Haberler

İstanbul'a üçüncü köprü sinyali

Tarih: 11 Haziran 2009 Kaynak: Dünya
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Çok güzel dizayn edilmiş, amacına hizmet eden üçüncü bir köprünün çok yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İstanbul'a üçüncü Boğaz köprüsü yapılmasına ilişkin, "Çok güzel dizayn edilmiş, amacına hizmet eden üçüncü bir köprünün çok yararlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Görüşme öncesi gazetecilere bilgi veren Demir, önümüzdeki 2 yıl içinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığının, planlama ve tüm mühendislik uygulamalarının ana koordinatörü olarak Türkiye sahnesinde çok etkin bir şekilde görüleceğini ifade etti.

İstanbul'da bugün ve yarın çalışma programları olduğunu, Bakanlığın yaptırdığı adliye sarayları başta olmak üzere, ihale edilen inşaatlarda inceleme ziyareti yaptığını belirten Demir, Bakanlığın gelecekte yapacağı çalışmalarda İstanbul'un çok önemli bir yer tutacağını kaydetti.

İstanbul'un sadece Türkiye'yi değil, Balkanlar'ı, Orta Doğu'yu, Asya'yı, Avrupa'yı birbiriyle birleştiren bir kent olduğunu, bundan sonra dünyada marka olmuş, her yönüyle çekim merkezi olma potansiyeli hızla artan bu kentin sorunlarının büyük ölçüde kendi çalışma alanlarını belirleyeceğini ifade eden Demir, nezaket ziyaretinde bulunduğu Kadir Topbaş ile Meclis'teki Kentsel Dönüşüm Kanun Tasarısı hakkında görüş alışverişinde bulunacağını kaydetti.

Demir, yapacakları çalışmalarla Türkiye genelinde hem kentlerde, hem kırsalda "kaçak yapı" kavramını sözlüklerden çıkaracak, kamu ve özelde kaliteli, bilgi ve teknoloji ürünü yapıların olduğu kentlere sahip olmaya doğru hızla adım atacaklarını ifade etti.

Geçmişteki eksiklik ve aksaklıkları giderme noktasında da çok büyük gayretleri olacağını dile getiren Demir, "Türkiye'de artık güvenli olmayan sağlıksız yapı kavramını bundan sonra inşa etmediğimiz gibi, geçmişte inşa edilenleri de dönüşüme tabi tutup, sağlıklı bir Türkiye'yi, bize özgü bir Anadolu'yu hep birlikte inşa edeceğiz. Gayretimiz bu yönde olacaktır" şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un nüfus olarak Türkiye'nin yüzde 20'sini barındıran, ekonominin yüzde 43'ünün sirküle olduğu, ihracatın yüzde 60-65'inin gerçekleştiği bir şehir olduğunu, bu kentte yapılacak çalışmalarla ilgili birlikte adım atacaklarını söyledi.

Ayrıca, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini de üstlendiğini dile getiren Topbaş, Türkiye genelindeki çalışmalarda da Bakanlığın talep ve talimatlarının çalışmalarını şekillendireceğini kaydetti.

Köprü konusunda çalışma var ancak bu çalışma Bakanlık'ta değil
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Demir, İstanbul'a üçüncü Boğaz köprüsü yapılması konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının çalışması olup olmadığı yönündeki soru üzerine, üçüncü köprü konusunda bir çalışma bulunduğunu, ancak bunun Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldığını söyledi.

Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu çalışmayı yakından takip ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'un ulaşımı noktasında güzel bir tasarım, iyi bir mühendislikle üçüncüsü de dördüncüsü de yapılabilir. Bu, tamamen hem merkezi hükümetin, hem yerel yönetimin yapacağı çalışmalarla, ama özellikle halkımızın da kabul edeceği, anlayışla karşılayacağı, onların hayatını kolaylaştıran, ülkemizin de ulaşımına genel anlamda katkı yapacak bir çalışma olacaktır. Çünkü İstanbul, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bir kent. Bu konu benim alanımda olmadığı için bunun dışında açıklama yapmayı doğru bulmuyorum. Meslekten biri olarak, Bayındırlık Bakanı olarak, çok güzel dizayn edilmiş, amacına hizmet eden üçüncü bir köprünün çok yararlı olacağını düşünüyorum."

Ziyaretin ardından Topbaş, Bakan Demir'e, "Sultan 2. Abdülhamit'in Arşivinden İstanbul Fotoğrafları" adlı kitabı hediye etti.

Bakan Demir Valiliği de ziyaret etti
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, özel ve kamu ayrımı olmaksızın tüm yapıların yapı denetimi kapsamı içerisine alınacağını bildirdi.

Bakan Demir, İstanbul Valisi Muammer Güler'i makamında ziyaret etti. Demir, burada yaptığı konuşmada, bakanlık görevine gelişinin 40. gününü geride bıraktığını belirterek, İstanbul'da bakanlığın 2 prestij projesi olan adalet saraylarını yerinde görüp incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Bakanlık olarak bu 2 projenin zamanında bitirilmesi konusunu sıkı şekilde takip ettiklerini kaydeden Demir, İstanbul halkına adalet hizmetlerinin rahatlık içinde sunulduğu 2 projeyi yapmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

"Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, gelecekte 2 yıllık bir zaman dilimi içinde yeni bir yapılanma dönemi yaşayacak" diyen Demir, planlama yetkilerinin tekrar tek elde toplandığı ve en iyi şekilde icra edildiği bir bakanlık haline dönüşmek durumunda olduklarını ve bu konuda çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Tüm yapılar özel sektörce yapı denetimine alınacak
Demir, artık kamu ve özel yapı ayrımı olmaksızın tüm yapıların yapı denetimi kapsamı içerisine alınacağını belirterek, bu denetimlerin kamu personeli aracılığıyla değil, özel sektör aracılığıyla olacağını kaydetti.

Bakanlığının da orkestra şefi gibi tüm denetim mekanizmalarını denetleyeceğini dile getiren Demir, böyle bir yapıyla birlikte ülkenin bugüne kadar olan mimarlık ve mühendislik uygulamalarının eksiklik ve noksanlıklarından kurtarılacağını söyledi.

Bu uygulamanın, Türkiye'yi sürdürülebilir bir kentleşme, güvenli ve sağlıklı bir yapı kavramına götüreceğini ifade eden Demir, "Kentlerde ve kırsalda alt ve üst yapı yapılaşmalarını orkestra şefi gibi takip eden bir bakanlığı inşallah önümüzdeki 2 yıl içinde bakanlığımızın ismi de değişerek inşa edeceğiz" diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler de Bakan Demir'i siyasete atıldığı ilk yıllarda Samsun Valiliği döneminde tanıdığını ve birlikte güzel bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.