Haberler

VİKO, Ayna Komiteleri Bilgilendirme ve MTC 28 Tanıtım Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Tarih: 4 Haziran 2009
Elektrik Sektörü Ayna Komiteleri hakkında bilgilendirme toplantısı 7 Mayıs Perşembe günü VİKO Endüstriyel Tesisleri'nde gerçekleşti. Elektrik tesisat sektörünün alçak gerilim alanında faaliyet gösteren VİKO ve TSE'nin işbirliği ile yapılan toplantıya, MTC 28 Ayna Komitesi Genel Başkanı VİKO İş Geliştirme Direktörü Emre İdemen ve TSE Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığı'ndan teknik uzman Gülay Üzümcü katıldı.

TSE, dünyadaki örnekleri çerçevesinde ISO, IEC, CEN ve CENELEC teknik komiteleri ile paralel çalışan, bu komitelerin ulusal yansımaları olan ayna komitelerini (mirror tehnical committees-MTC) Aralık 2004 tarihinde kurdu. Komitelere üye olanlara kendi sektörleri ile ilgili olarak son gelişmeler düzenli olarak iletilerek, ülke görüşünün hazırlanmasında katkıda bulunmaları talep ediliyor. Anahtar ve priz sektörünün lider markası VİKO, dönemsel olarak yapılan toplantılardan birine geçtiğimiz günlerde ev sahipliği yaptı.

Şalt konusunda faaliyet gösteren firmaların katıldığı toplantıda, alçak gerilim ve elektrik tesisatı ürünlerinde VİKO'nun üretim ve standartlara yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili sunum yapan Emre İdemen Ayna Komiteleri'ne katılımın sosyal sorumluluk adına önemli bir konu olduğunu vurgulayarak ilgili herkesi bu komitelere üyeliğe davet etti ve şunları söyledi:

"2004 yılından bu yana elektrik alanında standartlarda her geçen gün ihtiyaçlar doğrultusunda yeni standartlar oluşturuldu. Çeşitli revizyonlar veya iptaller oldu. Ayna Komiteleri'ne üye olanların ilgili standartlara hem TSE tarafından hem de ilgili internet sitesinden ulaşması mümkün olabilmektedir. AB tarafından hazırlanan standartlara, hazırlanma aşamalarında hatta 1 ila 2 yıl öncesinden haberdar olabilme şansı var. Elektrik sektörünün her alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarımızın bu bilgilere sahip olmasında çok büyük fayda vardır. Örneğin, küçük, orta veya büyük ölçekli fabrikalarımızda, elektrik panosu imalatçılarında, elektrik taahhüt sektöründe, ve son kullanıcılarda ürünlerin veya çözümlerin kapsaması gereken standartlar, ürünlerin geçmesi gereken testler hakkında bizlere ön bilgilendirme yapılıyor. Tesisatlarda şartnamelerde karşımıza çıkan elektrik ürünlerinde 'Bu şartnameyi nasıl karşılayacağım' endişesini, kendinizi yakın gördüğünüz komitelere üye olarak giderebilirsiniz. Yani bu komitelere üye olmayanlardan bir adım önde olacaksınız."

Vikotech Direktörü Emre İdemen "Ayrıca katma değer anlamında Türkiye'deki standartların oluşturulmasında benim de payım oldu demek adına, bu komitelere sizleri tekrar davet ediyorum," diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan TSE Standart Hazırlama Merkezi Başkanlığı'ndan Gülay Üzümcü bu toplantılarına ev sahipliği yapmasına ve profesyonel işbirliğinden ötürü Viko'ya teşekkürlerini ileterek, Ayna Komiteleri'nin çalışma prensipleri ve önemi üzerine bilgi verdi. "AB'ye uyumun sağlanması için Ayna Komiteleri'nin mutlaka olması gerektiğine inanıyoruz. Ayna Komitelere katılacak üyeler, öncelikle prestij kazanacak, sektörleriyle ilgili uluslararası ve Avrupa düzeyindeki gelişmelerden haberdar olacak, uluslararası ve AB standart tasarıları için oluşturulan ülke görüşünde söz sahibi olacaklar. Ulusal standartların hazırlanmasında yer alacaklar. Bu kişiler temsil ettikleri grubun sektör içerisindeki tanınırlığını ve etkinliğini artırabilecekler. Teknoloji takibi ve komite çalışmaları için gerekli olan dokümantasyona sahip olacaklar. Rekabet avantajı da elde edecekler," diyen Üzümcü, Ayna Komiteleri'ne yönelik toplantılara daha fazla katılımcı beklediklerini iletti.

Toplantı, soru-cevap ve karşılıklı görüş alışverişi ile tamamlandı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.