Haberler

İstanbul'a iki yeni vapur

Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Zaman
İstanbul'a hizmet verecek ''Beyoğlu'' ve ''Kadıköy'' adlı şehir hatları vapurları, 8 Haziran Pazartesi günü sefere başlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İstanbulluların, ''Haydi İstanbul Vapurunu Seç'' kampanyasında oy kullanarak 8 model arasından belirlediği 4 numaralı Şehir Hatları Vapuru'nun ilki olan ''Fatih''in, 31 Ocak 2009'da hizmete girdiği hatırlatıldı.

''Beyoğlu'' ve ''Kadıköy'' ismi verilen vapurların ise 8 Haziran Pazartesi günü Kabataş İDO İskelesi'nde düzenlenecek törenle hizmete alınacağı kaydedilen açıklamada, 4 numaralı modelin üretimine Tuzla Çeliktrans Tersaneleri'nde başlandığı, Türk mühendislerce inşa edilen vapurlardan ilk etapta 5 adet üretildiği, her birinin maliyetinin 9,3 milyon ABD doları olduğu bildirildi.

Açıklamada, vapurlara, Şirket-i Hayriye geleneğinin sürdürülmesi amacıyla semt isimleri verilmesinin kararlaştırıldığı anımsatılarak, ''Fatih'', ''Beyoğlu'' ve ''Kadıköy''den sonra hizmete alınacak vapurların, ''Beykoz'' ve ''Sarıyer'' isimlerini alacağı belirtildi.

Vapurların Özellikleri
Günümüz şehir hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyu 68, eni ise 13 metre. 1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapurlar, dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatıldı.

Gemi, mevcut vapurlardan daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli Azimut Pervane Sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.

Geniş ve ferah salonun yanı sıra, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşim özelliklerini bulunduran geminin üst, ön ve arkası açık, ayrıca güvertede oturma yerleri mevcut. Gemilerde otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapıların açılmama özelliği bulunuyor.

Gemilerin minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzoz emisyon değerleri ile çevreci özelliğe sahip olmasının dışında, ''Revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanları, Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması'' gibi özellikleri de içinde barındırıyor.

Afrika'dan getirilen 14 ton iroke ağacı menşeli ahşap malzeme kullanılan gemilerde, gemicilerin halat mahalli de yolculardan ayrılarak oluşabilecek herhangi bir tehlikeyi engelliyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.