Haberler

Türkiye'nin 9 harikası

Tarih: 15 Haziran 2009 Kaynak: Evrensel
UNESCO'nun dünya mirası listesinde Türkiye'den 9 eser yer alıyor. Bu eserler şunlar:

1- Kapadokya: Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıktı. Hititler'in yaşadığı topraklar, daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri oldu. Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yer. Coğrafi olaylar Peri Bacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte insanlar da bu Peri Bacaları'nın içlerine ev, kilise oyup bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşıdı.

2- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: Ulucami ve Darüşşifa, UNESCO'nun Türkiye'den dünya mirasına kabul ettiği ilk mimari yapı.

Selçuklu döneminde Mengüçlü Beyliği'nden Ahmet Şah ve Melike Turan tarafından başkent Sivas, Divriği'de yaptırıldı. Yapım tarihi 1228-1229. Evliya Çelebi şöyle diyor: "Üstad, mermer, bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakş bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır..."

3- İstanbul: İstanbul'un tarihi bölgeleri 1985 yılında UNESCO tarafından dünya miras listesine alındı. Ancak İstanbul'a gereken ilgi gösterilmeyince, bu tarihi kentin liste dışı bırakılması gündeme geldi.

4- Hattuşaş: Hattuşaş, 28 Kasım 1986 tarihinden bu yana kültürel varlık olarak dünya miras listesinde yer alıyor. Çorum'un Sungurlu ilçesinin 22 km güneydoğusundaki Boğazkale ilçesinin (Boğazköy) 4 km doğusunda bulunuyor. Şehrin adı Hititçede gümüş anlamına gelen "hattus"tan gelmedir. Hattuşaş'ta MÖ III binden beri yerleşim görülüyor. Bu bölgede büyük bir Hitit arşivi ortaya çıkarıldı.

5- Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar.

6- Pamukkale: Kaynak sularının kirecinden oluşan tepe, Türkiye'nin en tanınmış doğa harikası.

7- Hierapolis: yakınlarındaki antik kent Hierapolis de dünya miras listesinde yer alıyor.

8- Ksantos ve Letoon antik kentleri: Ksantos 1988 yılında miras listesine girdi. Fethiye yakınlarında bulunuyor. Letoon kentinin Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulduğu söylenir. Kentte en eski yerleşim izleri M.Ö. 7. yüzyıla kadar gider.

9- Troya: 1998 yılında dünya kültür mirası listesine alındı. Homeros'un yazdığı İlyada destanında bahsi geçen Troya savaşının geçtiği antik kent. Antik İda Dağı'nın (Kaz Dağları) eteklerinde yer alır. 1870'lerde burada kazı yapan Alman Arkeolog Heinrich Schliemann, büyük bir hazine bulmuş ve bunu ülkesine kaçırmıştı. Kısa zaman önce Ruslar bu hazinenin kendilerinde olduğunu açıkladılar.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.