜ'lü akademisyenlerin, Hollanda'dan satın alınan araçlara ilişkin raporu tartışma yaratacak türden: Metrobüsün rampada hızı 9 km'ye kadar düşüyor. Araçlar birkaç yıl sonra yaşlanınca rampa çıkamazlar.

İstanbul'da yaşanan metrobüs tartışmalarına akademisyenler de çarpıcı bir raporla katıldı. Hollanda'dan alınan Phileas'ları masaya yatıran akademisyenlere göre, metrobüsler, birkaç yıl sonra yaşlanma ve güç kaybı ile birlikte, rampa üstü duraklarda yolcu indirdikten sonra kalkamaz. Çalışma, Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper Ünlü ile İnşaat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nevzat Erselcan'a ait. Prof. Dr. Ünlü, araçların seyir halindeki durumu, ağırlığı, motor gücü ve taşıma kapasitesiyle ilgili çalışma yaptıklarını belirtti, Hollandalı üretici firma ile Türkiye temsilcisinden istedikleri bilgilerin gelmediğini söyledi. Ünlü, çalışmanın siyasi olmadığını da belirtti. Raporda, Phileas'lara ilişkin 11 tespite yer verildi.

Alınması vahim hata
Olumsuz finansman fizibilite etüdüne rağmen araçların satın alınmasının büyük bir hata olduğu vurgulandı. Phileas'ların son derece pahalı ve kötü bir çözüm olduğu öne sürüldü.

Yolcu sayıları yanlış
Raporda metrobüs hattında taşınan yolcu sayılarının doğru olmadığı iddia edildi. Metrobüs hattında bugünkü koşullar altında, 2 dakika ara ile iki yönde maksimum yolcu taşıma kapasitesinin 11 bin 100 kişi olduğu, bu sayının iddia edildiği gibi 40 binin çok altında olduğu belirtildi.

İki özellik nerede
Akıllı araç olarak adlandırılan Phileas'ların hibrid motor, manyetik takozlama ve yengeç yanaşma istemi özelliklerinden dolayı tercih edildiği hatırlatıldı. Ancak yengeç yanaşma ve manyetik takozlama sistemlerinin kullanılmadığı belirtildi.

İstanbul'a uygun değil
Akademisyenler Phileas'ın düz bir şehir olmayan İstanbul'a uymadığına dikkat çekti. Rampalardaki yavaşlama nedeniyle ulaşımın da ağırlaştığını vurguladı. Raporda şu tespitler yer aldı: 185 kişi kapasiteli 33,6 ton ağırlığa sahip Phileas'ın yüzde 2,5 eğimli bir yolda maksimum hızı 40 km/h'dir. Yine bu aracın yüzde 7,5 eğimli Halıcıoğlu rampasındaki hızı maksimum 18 km/h'dir. Bu denli ağır seyreden bir araç ile nasıl bir kitle taşıma planlaması yapılmaktadır? Aracın 300 kişi taşıması durumunda yine aynı eğimdeki rampadaki hızı 9 km/h'ye kadar inmektedir.

Bir daha kalkamaz
Bu veriler sadece yeni araçlar için geçerlidir. Yaşlanma ve güç kaybı durumunda, rampa üstü otobüs duraklarında yolcu indirdikten sonra kalkabilecekler mi?

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.