Haberler

Çevrecilerin eylemleri sonuç verdi, Uzungöl'e yapılan istinat duvarları yıkılmaya başlandı

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Habip Oğanberdi
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesindeki doğal göl çevresine yapılan istinat duvarının yıkımına başlandı.

Yaklaşık bir yıl önce yapılan ve daha sonra Uzungöl'ün doğal güzelliğini etkilediği gerekçesiyle tartışmalara yol açan 870 metre uzunluğundaki istinat duvarının, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan peyzaj projesi kapsamında yıkılarak yüksekliğinin kısaltılması planlanıyor.

Yıkım çalışmaları hakkında bilgi veren Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Akyüz, istinat duvarının görünümü nedeniyle doğal gölün olumsuz etkilendiğini belirtti. İstinat duvarının, su seviyesini aşmayacak şekilde yıkılacağını bildiren Akyüz, "Zaman içinde herşey kendini gösterecek. Önümüzdeki iki hafta içinde gerekli çalışmalar devam edecek. Uzungöl'e yakışır bir yapı yapacağız oraya. Köprüye varana kadar belirli noktalarda su kot seviyesini aşmayacak şekilde duvar kısaltılacak. Buraya gelen insanlardan da bundan dolayı özür diliyoruz. Gece saatlerine kadar mesai harcayarak Karayolları ile birlikte bir çalışma yaptık. Önümüzdeki 20 günlük süre içinde Uzungöl'ü daha güzel bir hale getireceğiz." dedi.

Uzungöl'ü doğal haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Akyüz, "Bu konu geçen sene bu zamanlar gündeme gelmişti. Biz insanlara bununla ilgili söz verdik. Çevre Koruma Kurulu ile Karayolları gerekli fedakârlığı yaptı. Duvarın uzunluğu 870 metre, yüksekliği ise 6,5 metre. Şu anda yapılan çalışmalarla 2,8 metre civarına indirilmesi sağlanacak." dedi.

Göl kenarında işletmecilik yapan Muhammet Karagöz ise yapılan girişimler sonucu başlatılan çalışmaların, beldenin geleceği için önemli olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarla kötü manzaranın yok olmaya başladığını kaydeden Karagöz, "Bu gölün etrafında taş duvar yoktu ve su taşmazdı. Şimdi taş yığınlarıyla, iş makineleriyle, yıkılmış kayalarla dolu. Anlatılması çok zor ama buraya gelen insanlar eski manzarayı biraz zor yakalayacaklar. Her ne olursa olsun düzeltilmeye çalışılacak." diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.