Haberler

Türkiye dev dalgaların tehdidi altında

Tarih: 12 Haziran 2009 Kaynak: Referans Yazan: Begüm Gürsoy
Rusya ve Arnavutluk ile birlikte Türkiye'nin bölgesel iklim değişikliği tehdidi altında olduğu bildirildi. Limanlardan tarım arazilerine, içme sularından santrallara kadar bir çok bölge ve tesis risklerle karşı karşıya.

Dünya Bankası (DB) yeni yayınladığı raporda, Türkiye'yi Avrupa ve Merkez Asya (ECA) bölgesinin iklim değişikliği karşısında en riskli 3 ülkesinden biri ilan etti ve Akdeniz kıyılarının gel-git kabarması ve fırtına dalgası riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
"Avrupa ve Merkez Asya'da İklim Değişikliğine Adaptasyon" başlıklı raporda, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarındaki su seviyesi yükselmesinin bölgesel etki yapacağı belirtilerek, kıyıların tehlikede olduğu uyarısı yapıldı. Raporda, bunun turizme de önemli zararlar verebileceği kaydedilerek, Ceyhan, Seyhan ve Gediz havzalarının da tehlikede bulunduğu kaydedildi. Rapora göre bölgede küresel ısınmayı en çok ciddiye alan ülke de Türkiye.

İstanbul'un suyu tehlikede
Raporda, ECA olarak adlandırılan ve eski doğu bloku ülkelerinin yanı sıra Türkiye'nin de yer aldığı bölge mercek altına alındı.Rapora göre ECA bölgesinin iklim değişikliği karşısında yüzyıl sonunda risklerle karşılaşacak olan 3 ülkesi sırasıyla Rusya, Arnavutluk ve Türkiye. Türkiye için özellikle Akdeniz kıyılarındaki deniz seviyesindeki değişimlere dikkat çekildi. Bunun yanı sıra içme suyu olarak kullanılan yer altı sularının riskte olduğu vurgulandı. Raporda, nüfusun şehirlerin kıyı şeridine hareketlenmesinin sosyo-ekonomik hassasiyeti artırdığı anlatılarak, İstanbul bu duruma örnek verildi. Raporda, şehrin su ihtiyacının karşılandığı Terkos Gölü'ne tuzlu su karışması riskinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Karadeniz'de erozyon

Raporda, Karadeniz'deki su seviyesi artışının Akdeniz'den daha fazla olduğu belirtilerek fırtına, erozyon risklerine dikkat çekildi ve 23 limanın tehlikede olduğu vurgulandı. Rapora göre Doğu Adriyatik, Baltık bölgeleri de gel-git kabarması riski ile karşı karşıya. Türkiye küresel ısınma tehlikesini yaşıyor ve bölgede bu konuda en büyük risk taşıyan ülkeler arasında yer alıyor.Raporda, küresel ısınma nedeniyle tarım sahalarının zarar görebileceği ve polen nedeniyle oluşan alerjik hastalıklarda artış olabileceği gibi uyarılara da yer verildi. Bunun yanı sıra küresel ısınmanın elektrik santrallarını da olumsuz etkilediği belirtilerek Türkiye, bugünden bu sorunu yaşamaya başladığı anlatılıyor. Kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ, geçen yaz aylarında yıllanmış bazı santrallarda sıcak hava koşulları nedeniyle problemler yaşadı. Kazanların fazla ısınması nedeniyle durma noktasına gelen santrallar oldu ve rehabilitasyon ihtiyacı ortaya çıktı.

Türkiye farkında
DB'nin raporunda, sorunun ciddiyetinin farkındalığına yönelik yapılan bir anketin sonuçlarına da yer verildi. Bu anket sonucunda farkındalık ve endişenin bölge genelinde düşük olduğu ortaya çıktı. Ancak Türkiye bu konuda öne çıktı. "Küresel ısınma: Ne kadar ciddi bir problem?" sorusuna Türkiye'den yüzde 70 oranında "çok önemli", yüzde 22 oranında da "az önemli" cevabı geldi. Bu oran Rusya ve Polonya'da ise düşük çıktı. Araştırmanın sonucuna göre Rusya'nın yüzde 40'ı bu durumu ciddi buluyor. Türkiye'yi 2050 yılında ise bazı riskler bekliyor. Buna göre, yağışların bütün mevsimlerde azalması, daha fazla sel ve fırtına yaşanması, toprak erozyonu, tuzlanması sorunları yaşanması bekleniyor. Bunun sonucunda sulama talebinde artış, su arzında sıkıntı, çok sıcak yazlar da Türkiye'yi bekliyor.

Türkiye'yi bekleyen tehlikeler
-İklim değişikliği nedeniyle Rusya ve Arnavutluk birlikte Türkiye de risk taşıyor.
-Akdeniz kıyıları gel-git kabarması ve fırtına dalgası riski taşıyor.
-Toplam 23 liman tehlike altında bulunuyor.
-Bu durum turizme önemli zararlar verebilir.
-Ceyhan, Seyhan ve Gediz havzaları da tehlike altında.
-İstanbul'un su ihtiyacı karşılayan Terkos Gölü'ne tuzlu su karışabilir.
-Tarım sahaları zara görebilir.
-Polen nedeniyle alerjik hastalıklar artabilir.
-Elektrik santrallarında sorunlar ortaya çıkabilir.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.