Haberler

Fenerliler de kokudan rahatsız

Tarih: 12 Haziran 2009 Kaynak: Taraf Yazan: Fırat Alkaç
Kurbağalıdere kötü kokular yaymaya devam ederken Fenerbahçeliler dahil herkes derenin temizlenmesini istiyor.

İstanbul'un en uzun akarsularından biri olan ancak yaydığı kötü koku nedeniyle Kadıköylüyü isyan ettiren Kurbağalıdere'nin temizlenmesi için yapılan çalışmaların yetersiz kalması üzerine çevresindeki esnafın sıkıntılarını dinleyen Taraf, derenin bitişiğindeki Fenerbahçe Kulübü taraftar derneklerinin yöneticileriyle görüştü. Taşıdığı evsel ve endüstriyel atıklarla denizin kirlenmesine neden olan derenin kokusunu yıllardan beri çektiklerini söyleyen dernek yetkilileri, zaman zaman derede meydana gelen taşmalar nedeniyle de zor anlar yaşadıklarını, geçen yılki taşmada ise derneklerini su bastığını ifade etti. Derenin bir an önce temizlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlarsa derenin çöplük gibi kullanıldığı savundu.

"Lodos esince koku daha da artıyor"
Fenerbahçe Stadı'nın altındaki Birleşik Fenerliler Derneği görevlilerinden Turan Gürek, geçen yıllarda taşan dere nedeniyle stadın ve derneklerinin pis su içinde kaldığını belirtti. Özellikle lodos zamanı derenin pis kokular yaydığını söyleyerek "Uzun zamandır burada temizlik yapılıyor. Fakat hiç sonuç alınamadı, koku hâlâ var" dedi. Kurbağalıdere'nin denize döküldüğü yerde bulunan Fenerbahçe Gönüllüler Derneği yetkililerinden Ramis Koç, derenin önceleri daha kötü bir durumda olduğu belirterek, kendi yürüttükleri çabalarla biraz da olsa temizlik girişimlerine başlandığını söyledi. Son yıllarda temizleme işlemlerinin yapıldığını vurgulayan Koç, "Temizlenmesine rağmen koku ve pislik halen var" dedi. Dereden gelen evsel ve endüstriyel atıklar, Marmara Denizi'ndeki birçok canlının yok olmasına neden oluyor. Kirlilik problemlerinin kaynağının altyapının yetersiz olmasına bağlayan uzmanlar, kanalizasyon toplama şebekesi ile arıtma tesislerinin bulunması ve işletme maliyeti nedeniyle kullanıma kapatılan arıtma tesislerinin çalıştırılmasını öneriyor. Çevre Mühendisleri Odası'ndan Mühendis Emine Girgin, deredeki kirliliğin önlenmesi için atık suların kanalizasyon sistemine bağlanması gerektiğini vurguluyor. Kurbağalıdere'nin Ümraniye'den uzanan bir dere olduğunu ve oradan itibaren atık suların dereye karıştığını anımsatan Girgin, "Bu sorunu belediyenin çözmesi gerek. Dere boyunca atık noktalarının girişini tespit edip bunun engellenmesi gerekiyor. Ümraniye taraflarında kaçak yapılaşma da var. Bu nedenle insanlar atıklarını dereye veriyor. Altyapı yetersizliğinden de kaynaklanıyor. Bu yapılmadığı sürece çalışmalar yetersiz kalacaktır" dedi.

"İnsanlar duyarsız"
Kızıltoprak Doğayı Çevreyi Turizmi Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil de derneklerinin daha önce dereyle ilgili bir girişim başlattığını söyleyerek yine de yeterli çalışmaların yapılmadığını belirtti. Dereyle ilgili çalışmaların yetersizliğine dikkat çeken Gönençgil, "Derenin şu anki durumu pek iç açıcı değil. Parça boyutundaki kirlilikleri yani pet şişe gibi atıklar derenin adeta bir çöplük gibi kullanıldığını gösteriyor. Bu da orada yaşayan insanlarla ilgili problem. Bu konuda çalışmalar yapılmıştı ama maalesef duyarlılık istenilen düzeyde değil" diyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.