Haberler

Rant kavgasında 2. raunt

Tarih: 1 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Yaşar Anter
Muğla'nın Bodrum ilçesinde beş kata izin veren Kültür ve Turizm Bakanlığı planının geçen yıl belediyelerle mimarlar odasının başvurusu üzerine iptal edilmesinin ardından, Bakanlar Kurulu'nca Bodrum yarımadasının kuzeyindeki Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü'nün "turizm merkezi" ilan edilmesi tepkiye neden oldu.

Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, "Yarımadanın tamamını turizm bölgesi ilan edemediler, şimdi bölerek ranta ve imara açmaya çalışıyorlar. İşe yarımadanın en bakir köşeleri olan kuzey beldelerinden başlamışlar" dedi.

Fokların yaşam alanı
Beş kata izin verdiği için eleştirilen ve TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ile Ortakent-Yahşi ve Gümüşlük belediyelerinin açtığı dava üzerine iptal edilen 1/25000 ölçekli "Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Planı"nın yankıları sürerken, Bakanlar Kurulu'nun önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü turizm merkezi ilan edildi.
Yalıkavak Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Saruhan, turizm merkezi ilan edilen bölgede Akdeniz foklarının yaşam alanı olarak kabul edilen Küdür yarımadasının da bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bizim ağaçlandırıp milli ve doğal park haline getirilmesini istediğimiz Küdür'ü imara açmak istiyorlar. Bakanlık dört ay önce bu konuda yazılı olarak görüş sorduğunda, cennetin beton yığınına dönüşeceğini söyleyip, olumsuz görüş verdik."

TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Mahmut Yıldırım da "Muğla Mimarlar Odası Temsilciliği'ne bilgi vererek, Denizli, Aydın ve İzmir yörelerinde de bu tür parçalı turizm merkezlerinin ilan edilebileceğini belirtip odalar ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi amacıyla acil toplantı istedik. Bakanlığın bu planı da davalık olur" dedi.

‘Acilen toplanacağız'
Bodrum Belediye Başkanı Kocadon, Bodrum belediyeleri ile sivil toplum örgütlerini acil olarak toplantıya çağırdıklarını belirterek, şunları söyledi: "Planın detaylarını öğrenip, Bodrum'un geleceğine yönelik kararların oldu bittiye getirilmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Bodrum'daki on belediye başkanıyla gittiğimiz bakanlıkta, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere hazırlattığımız imar planlarını gösteren haritalar ile yeni planlarının Bodrum insanı ve geleceğine yönelik sakıncalarını anlatan bilimsel raporları sunmamıza rağmen ciddiye almadılar. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'ne Türkiye'nin tek üyesi olan Bodrum'un beton cehennemine çevrilmesini istemiyoruz. Yamalı bohça misali, bölgesel turizm merkezleri ilan ederek emellerine ulaşmaya çalışıyorlar. İptal ettirdiğimiz planın ardından, bakanlığın farklı plan ve oyunlarla karşımıza geleceğini biliyorduk."

Vali: Amaç daha iyi korumak
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, kararla bölgenin daha iyi korunacağını ve yapılacak tüm yatırımlar öncesi belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin görüşünün alınacağını söyledi. Altıparmak endişe etmeye gerek olmadığını kaydetti.

İşte gözde koylar
Yalıkavak Gündoğan ve Göltürkbükü Turizm Merkezi'nde tesis kurulması öngörülen yerler şöyle:
- Gündoğan Koyu, Adalıyalı koyu
- Torba Kuyucak Koyu (Bu yıl özel izinle bir turistik tesis yapıldı, iki tesis daha yapılması planlanıyordu)
- Yalıkavak Tilkicik Koyu
- Yalıkavak Küdür Yarımadası
- Göltürkbükü Kızılburun Büyük Koy
- Gündoğan Apostol Adası

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.