Haberler

Olur olmaz gayrimenkule giren, krizde döküldü

Tarih: 3 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, GYODER'in düzenlediği zirvede, krizin gayrimenkul sektörüne biraz yararı olduğunu savunarak, "Öldürmeyen her darbe güçlendirir. Olur olmadık herkes gayrimenkule girdi. Bunlar krizle döküldü" dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirtti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bayraktar, krizin bir bakımdan gayrimenkul sektörüne faydası olduğunu savunarak, "Öldürmeyen her darbe, daha da güçlendirir" dedi.

Olur olmadık girdiler
Zaman içerisinde olur olmadık herkesin gayrimenkul sektörüne girdiğini, ancak krizle "döküldüklerini" belirten Bayraktar, meslekte yetişen, mesleğini iyi bilen, teknik donanımı olan ve maddi açıdan güçlü olan firmaların ayakta kalabildiğini söyledi. Meslekle alakası olmayanların, kaliteyi düşündüklerini ve risk ortamlarını artırdıklarını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu bakımdan, bu krizin size çok ciddi faydası olacağını, sağlam ve işini iyi bilen firmaların yoluna devam edeceğini ama bundan sonra da çok aşırı para kazanma dönemlerinin olmayacağını da çok iyi görüyoruz. TOKİ olarak biz de bu noktada gayretlerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye'deki konut ihtiyacının, yüzde 5-10'unu yapıyoruz. Piyasayı disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, kaliteyi artırmak, özel sektörün gitmediği yerlere gitmek ve inşaat sektörünün önünü açmak için uygulamalar yapıyoruz. Yoksa devlet sektörü olarak bu işin tamamını yapalım diye değil."

TOKİ Başkanı Bayraktar, bir soru üzerine, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi. Bugünlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma, piyasada bir hareketlenme olduğunu belirten Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu bildirdi.

Yeni yatırım artıyor
Başka bir soru üzerine de Bayraktar, yeni yatırımlarda geçen yıla göre artış olduğunu, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını anlatarak, "Ancak şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde yer alacağını söyledi.

Seyrantepe için yetkiyi aştık bitireceğini görmemiz gerek
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bir soru üzerine, Seyrantepe Spor Kompleksi'ndeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "TOKİ olarak, Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde kendi haddimizi, kendi yetkilerimizi aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkılarımız olsun diye kolaylıklar gösterdik ve belli bir noktaya geldi. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir, bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz. Ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta, 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek."

Sizin başarınız bizim başarımız
Türkiye ve İstanbul'un tüm dünyayı etkileyen mali zorlukların etkisi altında olduğunu dile getiren Avustura Maliye Bakanı Wilhem Moltener, "Devleterin şimdi ortak amacı ve ana görevi krizle savaşmak üzerine kurulu. Ekonomilerimizi yeniden büyümeye getirmek zorundayız. Büyüme iş yaratmak demek. Gloaballeşen dünyada artık sizin başarınız, bizim ülkelerimizin de başarısı" dedi.

Krizden sonra arz talebi karşılamayacak
Dünyanın yaşadığı son krizin kendine has yapısıyla farklı olduğunu ifade eden Euro50 Group CEO'su Marc Uzan, şu öngörülerde bulundu:

Çöküşler ve durgunluk çok şeyi değiştirecek.

Son derece önemli mali açıklar oluşacak

Talep arttacak ama arz talebi karşılayamayacak

Mali sektörde kuruluşlardaki karmaşık yapılar nedeniye şirket evlenmelerinde çekinceler yaşanacak.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.