Haberler

"Masumiyet Müzesi" Çukurcuma'da kurulacak

Tarih: 4 Haziran 2009 Kaynak: CNN Türk

Müzenin dönüşüm projesi Prof.Dr.
İhsan Bilgin tarafından hazırlandı.
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un "Masumiyet Müzesi" adlı romanında anlattığı müze, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'nın desteğiyle Çukurcuma'da kurulacak.

İstanbul 2010 AKB Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, yazar Orhan Pamuk'un uzun zamandır ön çalışmalarını yürüttüğü "Masumiyet Müzesi"nin 2010 yılında açılması için İstanbul 2010 AKB Ajansı da çalışma başlattı.

Beyoğlu Çukurcuma'da açılacak müze tamamlandığında, 1950'den 2000 yılına kadarki İstanbul kültürünün, günlük hayat eşyaları, fotoğrafları, filmler üzerinden şiirsel ve dokümanter bir temsili gerçekleştirilmiş olacak.

Orhan Pamuk'un aynı adlı romanının edebi zemini üzerine kurgulanan ve bu özgün fikirden güç alan "Masumiyet Müzesi", romandan bağımsız olarak bahsedilen tarihsel döneme ilişkin İstanbul yerel kültürünün, görüntülerinin (fotoğraf, resim, film) ve kentsel hareketin (vapur, boğaz, şehir hatları, otobüs, özel araç görselleri, haritalar, biletler, jetonlar) dökümü şeklinde de tasarlanacak.

İstanbul 2010 AKB Ajansı, kentin hala 20. yüzyılın başından kalma geleneksel mimarisini korumaya devam eden sokakları olan Çukurcuma Mahallesi'nin Tophane'ye yakın kısımlarında açılacak "Masumiyet Müzesi" projesiyle, şehrin hala nispeten ücra bu bölgelerini hareketlendirmeyi, koruma bilincini bu mekanlarda canlandırmayı, modern kişisel müze fikrini şehrin en eski sokaklarına taşımayı amaçlıyor.

"Masumiyet Müzesi", 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un kültürel ve tarihsel mirasını dönüştürecek, ortak bilinçaltını canlandıracak ve kolektif hayal gücünü harekete geçirecek alanlardan biri olarak kurgulanacak.

Müze, İstanbul'da henüz olmayan kapsamlı bir kent müzesi kurulumuna adetabir başlangıç oluşturacak, ancak yaratıcılık açısından özgün bir İstanbul anlatımı sunarak başlı başına önemli bir çekim merkezi olacak.

İstanbul 2010 AKB Ajansı, "Masumiyet Müzesi" projesini hem kurumsal, hem de kültürel anlamda geleceğe yönelik bir kültürel miras yatırımı olarak konumlandırıyor.

Müze, bu proje kapsamında kurulmuş olan Masumiyet Vakfı tarafından işletilecek. Vakıfın düzenleyeceği etkinliklerle de müzenin kendi gelir kaynaklarını yaratmasına olanak sağlanması ve sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması öngörülüyor.

İstanbul 2010 AKB Ajansı ve Masumiyet Vakfı arasında önümüzdeki günlerde müzenin kurulması süreciyle ilgili bir protokol imzalanacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.