Haberler

Hani kurbağalar şarkı söyleyecekti

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Taraf Yazan: İbrahim Günel, Fırat Alkaç
Yıl 2003. Kadir Topbaş açıklama yapıyor: "Artık Kurbağalıdere'de eskisi gibi kurbağalar şarkı söyleyecek." Yıl 2009. O dere pisliğiyle hâlâ İstanbul'u kokutmaya devam ediyor.

İstanbul Anadolu Yakası'nın en önemli akarsularından biri olan Kurbağalıdere'nin durumu hâlâ içler acısı. Onca çalışmaya rağmen ne temizlenebildi ne de pis kokusunun önüne geçilebildi.

Dere, Fikirtepe ve Ümraniye varoşlarındaki gecekondular ile sanayiden gelen atık sularının yasadışı olarak bağlanması nedeniyle adeta açık kanalizasyona dönüştü.

Oysa İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 5 temmuz 2003'te, ihmal nedeniyle bir zamanların

"Haliç"i olan Kurbağalıdere'nin yakın zamanda eski ihtişamına kavuşacağının müjdesini vermişti.

"Kontrolsüz atıklar nedeniyle, bataklık haline gelen ve çevreye pis koku yayan Kurbağalıdere'nin ıslahına sayılı günler kaldı. Artık Kurbağalıdere'de eskisi gibi kurbağalar şarkı söyleyecek"

diyen Topbaş, çalışmaların tamamlanmasının ardından buranın mesire alanına dönüştürüleceğini söylemişti.

Ancak kollarıyla birlikte 67 bin 680 metre olan Kurbağalıdere'nin o tarihlerde yalnızca 30 bin metresi tamamen temizlendi. Kalan 37 bin 680 metrelik bölümünde de ıslah çalışmaları devam etti ancak sonuç alınamadı.

"Fenerbahçe stadı da atık bırakıyor" iddiası
Yıl 2009... İBB'nin Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadının hemen yanındaki köprünün Marmara Denizi'ne bakan yanında su üstü bariyerleri ile kanalizasyon atıkları tutulmaya çalışılıyor. Her gün dokuz saat boyunca İBB'nin teknesinde su üstü temizlemesi yapan görevliler,

"Özelikle yağmur yağdığında aşırı pislik geliyor. Dereden koltuk ve kanepe de dahil olmak üzere pek çok ev eşyası da çıkıyor" diyor.

20 yıldır Salıpazarı'ndaki halı sahanın işletmeciliğini yapan Cengiz Akyıldız ise şunu iddia ediyor:

"Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın yanındaki kanalizasyon suları da dereye bırakılıyor."

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi ise, Ümraniye, Göztepe ve Fikirtepe bölgelerinde kanalizasyon ve sanayi atıklarının dereye akıtılması önlenmediği sürece dere ıslah çalışmalarının başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

ÇMO İstanbul Şubesi, Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ yetkililerinin 2005'te Kadıköy Çevre Koruma Projesi kapsamında, 47 ayrı yatırımla 400 milyon dolar harcanarak dereye atık su girişinin tamamıyla engellendiğini açıkladığını hatırlatarak,

"Görülüyor ki yatırımlar Kurbağalıdere'ye atık su girişini engelleyememiştir" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.