Haberler

Taşmektep Bakırköy'ü ağlattı

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Umay Aktaş Salman
Bakırköy'deki 135 yıllık tarihi Taşmektep yandı. 2003 yılında güçlendirilecek diye boşaltılan bina, altı yıldır proje bekliyordu. Son proje de yangın merdiveni yok diye reddedildi. Bakırköylülerin beş nesildir okuduğu okulun hali görenleri yasa boğdu.

Cahit Sıtkı Tarancı, Cem Karaca, Neriman Köksal, Tarık Akan, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen... Kimler geçmedi ki tarihi Bakırköy İlköğretim Okulu'nun sıralarından. Ünlülerin okulu olarak bilinen nam-ı diğer Taşmektep'te altı yıldır eğitime ara verilmiş, güçlendirme çalışmalarının yapılmasını bekliyordu. Hazırlanan projeler Anıtlar Kurulu'ndan kabul görmedi.

Son proje yangın merdiveni olmadığı için geri çevrilirken, okul önceki gece yangına kurban gitti. 135 yıllık tarih yılan hikâyesine dönen güçlendirme sürecinde yok oldu...

Olağan şüpheliler
Yeni Mahalle'de bulunan, tarihi okulun çatısında önceki gece yangın çıktı. Alevler, kısa sürede dış cephesi taş, iç kısımları ahşap olan binayı sardı. Yangın itfaiye ekiplerinin bir saat süren müdahalenin ardından söndürülürken, okul büyük hasar gördü. Altı yıldır boş olan, kimi zaman sokakta yaşayan madde bağımlı çocukların kaldığı binadaki yangının sebebini İstanbul Valisi Muammer Güler "Tinercilerin yapmış olabileceği tahmin ediliyor" diye açıkladı.

Güçlendirilecek derken...
2003 yılında depremden gördüğü hasar nedeniyle boşaltılan okul, yıllardır güçlendirme yapılmasını bekliyordu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okulun güçlendirme projesinin beş kez Anıtlar Kurulu'na sunulduğun ancak kabul edilmediğini anlatarak "Son proje yangın merdiveni olmadığı için geri çevrilmişti. Ancak okul yine yapılıp eğitime açılacak" diye konuştu.

Taşmektep'in yanması öğrencilerini, eski mezunlarını ve mahalleliyi yasa boğdu. Haberi duyan dün okulun bahçesine koştu. Taşmektep'in 1974 yılı mezunlarından Avukat Kemal Sarıboğa, altı yıldır okulun sahipsiz kaldığını anlatarak "Bakırköylüler beş nesildir burada okuyor. Okulumuz bürokrasi hazretlerine kurban gitti" diye tepki gösterdi.

Okulda 20 yıl öğretmenlik yapan Nebahat Önal ise ağlayarak yanan binaya girdi, kutlama yaptıkları alanı gösterdi: "Burası benim evladım gibiydi içim acıyor".
Okulun 8. sınıf öğrencisi Onur Uysal kırgın, kızgın: "3. sınıfa kadar bu binada okudum. Güçlendirme için boşaltıldığından bu yana da Ataköy'deki bir okulun içine yerleştirdiler bizi. O okula gittiğimizde 1300 kişiydik. Yıllardır okulumuz yapılmadı. Herkes ayrıldı, 300 kişi kaldık şimdi. Binası yoktu yakında öğrencisi de kalmayacak."
Mahallenin muhtarı da üzgün. Nihat Şahin 10 bin nüfuslu mahallelerinin tek ilköğretim okulunun göz göre göre bu hale geldiğini anlattı. "Çok çabaladık, milletvekillerine yazdık. Kaymakamlığa, milli eğitim müdürlüğüne tekrar tekrar yazı yolladık. En son Valilikten Ağustos 2008'de en kısa zamanda yapılacak diye yazı gelmişti. Sonra eksik olan yangın merdiveni projeye eklendi. Cevap bekliyoruz denildi."

Kont Alleon'un tercihiydi
Taşmektep'in tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanıyor. 1864'te Paris'ten getirilen şehircilik uzmanı Kont Alleon'un kent içinde değil de sessiz, bir yerde oturma isteğiyle 1865 yılında inşaa edilmeye başlıyor bina. 1874 yılında bitirilen bina, 1894 İstanbul depremine kadar ev olarak kullandı. 1900 yılında okula dönüştürülen yapı, altı yıl önceye kadar binlerce öğrenci yetiştirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.