Haberler

Belediyeler sahilden çekiliyor mu?

Tarih: 12 Haziran 2009 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Fatih Aça
Adalet ve Kalkınma Partisi Manisa Milletvekili Recai Berber ile arkadaşlarının Meclis Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifine göre sahil şeridindeki belediyeler, imar konusunda devre dışı bırakılıyor ve sahilde tek patron Kültür ve Turizm Bakanlığı oluyor.

Teklife göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde her ölçekteki planları yapmaya, yaptırmaya, onaylamaya ve tadil etmeye yetkili kılınıyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak satış, tahsis, kiralama, sınır ilânı ve değişikliği işlemleri ile çevresel etki yaratacak alt yapı ve üst yapı projelerinde, önce bakanlığın olumlu görüşünün alınması gerekiyor.
Haberin devamı ↓reklam

Teklifin gerekçesinde, 'sahil yörelerindeki küçük belediyelerin bu tür özellikli konulardaki işlemler için gerekli insan kaynağı ve bilgi birikimine yeterince sahip olmadığı' ifadesine yer verildi.

Berber: Yetki Zaten Bakanlıktaydı
Teklifin sahibi Recai Berber tasarıyı şu sözlerle savundu: "Olayı yanlış koymamak lazım. Zaten şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu yetki verilmiş durumda. Bu yetki şimdiye kadar belediyeler eliyle yapılıyordu. Bazı sahil belediyelerinin olanakları gelişmiş olabilir ama bünyesinde bir tek mimarın olmadığı belediyeler var. Bu belediyelere de aynı yetki verilmiş durumda.

"Esasen koordinasyon ve düzenleme yetkisi, Kültür Bakanlığı'nda olmasına rağmen bunun yeterli olmadığı görüldü. Daha önce 'Verilen yetkinin, donanım, birikim ve personel olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Bayındırlık İl Müdürlükleri eliyle yapılması gerekir' diye böyle bir düzenleme hazırladık. Bununla belediyeler devre dışı bıraklımış gibi düşünülmesin. Zaten belediyelerin görüşlerinin alınacağı ve değerlendirmenin yapılacağı belirtiliyor. Bu teklif hiçbir şekilde, özellikle donanımı iyi olan belediyeler düşünülerek yapılmadı.

Konsensur Sağlanacak
"Bizim teklifimiz komisyona geliyor. Komisyonda görüşülürken, bu arada olayın bütün tarafları görüşlerini belirtecek. Genel Kurul'a gelinceye kadar ne kadar iyi bir konsensus sağlandığını hep beraber göreceğiz. Böyle bir çalışmaya güçlü bir ihtiyaç var, çünkü koordinasyon eksikliği var."

Günay: Yasaya Gerek Var
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, henüz olgunlaşmış bir gelişme olmadığını belirterek, "Öneri üzerinde çalışacağız" dedi.

İmarda çok başlılıktan, temel prensipleri saptayarak bütüncül bir yaklaşıma geçmenin doğru olacağını söyleyen Günay, "Yasaya gerek var mı? Daha önce Bodrum için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmıştı?" sorusuna da "O bir yöre ile ilgiliydi, idari yargıdan döndü. Onun için yasaya gerek var" yanıtını verdi.

'Hükümet Yerel Yönetim Yetkileri Alınıyor'
Hükümet kanadı yasa tasarısını savunurken meslek odaları ve kıyı belediyeleri teklifi eleştiriyor.

ntvmsnbc'ye konuşan İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Erhan Demirdizen, tasarıyı yerel yönetimlerin yetkilerinin geri alınması olarak değerlendirdi:

"Biz bu tasarıyı merkezi yönetimin denetimsiz biçimde her türlü uygulamayı yapması olarak algılıyoruz. Son zamanlardaki gidişat da bu yönde. Hükümet bir yandan yerel yönetimlerin yetkilerini artıracak kamu reformu yaptığını söylüyor, diğer yandan da iş imar ve planlama yetkilerine geldiği zaman kıskanç bir biçimde bunları geri topluyor. İmar yasasıyla yerel yönetimlere verilen bütün yetkileri, parça parça geri topluyor.

'Yanlışı Engellenecek Belediyelerin Önü Kesilecek'
"Bu, dünyada izlenen vizyona da ters, planlamanın ilkelerine de ters. Bugüne kadar turizm bölgeleri ve kıyılarla ilgili yetkileri zaten merkezi hükümet, turizm ve bayındırlık bakanlıkları eli ile kullanıyordu, yerel yönetimlerin bu alanlarda yetkileri çok sınırlıydı. Ancak hiç değilse belediyeler, ruhsat aşamasında yetki kullanabiliyorlardı.

"Gördüğüm kadarıyla bu teklifle, Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde, merkezi yönetimin istediği bir yatırımı önlemesinden endişe ettikleri belediyelerin önünü kesmeye çalışıyorlar.

"Bu planlamanın doğasına da aykırı. Hiç değilse farklı aşamalarda, planlama ve uygulama aşamalarında, farklı kurumların birbirlerini izledikleri bir süreç, iyi kötü olabilirdi. Ama bunu ortadan kaldırıyor, yetkiyi alıp tamamen merkezi yönetime geçiriyorlar. Burada siyasi partilere de ciddi görevler düşüyor."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.