Haberler

2. Ulusal Mimarlık Yarışmaları Sempozyumu İzmir'de Gerçekleştirildi

Tarih: 2 Haziran 2009 Yazan: İpek Ek

Fotoğraf: İpek Ek

Ulusal Mimarlık Yarışmaları Sempozyumu'nun ikincisi, 30 Mayıs 2009 tarihinde Kültürpark - İzmir Sanat Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 10:30 - 18:00 saatleri arasında gerçekleşen sempozyum, Bülend Tuna (Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı) ve Hasan Topal'ın (Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı) açılış konuşmaları ve Tamer Başbuğ'un tematik sunuşuyla başladı, "Yarışma Sürecinde Bir Aktör Olarak Mimarlar Odası" ve "Yarışmalar Düzenine İlişkin Yeni Öneriler" başlıklı oturumlar ile devam etti.

Hasan Topal ve Neslihan Dostoğlu'nun başkanı olduğu ve Sami Yılmaztürk, Osman Aydın, Hakan Mahiroğlu, İbrahim Şenel, Hüseyin Kahvecioğlu, Sinan Omacan, Alişan Çırakoğlu ve Güven Birkan'ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumlarda, yarışmalarla ilgili olarak,

- Mimarlar Odası'nın benimsemesi gereken tutum
- Disiplinler arası iş birliğinde gelinen son durum
- Türkiye'de düzenlenen yarışmaların nitelik ve nicelik durumları
- Yaşanan problemlerde merkezi ve yerel karar mekanizmalarının rolü
- Yarışma sürecinin yarışma sonrası süreçle ilişkisi
- Yarışmalarla oluşturulabilecek proje arşiv ve yarışma literatürü,
- Ulusal ve uluslararası yarışmalar arasındaki etkileşimler,
- Seçici jüri ve yarışma katılımcıları arasındaki ayrışımlar,
- Yarışma mimarlığı kavramı ve genel mimarlık ortamıyla kurduğu ilişki,
- Akademik düşüncenin yarışmalardan uzaklaşması ve
- Yarışma süreç/sonuç etiği gibi konular tartışıldı.

Yarışmada kazanan projelerin ödüllendirilmesi ve inşa aşamasıyla ilgili olarak karşılaşılan etik ve işlem sorunları, ve son yıllarda düzenlenen yarışmaların giderek bir "teklif alma yöntemi"ne dönüşmesine dair sorunlar, sempozyum boyunca sıklıkla vurgulanan yarışma problemleri arasındaydı. Soru - cevap bölümlerinde dile getirilen en önemli değerlendirmelerden biri ise, Hasan Özbay'ın belirttiği şekilde "günümüzde yarışma düzenlemenin, mimari nitelik problemini aşmak için geliştirilebilecek en iyi çözümlerden biri olduğu" yönündeydi.

Oldukça geniş bir katılımın olduğu sempozyum, Neslihan Dostoğlu, Seçkin Kutucu, Deniz Dokgöz, Orhan Ersan, Serdar Uslubaş ve Merih Feza Yıldırımın katıldığı ve Ali Cengizkan'ın yönettiği tartışma forumu ile tamamlandı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.