Haberler

Hızlı Tren Konya'yı Ankara'ya yaklaştıracak

Tarih: 11 Haziran 2009 Kaynak: Dünya
Bakan Yıldırım, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde Hızlı Tren projesi kapsamında yapımı süren tünellerde inceleme yaparken gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Hızlı tren sayesinde 2010 sonunda Ankara-Konya git gel 6 saat değil 2,5 saat olacak" dedi.

Bakan Yıldırım, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde Hızlı Tren projesi kapsamında yapımı süren tünellerde inceleme yaparken gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin "tünellerin bazıları çöktü. Bu konuda bir değerlendirme yapar mısınız?" yönündeki sorusunu yanıtlayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Vatandaşın kafasını kimse karıştırmasın. Şimdi bir inşaat yapıyorsunuz. İnşaat esnasında bir tünele giriyorsunuz. İleride hesap edemediğiniz bir şey çıkar, taş düşer, çöker, çatlar, patlar, ama nihayetinde bu iş, bittiğinde ortaya çıkıyor. Yani inşaat sırasında olan şeylerden doğal bir şey yok. (Tünel çöktü, çatladı) bunlar haber değil. Kusura bakmayın, bunları yapan insanların şevkini kimse kırmasın. Amacımız ülkeye hizmet etmek. Burada bir şey olacaksa yapım esnasında olur, bunun da tedbirlerini alırlar. Diyelim ki evinizi yapıyorsunuz. Yaptığınız duvarda bir çatlama olursa, bozar yeniden yaparsınız. Önemli olan yapıyı başta sağlam temeller üzerine oturtmaktır.

Onun için sansasyon olsun, haber olsun diye, bu haberler yapılabilir. O gün için ilgi çekebilir, ama burada çalışan insanların da moralini yüksek tutmak hepimizin görevi. Zor şartlarda arkadaşlarımız burada görev yapıyor, gece demeden gündüz demeden çalışıyor. Ne için çalışıyorlar, ülkemiz için. Yani şuralar yapılsa Avrupa'daki konforlu seyahatler bizde de olsa fena mı olur?"

Yüzeyden metrelerce aşağıdan gidildiğini, bu nedenle büyük bir yer altı kaynağının da çıkabileceğini ifade eden Yıldırım, "Gevşek bir zemin çıktı, ne yapacaksınız? Tedbir alınamıyorsa güzergah değiştireceksiniz, bundan doğal bir şey yok. Orada yapılacak güzergah değişikliği de öyle. Ahım şahım güzergah değişikliği değil" dedi.

"Ankara-İstanbul hattını 3 yılda bitireceğiz"
Yıldırım, "Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesinin ne zaman biteceğine" ilişkin bir soruya karşılık da şöyle konuştu:

"Eskişehir-Ankara arasını bitirdik. Bu taraf elimizde olmayan nedenlerden 2 yıl gecikti. Başlayalı bir, iki ay oldu. İki ay içinde görüyorum ki yoğun bir çalışma var. Yapılan tünellerin sayısı 5-6'yı geçti. Toplam 40 tünel, 27 viyadük. Her şey yolunda gider, bütçe imkanları istediğimiz şekilde gerçekleşirse 3 yıl içinde bu hattı da bitirmiş olacağız. Böylece Ankara-İstanbul arasını 3 saate indirecek demir yolu tamamen hizmete girmiş olacak."

Bakan Yıldırım, Konya'nın Polatlı'dan ayrıldığını, Konya-Ankara hattının altyapısının tamamen bittiğini, üst yapıyla ilgili çalışmalara da başladıklarını belirterek, "Orada hedefimiz 2010 yılı sonudur. Hızlı tren sayesinde 2010 sonunda Ankara-Konya git gel 6 saat değil 2,5 saat olacak. 6 saat artık anılarda kalacak" dedi.

Ankara-Sivas hattının Yerköy-Yozgat-Sivas bölümlerinin altyapı çalışmalarının başladığını diğer kısmının da ihale hazırlıklarının devam ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Buna tabii Marmaray Projesi'ni de ilave etmemiz şart. Marmaray Projesi de doğal olarak Uzak Doğu'yu Avrupa'ya, Londra'ya bağlayacak. Aynı zamanda da İstanbul'un da trafik yükünü rahatlatacak bir proje. Bu hızlı tren de Marmaray ile birleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'dan Edirne'ye kadar olan kısma da başlıyoruz."

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, daha sonra yapımı devam eden Bozüyük-Mekece kara yolunu inceledi. Yıldırım, Sakarya Nehri üzerinde yapılan köprü hakkında da yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yıldırım'ın incelemeleri sırasında Vali Musa Çolak, Belediye Başkanı Selim Yağcı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile öteki ilgililer de hazır bulundu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.