Haberler

Yeşil yakalılara ihtiyaç artıyor

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Referans
Gelişmiş çevre politikalarının ekonomiye ve istihdama olumsuz etkileri olacağı düşüncesinin etkisini yitirmeye başlamasıyla birlikte tüm dünyada "yeşil yakalılar" öne çıkmaya başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yönelim de son dönemde yeşil yakalıların önemini artırdı. Türkiye'de ise tanımlamadaki zorluklar ile özel sektörde yeşil yakalılara ilişkin güncel veri yokluğu, yeşil istihdamın boyutlarının tam anlamıyla izlenmesine olanak vermiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (Betam) Araştırma Görevlisi Barış Gençer Baykan "Dünyada ve Türkiye'de yeşil yakalılar" başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, devletin, kurumlar arası işbirliğini sağlayıp, teşvikler ve düzenlemeler öngörerek yeşil yakalıların önünü açabileceğine dikkat çekiliyor. Enerji, inşaat, tarım ve ulaşım gibi yeşil işlerin kolaylıkla gelişebileceği sektörlerde sağlanacak özel-kamu işbirliğinin, düşük karbon ekonomisi yaratmada önemli roller oynayabileceği ifade ediliyor.

Ar-Ge yatırımı önemli
Gelişmiş ülkelerin yeşil işler yaratmalarında ve temiz enerji teknolojilerini geliştirmelerinde en önemli faktörlerden birinin Ar-Ge'ye verdikleri önem olduğuna işaret edilen raporda şu görüşlere yer veriliyor: "Türkiye'de devlet ve özel sektör, çok düşük olan Ar-Ge harcamalarını artırmalı ve önceliklerini gelişen yeşil teknolojiler doğrultusunda gözden geçirmelidir. Ayrıca mesleki eğitim düzenlemeleri gelecekte öne çıkabilecek çevresel sektörlerin ihtiyaçlarıyla uyumlaştırılmalıdır. Yeşil işlerin gereksinim duyduğu teknolojilerin, politikaların ve düzenlemelerin yaratılması, hükümet, iş dünyası ve sendikaların etkin işbirliğinden geçiyor. Bu istihdamı yaratacak sürdürülebilir bir büyümenin büyük bir ekonomik krizden çıkarken nasıl şekilleneceği sorusu ise önümüzdeki günlerde tartışılacak konulardan biri olacaktır."

Yeşil İşler Nedir
"Yeşil işler" imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da "yeşil yakalılar" olarak tanımlanıyor. Yeşil yakalıların yoğun olduğu sektörler arasında öncelikle yenilenebilir enerji (rüzgâr, güneş, jeotermal, biyogaz), enerji verimliliği, organik tarım ve yalıtım geliyor. Türkiye'de 8500'ü kamuda olmak üzere 50 bin yeşil yakalı çalışıyor. ABD'de 2006 yılında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sektörlerinde 8.5 milyon kişinin çalıştığı tahmin ediliyor ve 2030 yılında bu rakamın 40 milyona ulaşabileceği varsayılıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.