Haberler

İzmir Körfezi'nin bakımı 12 ay sürecek

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Asır
Bu sürede derinleştirme ve kanal çalışması ile su sirkülasyonu sağlanacak, akıntı ve sismik özellikleri ortaya çıkarılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'e hayat verecek yeni bir proje için Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile protokol imzaladı. Proje ile İzmir Körfezi'nin tüm özelliklerini ortaya koyacak araştırmaların ardından, derinleştirme ve kanal açma çalışmaları ile iç Körfez-dış Körfez arasındaki su sirkülasyonu sağlanacağı açıklandı.

Büyükşehir Belediyesi'nin, Körfez'deki canlı yaşamını sağlamak ve su kalitesinin artması amacıyla DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile gerçekleştireceği proje kapsamında, farklı bölgelerde yapılacak araştırmalar ve alınacak numunelerle, İzmir Körfezi'nin akıntı sistemi ile sismik ve batimetrik (derinlik) özellikleri ortaya çıkarılacak.

Körfez'in ayrıca derinlik haritası ile jeolojik ve deniz tabanı morfolojisi de ölçülerek aktif tektonik özellikleri saptanacak, sıcak su çıkışları belirlenecek. Akıntı modelinin oluşmasının ardından derinleştirme, kanal açma ve batık gemilerin çıkarılması gibi uygulamalarla iç Körfez ile dış Körfez arasındaki sirkülasyon artırılacak. Çalışmalar yaklaşık 12 ay sürecek.

Haritası Çıkarılacak
Körfez'de sirkülasyonu sağlayacak bir kanalın, İzmir'e çok önemli katkılar sağlayacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Yenikale önlerinden denizin iç körfezine akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı'nın oradan çıkamadığı, yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Orada 10-12 metre derinlikte bir sirkülasyon kanalı yapacağız. Bu sayede hem suyun kalitesinin hem de biyolojik çeşitliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Araştırma ile Körfez çevresindeki, deniz kenarındaki ya da deniz üzerindeki tüm verilere sahip olacağımız için, iskele-yat limanı-marina yapmak için en uygun yerleri de tespit edeceğiz. Körfez'in hangi noktasına ne yapılması gerekiyor, bunu da net olarak görmüş olacağız" dedi.

Uygulanacak projenin önemine değinen Kocaoğlu, 4 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ile çalışma yaptıklarını söyleyerek, "Körfez'in mutlak temizliği için akıntıyı-sirkülasyonu sağlayacak bir kanalın gerekliliği konusunda mutabık kalmıştık. Bu amaçla yaptığımız protokol ile çalışmalarımızı hızlandırdık" diye konuştu.

Faylar Tespit Edilecek
Yapılacak çalışmalarla Körfez'deki aktif fayların da tespit edilebileceğini belirten Kocaoğlu, "Bu da İzmir metropol alanı etkileme olasılığı olan deprem risklerinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Hem Körfez'de düzenli akışı sağlayarak Körfez'e nefes aldıracağız hem de İzmir'in deprem riskine ilişkin önemli bir çalışmayı oluşturacağız" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.