Haberler

Tuz Gölü öldü Meke can çekişiyor

Tarih: 12 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Bir yandan iklim değişikliği diğer yandan da kaçak kuyularla zor duruma gelen Konya Kapalı Havzası, günden güne kurumaya devam ediyor. Her sene kaçak su kuyuları ile havzadan 1 Tuz gölü kadar fazla suyun çekildiğini vurgulayan uzmanlar, "Her sene bir Tuz gölü yok oluyor" uyarısında bulunurken, dünyanın nazar boncuğu kabul edilen Meke Gölü'nün de kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkta çekiyorlar

Yanlış sulama ve iklim değişikliği yüzünden her yıl çölleşme yolunda ilerleyen Konya Kapalı Havzası "Acil Durum" sinyalleri vermeye devam ediyor. Her sene kaçak su kuyuları ile havzadan 1 Tuz gölü kadar fazla suyun çekildiğini vurgulayan uzmanlar, "Her sene bir Tuz gölü yok oluyor" uyarısında bulundu. Dünyanın nazar boncuğu kabul edilen Meke Gölü ise kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle yüz yüze.

Bir yandan iklim değişikliği diğer yandan da kaçak kuyularla zor duruma gelen Konya Kapalı Havzası, günden güne kurumaya devam ediyor. Bölgedeki kuraklığın en önemli sebebinin ise 60 bin kaçak kuyu ile yapılan vahşi sulama olduğunu belirten uzmanlar bir an önce damlama sulama yöntemine geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Kaçak kuyular, bilinçsiz sulama ve yanlış su politikaları yüzünden Ereğli Sazlıkları, Beyşehir Gölü, Eşmekaya Sazlıkları kurudu. Tuz Gölü'nün biyolojik olarak öldüğünü belirten Uzmanlar, 'Yeryüzünün Nazar Boncuğu' olarak görülen Meke gölünün ise yüzde 80 oranında kuruduğunu belirtti.

Konya Kapalı Havzası içinde bulunan göllerini yer altından birbirleriyle bağlantılı olduğunu belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken, denizle hiçbir bağlantısı olmayan havzanın sadece yer altı sularından beslendiğine dikkat çekti. Hatalı su politikaları yüzünden son 30 yıl içinde havzadan aşırı derecede su çekildiğine dikkat çeken Eken, "Yılda 1 milyar metreküp su rezervi olan Konya Kapalı havzasından her yıl 1 milyar 600 milyon metreküp su çekiliyor. 600 milyon metreküp su bir Tuz Gölü demek. Yani her yıl 1 Tuz gölünü yok ediyoruz." şeklinde konuştu.

Tuz Gölü Biyolojik Olarak Öldü
Konya Kapalı Havzası'na geçtiğimiz hafta bir eğitim gezisi düzenlediklerini belirten Eken, geziden elde ettiği izlenimleri paylaştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin genelinde olduğu gibi Konya Havzası'nın da yağış aldığına dikkat çeken Eken, bu yağışların da göllerde kalıcı olmayan bir iyileşmeye yol açtığına dikkat çekti. Tuz Gölü'nün biyolojik olarak öldüğünü belirten Eken, "Bir gölde az da olsa su olması onun yaşıyor olduğu anlamına gelmez. Fiziki olarak orada su görebilirsiniz" diye konuştu. Eken, Tuz Gölü'nün konakladığı birçok kuş türünün ve özellikle flamingoların artık bölgeye uğramadığına da dikkat çekti.

Geri Dönüş için Sınırdayız
Yeryüzünün nazar boncuğu olarak bilinen ve birçok araştırmacı, turist ve gezginin uğrak yeri Meke Gölü'nün de yok olma ile yüz yüze durumda olduğunu ifade eden Eken, "Yeryüzünün nazar boncuğu olan bir göl gözlerimizin önünde, tamamen insan müdahalesi sonucunda yok oluyor." dedi. Eken, gerekli adımların atılmasının ardından 25 sene içinde Konya Kapalı Havzası'nın normal haline dönüşeceğini aktardı. "Geri dönüş için sınırdayız" diyen Eken, kuraklık ve aşırı su kullanımının devam etmesi halinde bir dönem sonra havzanın kurtarılmasının teorik olarak mümkün olacağını ancak artık kimsenin bunu yapmak istemeyeceği uyarısında bulundu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.