Haberler

Mardan Palace iyi oldu Rusya'dan yeni turizm yatırımı gelebilir

Tarih: 4 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ceyhun Kuburlu
Rusya Eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, Rus işadamı Telman İsmailov'un Antalya'ya yaptığı 1.4 milyar dolarlık turizm yatırımının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Bu yatırıma karşı önemli bir eleştiri görmedim. Yeni projeler ve yatırımlar olabilir" dedi.

Rus işadamı Telman İsmailov tarafından Antalya'ya yapılan 1.4 milyar dolarlık Mardan Palace yatırımının doğru bir karar olduğunu söyleyen Rusya Eski Başbakanı ve Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Yevgeniy Primakov, "Rusya'da bu yatırıma eleştiri olmadı. Gazetelere Hollywood yıldızlarının boy boy resimleri yansıdı. Herkes uzun bir süre bu yatırımı konuştu. Antalya güzel bir yer. Önümüzdeki dönemde Rus işadamları turizm alanında yeni yatırımlar yapabilir" dedi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) davetlisi olarak geldiği Türkiye'de, son ekonomik gelişmeleri, Rusya ile Türkiye arasındaki gümrük krizini, enerji ve siyaset alanındaki son gelişmeleri değerlendiren Yevgeniy Primakov, ekonomik krizin henüz son bulmadığını söyledi.

Kriz devam edecek
Ekonomik krizden Türkiye'nin derinden etkilenmediğini belirten Yevgeniy Primakov, şöyle konuştu: "Krizin bittiğini söylemek mümkün değil. Bu soruya ne kadar olumlu cevap vermek istesem de maalesef daha sürecek. Türkiye aslında krizden derinden etkilenen ülkeler arasında değil. Krizin global etkileriyle ilgili finans konularında tek kutuplu olan yapı bitmiştir. Yeni döviz rezervleri ortaya çıkacaktır. Ancak doların geçmişte kalmış olduğu söylentilerine katılmıyorum. Amerika, dünya ticaretinde çok fazla pay sahibi olan bir ülke. 20 devlet bir araya gelse de dünya finans sisteminin mimarisini oluşturabilecek bir merkezin oluştuğunu düşünmüyorum."

Türkiye'yi anlıyorum
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gümrük kriziyle ilgili son gelişmeleri aktaran Yevgeniy Primakov, şu bilgileri verdi: "Aslında iki tarafında şikayetleri var. Türk tarafını da anlıyorum. Ama Rusya'daki gümrüklerin dediklerine de kulak veriniz. Başbakan Erdoğan resmi ziyarette bulunduktan sonra bu konuda bir anlaşmaya varıldı. Türkiye Başbakanı'nın Soçi'ye gelmesinden sonra ilişkilerin yeni bir alana açılması için anlaşma yapıldı. Bu da atom enerjisi."

Türkiye'nin etkisi artıyor
Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında önemli görevler üstlendiğini anlatan Yevgeniy Primakov, "Türkiye'nin Ortadoğu'nun istikrarına yaptığı katkı çok büyük bir avantajdır. Suriye ve İsrail arasındaki barışçıl arabulucu misyonu üstlenmesi bizim tarafımızdan destekledi. Türkiye bu bölgede bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin etkisi artmaktadır " dedi.

Kriz Rusya'yı teğet geçmedi
Ekonomik krizin Rusya'yı teğet geçmediğini söyleyen Yevgeniy Primakov, ekonomideki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "Ruble suni bir şekilde yükseltildi. Son derece planlı ve yavaş şekilde Ruble indi. Bu o kadar göze çarpmayacak şekilde oldu. Krizin Rusya'ya etkisi çok büyük oldu. Kriz teğet geçemedi. Aynı zamanda krizden önceki gelişme sürecinde bazı özellikler mevcuttu. Bunlar da çok fazla olan hammaddeye yoğunlaşmaydı. Rusya'nın iç hasılasının yüzde 40'ı hammadde satışından oluşuyordu. Bütün bunlar global ekonomik kriz döneminde dezavantaj oluşturdu. Rusya hükümetinin programı ve kararları global krizden çıkma sürecinde yenilikçi ürünlere ağırlık vermekti."

Barzani Türkiye ile iyi ilişkiler istiyor
Geçtiğimiz günlerde Irak'a ziyarette bulunduğunu dile getiren Yevgeniy Primakov, bu gezi sırasındaki izlenimlerini şöyle anlattı: "Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'a ziyarette bulundum. Irak Devlet Başkanı Talabani'nin davetiyle orada oldum. Süleymaniye ve Erbil'e gittim. Mesut Barzani ile bir araya geldim. 'Türkiye ile çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz' dedi. Onlar da Türk yatırımcıları çekmek istiyorlar."

Türkiye ulaştırma ve dağıtım merkezi olur
Türkiye'nin bölgede ulaştırma ve dağıtım merkezi olabileceğini dile getiren Yevgeniy Primakov, şunları anlattı: "Türkiye son derece büyük ulaştırma ve dağıtım merkezi olabilir. Sadece Avrupa'ya değil Ortadoğu'ya da yakın. Bence bütün bunlar Rusya çıkarlarına karşı olan şeyler değil. Tankerlerin geçişinde Türkiye'nin endişeleri olabilir. Petrol boru hatları tankerlerin boğazdan geçmemesi için inşa ediliyor."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.