Haberler

Tarihî eseri koruma isteği pahalıya mal oldu

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Karakılıç
Ali Turan, Tophane Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan tarihî Lala Şahin Paşa Medresesi'ne tuvalet ve mutfak yapma girişimini mahkemeye verdi. 2. İdare Mahkemesi, dava görülürken Turan'dan bin 700 lira bilirkişi parası istedi. Bu istekle şoke olan Ali Turan, "Ecdat yadigârı tarihî eserin korunması herkesin görevi." diyerek karara tepki gösterdi.

Bursa'da çocuk kütüphanesi olarak kullanılan Osmanlı'nın ilk anıt eserlerinden Lala Şahin Paşa Medresesi'ne mutfak ve tuvalet yapma kararı mahkemelik oldu. Tarihi bina içerisine ıslak zeminli tuvalet ve mutfak yapılmasını öngören proje değişikliğinin iptali için Bursa 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açan gönüllü tarihi çevre koruma müfettişi Ali Turan, kendisinden bin 700 TL bilirkişi parası istenmesi üzerine şoke oldu. Kararı şaşkınlıkla karşılayan Turan, "Ecdad yadigarı tarihi esere tuvalet ve mutfak yapılıyor. Bu hatadan dönülmeli." dedi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait tarihi binadaki restorasyonun proje çalışmaları 2 yıl önce başladı. Çalışmalar sürerken yerel mahkemenin verdiği karar halen Danıştay'da. Konuyu yargıya taşıyan Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Üyesi, Bursa Yerel Gündem 21 Tarihi Kültürel Miras ve Çevre Grubu Üyesi ve Gönüllü Çevre Müfettişi Ali Turan, borç aldığı 120 TL ile projenin durdurulması istemiyle Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme olay yerinde keşif yapılmasını, bunun için de Ali Turan'ın bin 700 TL ödemesine karar verdi. İdare Mahkemesi'nin davayı reddetmesiyle beraber mahkeme masrafları da 2 bin 150 TL'yi buldu.

Turan, tuvalet ve mutfağın tarihi binada rutubete yol açabileceğini ifade ederek, açtığı dava ile ilgili şunları söyledi: "Tophane Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan binanın bahçesinde zaten öğrencilerin ve görevlilerin ihtiyacını karşılamak için tuvalet bulunuyor. Bunun yanında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebiyle tarihi binanın çevresindeki parsellerin kamulaştırılması tamamlandı, oraya da tuvalet ve mutfak yapılabilir. Daha önce bu medrese binasının orijinalliğinin bozulmaması, orijinal olan yer tuğlalarının rutubetlenerek binanın ve zeminin zarar görmemesi için bu hatalı uygulamaya karşı çıkıyorum. Ancak idarenin uygulamasını değerlendirecek olan mahkeme, şehrin merkezindeki bu yeri görmek için bin 700 TL keşif bedeli istiyor. Ben kamunun tarihi eserini korumak için mücadele ediyorum. Bina bana ait değil, dava benim şahsi davam değil, bina Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün mülkündedir. Mahkeme, ben şikayet dilekçesi verdiğim için böyle büyük bir parayı benden talep ediyor. Ben emekli maaşı ile ancak ailemin maişetini karşılıyorum. Çok mücadele ederken ailemin rızkını da harcamak zorunda kalıyorum, daha ne yapayım? Konuyu valiliğe de bildirdim. Tarihi Yeşil Bursa âşığı, sorumluluk bilincine sahip bir vatandaş olarak herkesi, kurum ve kuruluşları tarihi eserlere sahip çıkmaya çağırıyorum."

Lala Şahin Paşa Medresesi
Lala Şahin Paşa Medresesi, kale içinde Kavaklı Caddesi üzerinde bulunuyor. Orhan Gazi ve Sultan I. Murad'ın kumandanı, Rumeli beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında yaptırılan medresenin savaş ganimetleri ile yapıldığı belirtiliyor. Köfeki taşı ve tuğladan inşa edilen medrese, kuzey-güney doğrultusunda tonozlu bir eyvan ile bunun önünde üzeri kubbeli bir kare mekan, iki yanında da sekiz adet tonozlu birbirlerine simetrik odalardan oluşuyor. Medresenin mermer söveli girişinden sonra zeminden 0,60 m yüksekliğinde tonozlu bir bölüme geçiliyor. 1515, 1787, 1818, 1844 ve 1968 yıllarında onarım geçiren medrese, günümüzde çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.