Haberler

Gar, Reji ve Havagazı Fabrikası

Tarih: 11 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Özgür Kaynar
Yurtdışındaki geniş meydanları görüp de imrenmemek imkansız. Her karışı cıvıl cıvıl, her köşesi başka güzel... Hele tarihi güzelliklerle çevreli olanlar insanı büyülüyor. Gittiğiniz yerle yaşadığımız yeri hep karşılaştırırsınız ya, insan düşünmeden edemiyor: "Denizle yamaçlar arasına sıkışıp kalan İzmir'e nasıl yeni alanlar kazandırılabilir..?"

Öyle görünüyor ki tek çare tıpkı yabancıların yaptığı gibi yeraltına inmek. Araç trafiğini yeraltına alarak, beton yığınlarının içinde boğulan insanlara nefes alacağı pencereden farksız yeni yaşam alanları ancak böyle açılabilir.

Referans Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Selim Türsen, Milliyet EGE'de geçen haftaki yazısında zihnimi kurcalayan, ‘keşke bizde de olsa' dediğim bu konuya değindi. Gazeteci büyüğüm Türsen, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın İzmir'i yeraltına indirecek projeleri hakkında bilgi verdi.

Demirtaş'ın sözleri beni umutlandırdı.

Hiç kolay olmadığı kesin. Ancak hayali bile güzel. İmkansız olmadığını bilmek ise ümit verici. Düşünün... Alsancak Garı'nın önünde yol yok. Çirkin binalar kaldırılmış, geniş bir meydan açılmış. Bir yanda zaman zaman özel etkinliklere de ev sahipliği yapan garın büyüleyen tarihi dokusu... Hemen ileride Arkas Holding'in İzmir Ticaret Odası'yla buram buram tarih kokan eski TEKEL binalarında hizmete açacağı kültür ve sanat merkezi Reji... Diğer yanda ise Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettirip kültür ve yaşam merkezine dönüştürdüğü Tarihi Havagazı Fabrikası... Her yer tarih, ortada dev bir meydan ve genci-yaşlısı yüzlerce insan... Sokak ressamları bu güzelliği tuvallere işliyor. Sokak sanatçılarının enstrümanlarından ruhumuzu okşayan melodiler yükseliyor. Çok özel bir mekan, dinamizm, kültür ve sanat; işte hayat. Daha ne olsun...

Kemeraltı huzur buldu
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "İşporta ve işgal bitecek" çıkışı ve ardından yaptığı zirve meyvelerini vermeye başladı. İlk adres Kemeraltı oldu. Hem Büyükşehir hem de Başkan Hakan Tartan'ın talimatıyla Konak Belediyesi ekipleri tarihi çarşıdaki istenmeyen görüntülere son verdi. Tezgahlarıyla yaya geçişini zorlaştıran, esnafın da tepkisini çeken seyyar satıcılarla çığırtkanlara müdahale edildi. Okur Hattı'na teşekkür telefonları geldi, "Kemeraltı hep böyle kalsın" denildi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.