Haberler

İzmir, Cenova'nın izinde yürümeli

Tarih: 15 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Kenan Tokgöz
İtalya'nın Cenova Kenti'nde Costa Firması'nın yeni gemilerinin denize indirme töreninde konuşan İTO Başkanı Demirtaş, "Cenova 1992'de EXPO'yu alarak, yılda 3.2 milyon kruvaziyer yolcusunu ağırlayarak bizim yapmak isteyip de yapamadıklarımızı yapan bir kent. Cenova gibi kentlerin izinden ilerlemeliyiz" dedi.

Costa Crociere firmasının her biri 3 bin 780 kişilik yeni gemileri Costa Pacifica ve Costa Luminosa gemileri 5 Haziran 2009 Cuma günü İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenen gemilerin vaftiz töreninin ardından denize indirildi. Törene Costa'nın davetlisi olarak İzmir Valisi Cahit Kıraç, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan da katıldı. Son derece etkileyici geçen tören sırasında Dubai Kruvaziyer Limanı Müdürü Jamal Humaid Al Falasi, Costa Crociere Başkan ve CEO'su Pier Luigi Foschi, Costa Crociere Yönetim Kurulu Başkanı Giovanni Onorato ile temaslarda bulunan Demirtaş, "Kruvaziyer şirketleri vaftiz edilen en yeni gemilerini İzmir'e gönderiyor. İzmir'i hemen rotalarına alıyorlar. Yeni gemiler Costa Pacifice ve Costa Luminosa da İzmir'e sefer düzenliyor. Bu ilgi İzmir'in ne kadar büyük potansiyeli olduğunu gösteriyor" dedi. Global krize karşın Costa'nın toplam maliyeti 1 milyar dolar bulan iki gemiyi denize indirdiğine dikkat çeken Demirtaş, "Bu da kruvaziyer turizminin ne kadar hızlı geliştiğini, İzmir için kruvaziyer turizmi hedef olarak belirlememizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Yapmak istediklerimizi yapan şehir
Törenin yanısıra tarihi Cenova Limanı'nı ve kenti gezdiklerini belirten Demirtaş, kruvaziyer terminallerini, eski liman bölgesindeki fuar alanı, sinema, tiyatro binası, kongre merkezi, yat marinası, Cenova'da, 1992 yılında ev sahipliği yaptığı, EXPO fuarı için inşa edilen İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük akvaryum müzesi olan Acquairo di Genoa'yı, İtalyan üniversitelerinin Antarktika (Güney Kutbu)'da yaptıkları keşifler sonucu açtıkları Cenova Felice Ippolito Müzesi'ni incelediklerini, bu incelemele İTO Şehircilik Danışmanı Hitay Baran'ın da katıldığını belirtti. Cenova'lı tüccarların 13. Yüzyıldan itibaren İstanbul ve Sakız adası başta olmak üzere Anadolu limanlarında ticaret yapmaya başladıklarını; bu ilişkinin Osmanlı İmparatorluğu zamanında gelişerek devam ettiğini ve Türkiye'de Cenevizliler olarak bilinen Cenovalı tüccarlar aracılığıyla kurulan bu ilişkinin sonunda zengin bir tarihi mirasına ortaya çıktığını belirten Demirtaş, "1992 yılında düzenlenen EXPO sayesinde, liman bölgesinde turizm cazibe merkezleri oluşturulmuş. Cenova kenti aslında uzun yıllar sanayi kenti olmasına karşın turizmi bir çekim alanı olarak belirlemiş. Galata denilen denize inen yollardan turizm bölgesi oluşturulmuş" dedi.

Cenova, yapamadıklarımızı yapıyor
Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cenova'nın kruvaziyer limanına aynı anda 10 yolcu gemisi yanaşabiliyor. Devamlı olarak 3-4 geminin bulunduğu liman, kente inanılmaz bir canlılık ve potansiyel getiriyor. Liman bölgesi tam bir turizm ve cazibe merkezi haline gelmiş ki bu alanı dünyaca ünlü mimar Renzo Piero dönüştürmüş. Nüfusu 900 bin olan Cenova yılda 3.2 milyon kruvaziyer turisti ağırlıyor. Diğer yandan İtalya'nın en büyük limanına sahip. Bizim bölgemizdeki bütün limanların toplamından daha fazla 57 milyon ton yük elleçleniyor. Limanın sahil şeridi 20 kilometre ve 16 terminal var. 1992 EXPO'su için inşa edilen Acquaiero di Cenova - Cenova Akvaryumu İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük akvaryumu. Yılda 1.2 milyon turist çekiyor. Cenova'yı büyük hayranlıkla inceledik, pek çok hayalimizin ete kemiğe bürünmüş halini gördük. Cenova, bizim yapmak isteyip de yapamadıklarımızı yapan kent. EXPO'ya evsahipliği yaparak büyük bir dönüşüm yaşayan, liman bölgesini düzenleyip cazibe merkezi haline getiren, kruvaziyer limanında 10 gemi ağırlayabilen, yılda 3 milyonu aşkın kruvaziyer yolcusu ağırlayan, yük limanını çok büyük kapasitelere ulaştıran bir kent Cenova. Bu gezi ile bir kez daha gördük ki İzmir, Cenova gibi kentleri incelemeli. Bugüne kadar hazırladığımız bütün projelerin hayata geçirilmesi halinde bir kente ne kadar büyük canlılık getireceğini canlı olarak Cenova'da gördük."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.