Haberler

Turkmall’dan Libya’ya 500 milyon dolarlık alışveriş merkezi

Tarih: 3 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet
Alışveriş merkezleri yatırımcısı Multi Turkmall'un İcra Kurulu Başkanı Levent Eyüboğlu, yabancı ortakları Multi'siz Turkmall olarak Libya'da toplam 500 milyon Euro'luk üç alışveriş merkezi yapacaklarını söyledi.

Eyüboğlu, Libya'daki alışveriş merkezlerini, Libya Hükümeti'nin Ekonomik ve Sosyal Geliştirme Fonu ile yüzde 50-50 ortak yatırımla kuracaklarını belirtti. Libya Fonu ile ortaklık ve yatırım anlaşmasına ilişkin imzalar, Türk perakende dünyasının temsilcilerini buluşturan Soysal Danışmanlık'ın 'Perakende Liderler Konferansı'nda atıldı.

Rekabet daha az
Türk perakendecisinin para kazanabileceği, rekabetin daha az olduğu ve daha rahat büyüyebileceği noktaları araştırmaya başladıklarını söyleyen Levent Eyüboğlu, bu nedenle Libya pazarına açılmak istediklerini belirtti. Türk perakendecileri Libya'da görmek isteyen ve tanışmak için Cannes'daki toplantıya katılan Libyalılar ülkelerinde pek bilinmeyen organize perakende işinde Türkler'den öğrenecekleri çok şey olduğunu söyledi.

Türkler öncülük etsin
Libya Ekonomik ve Sosyal Geliştirme Fonu (devlet fonu) teknik ve ticari danışmanı Hamdi Burwag, Libya'da büyük potansiyel olduğunu belirtirken, Türk firmalarının buna öncülük etmesini istedi. Libya'da batılı anlamda alışveriş merkezleri olmadığını söyleyen Burwag, "Turkmall ile bu işe giriyoruz. Libya bu konuda çok kararlı ve yol almak istiyor. Tüm çok mağazalı uluslararası ve ulusal markaları Libya'da ağırlamaktan sevinç duyacağız" dedi. her türlü yasal zeminin hazır olduğunu söyleyen Burwag, mevcut yasaların elden geçirildiğini ve herkesin yatırım için güven duyacağı ortamın yaratıldığını söyledi.

Trablus ve Bingazi'de
Libya için üç alışveriş merkezi projelerinin olduğunu söyleyen Levent Eyüboğlu, projelerden ikisinin başkent Trablus'ta, birini de Bingazi'de gerçekleştirileceğini belirtti. Eyüboğlu, "Her biri yaklaşık 220 milyon Euro olan Trablus'taki iki projemizin temelini Libya'daki devrimin 40'ıncı yıldönümü olan eylül ayında atacağız. Araziyi aldık, etrafını çevirdik. Libya'daki yatırım toplamda 500 milyon Euro'nun üzerinde" dedi.

Forum'u kullanacağız
'Forum' adını çok sevdikleri için Libya'da da bu marka altında büyüyebileceklerini belirten Eyüboğlu, şöyle konuştu: "Trablus'taki iki alışveriş merkezinin büyüklüğünün 60-80 bin metre kare arasında değişecek. Libya'ya yatırımcı olarak gitmemiz, Türk perakendecilere çok yarayacak. Bu alışveriş merkezlerinde oradaki halkın yüzde 80'ine hitap eden ürünler olacak. Ayrıca oraya gitmek isteyen firmalar da var. Libya'daki projelerde başka ortaklık isteyen olursa bakacağız. Libya'nın Tunus ve Mısır sınırlarında alışveriş merkezi yapma konusunda da bu fondan teklif geldi. Düşünme aşamasındayız."

Libya bakir bir pazar, İran ve Suriye sırada
Levent Eyüboğlu, Libya'nın çok üzerinde durdukları bir pazar olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Libya çok bakir bir pazar. Hiç alışveriş merkezi yok. Orada perakende daha yeni başlıyor ve Türk perakendecisine çok yer var. Libya, İstanbul'dan sadece 2.5 saat uzakta. Türk perakendecisine gerçekten kucak açmış durumda. Bu yıl iki projenin inşaatına başlayıp Türk perakendecileri orada görmek istiyoruz. Suriye ve İran gibi ülkelerde de Türk perakendecisine pazar açmak için uğraşıyoruz. Türk perakendecileri de henüz Libya pazarını bilmiyor."

Yurtdışına açılmak isteyenin yanındayız
Yurtdışı işi için Hollanda merkezli Turkmall Platformu'nu kurduklarını söyleyen Levent Eyüboğlu, "Alışveriş merkezleri ve perakendeciler arasında bir yatırım işbirliği olacağına inanıyoruz. Bu platformla Türk perakendecisine yurtdışında kolaylık sağlayıp, finansman imkanı yaratıp büyümesine katkıda bulunmak istiyoruz. Platformun yapısı Shaya Grubu'nun yapısına benziyor. Perakendecilerle birlikte büyümeyi planlıyoruz. Shaya'nın da altında bir çok alt marka var" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.