Haberler

Müze dükkânları çağdaşlaşıyor

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Müze ve ören yerlerinde açılacak hediyelik eşya dükkânlarına temsili örnek: Truva Müzesi dükkânı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 55 müze ve ören yerinde, kahve, lokum, hediyelik eşyalar, kitaplar ve replikalar satacak dükkânlar açılıyor. Bakanlığın açtığı ihaleyi kazanan Bilkent Holding'e bağlı Bilintur, bu dükkânların içeriğini oluşturup işletecek. Dün bir basın toplantısıyla projeyi tanıtan Bakan Ertuğrul Günay, ‘yaygınlaştırıp niteliği artırmak için' bu projeye giriştiklerini anlattı: "Bakanlığımıza bağlı on bir satış noktası var. İçlerinde çok güzel ürünler var, ama bir kısmının da çok sıradan olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Bu mağazalarımızı hem yaygınlaştırıp hem de niteliğini yükselteceğiz. Şu anda mağazalırımız yılda 3.8 milyon YTL ciro yapıyor. Yeni uygulamayla toplam karın bunun yedi sekiz katı olacağını söyleyebilirim."

Mağazalara bir standart getirileceğini anlatan Bakan Günay, lokum, kahve fındık gibi geleneksel ürünlerle birlikte el sanatları ürünleri ve sanat eserlerinin replikalarının bu dükkânlarda satılacağını anlattı. Günay, ihalenin Maliye, Kültür bakanlıklarının temsilicileri ve bilim adamlarının bulunduğu bir komite tarafından gerçekleştirilidğinin de altını çizdi.

2010 sonuna kadar tamamının açılması planlanan dükkânların ilki, iki ay sonra Topkapı Sarayı'nda hizmete girecek.

Proje kapsamında Ayasofya, Kariye, Türk İslam Eserleri, Hacıbektaş, Mevlana gibi müzelerle Efes, Side, Perge, Aspendos, Troia, Assos, Pamukkale gibi pek çok ören yeri bulunuyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi için, TÜRSAB'la yapılan özel anlaşma hakkında Radikal'in sorusu üzerine Bakan Günay, "TÜRSAB orada sponsorluk yapıyor. Orada ana mekânı geliştirecek çok büyük farklı bir proje uygulanacak. Bunun çok büyük bir mali yapısı var" dedi. Konuyla ilgili bilgi veren DÖSİM Merkez Müdürü Tolga Tuyluoğlu, Arkeoloji Müzesi'nde dijital arşiv, çevre düzeni, çocuk birimi, kapalı salonların restorasyonu, havalandırma gibi pek çok iş yapılacağını anlattı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.