Haberler

Sharp: Türkiye güneş enerjisinde uyuyan güzel

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Evrim Ergin
Güneş enerjisinde 50. yılını kutlayan Sharp'ın Başkan Yardımcısı Thiele, yenilenebilir enerjide yasal altyapısını tamamladığı takdirde Türkiye'ye yatırım akacağını bildirdi.

Almanya'nın Münih kentindeki Güneş Enerjisi Fuarı Intersolar'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sharp'ın Avrupa'daki Güneş enerjisi'nden sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Thiele, Türkiye ve Yunanistan'ı güneş enerjisi yatırımları için henüz politiki süreçlerini tamamlamamış uyuyan güzeller olarak tanımladı. Thiele, "Türkiye'de çok büyük bir potansiyel var. Biz de bu süreci yakından takip ediyoruz. İlgili yasaların tamamlanmasının ardından büyük bir yatırımın Türkiye'ye akacağına inanıyorum. Ama henüz politik nedenlerle bu yol açılmış değil" dedi.

Üretim Olabilir
Güneş enerjisini üreten foto voltaik panellerin Türkiye'de üretimi konusunda henüz net bir planları bulunmadığını ifade eden Thiele, "Şu anda ilk etapta İtalya'da bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Oradan da bölge ülkelerinin taleplerini karşılamayı hedefliyoruz. Ancak Türkiye'den çok fazla bir talep gelirse bunu da düşünebiliriz" diye konuştu. Sharp'ın bu yıl güneş enerjisi teknolojisindeki 50'inci yılını kutladığını ifade eden Thiele, "Şu anda güneş enerjisinden elektrik üretmenin birkaç farklı yöntemi var. Biz geleceğin "Thin film" (ince film) teknolojisinde olduğunu öngörüyoruz. Bu teknoloji ile yüksek ısılarda da kapasite kaybına uğramadan elektrik üretmek mümkün. Bu nedenle de bu alandaki kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz" dedi.

350 Gigavatt'lık Dev Pazar
Thiele 2020 yılında dünyadaki güneş enerjisi kurulu gücünün 350 gigavatt'a (350 bin megavatt) ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi. Thiele şunları söyledi: "Avrupa Komisyonu 2020 yılında Avrupa'daki enerjinin en az yüzde 20'sinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesini istiyor. Ülkeler de buna göre planlamalarını yapıyor. Bunun içinde güneş enerjisi de çok önemli bir yer tutacak. 2013 yılında dünya güneş pazarının 86 gigavatt olması bekleniyor. Gelecekte şirketler hem elektrik alıcısı hem satıcısı konumuna gelecekler ve teknoloji sahibi markalar önem kazanacaklar" dedi.

Maliyet hızla azalıyor
Peter Thiele, güneş enerjisinin maliyetinin de hızla düştüğünü dile getirerek, "4-5 yıl kadar önce 1 kilovatt'lık bir güç için 10 - 12 bin euro civarında yatırım yapmanız gerekiyordu. Ancak bugün aynı sistemi 3 bin-3 bin 400 euroya kurabilirsiniz. Bu rakam daha da düşecek. Ayrıca elektrik depolaması ile ilgili gelişen teknolojilerle bu sorun da tamamen çözülecek" ded

Yatırımcı hız için güneşe yöneliyor
GÜNEŞ enerjisinin aslında nükleere de önemli bir alternatif haline geldiğini dile getiren Thiele şunları söyledi: "Elektriğe acıli ihtiyacı olan ülkeler için güneş enerjisi artık ciddi bir alternatif olmaya başladı. Çünkü örneğin bir nükleer santralı kurmaya kalksanız en az 5 yıl zamanınızı alır. Bunun yerine güneş enerjisi panellerini 1-2 yıl içinde kurabilirsiniz ve elektrik üretimine geçebilirsiniz. Bu nedenle yatırımcılar bu opsiyonu düşünmeye başladı" dedi. Thiele, Almanya'da 2020'de yenilinebilir enerjinin payının yüzde 47, güneşin payının ise yüzde 8 olmasının planlandığını söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.